Liikuntaneuvonnasta avaimet elintapamuutokseen
Suomalaisista työikäisistä valtaosa eli 74 % ei liiku terveytensä kannalta riittävästi. Tämä tarkoittaa noin 2,5 miljoonaa ihmistä ja yhtä montaa erilaista tarinaa siitä, miksi esimerkiksi työpäivän jälkeen sohva kutsuu enemmän kuin lenkkitossut tai kuntosali.
Väsymys, ruuhkavuodet, sairaus, huonot liikuntakokemukset, häpeä omasta kehosta – syitä liikkumattomuuteen on monia, ja kaikki syyt ovat kokijalleen yhtä tosia. Siitäkin huolimatta, että presidentti Kekkonen aikoinaan paalutti jyrkästi, että kaikki syyt, jotka estävät meitä liikkumasta, ovat tekosyitä. Koska syyt liikkumattomuuteen ovat yksilöllisiä, myös avun ja tuen pitää olla yksilöllistä. Juuri sitä on kuntien tarjoama liikuntaneuvontapalvelu.
Ei vaadi lähetettä
Kuntien maksuton liikuntaneuvonta on tarkoitettu kaikille terveytensä kannalta liian vähän liikkuville. Palvelu on tällä hetkellä tarjolla 76 prosentissa Suomen kunnista eli noin 200 kunnassa. Palvelua tarjoavien kuntien määrä on kasvanut viime vuosina tasaisen varmasti. Yleensä neuvonnasta vastaa kunnassa liikunta- ja vapaa-aikapalvelut. Joissain kunnissa neuvontaa voi olla tarjolla elintapaohjauksen nimellä.
Palveluun voi hakeutua omatoimisesti eli mitään lähetettä ei tarvita. Tietoa löytää kunnan verkkosivuilta tai olemalla yhteydessä liikuntapalveluihin tai terveyskeskukseen. Myös terveydenhuollon ammattilainen voi ohjata asiakkaan palvelun pariin.
Liikuntaneuvontaa on tarjolla eri ikäisille. Joskus kannustus palveluun voi tulla esille jo varhaiskasvatuksessa tai keskusteluissa koululaisen Move!-mittausten tuloksista laajoissa terveystarkastuksissa.
Yksilöllistä ja monipuolista
Liikuntaneuvontaa parhaiten kuvaava sana on yksilöllisyys. Kukaan ei aseta asiakkaalle liikkumisen vaatimuksia, vaan hän itse päättää, mitä tavoittelee ja mitkä ovat juuri hänelle sopivat tavat ja keinot saavuttaa haluamansa päämäärä. Toinen kuvaava sana voisi olla monipuolisuus. Liikuntaneuvonta ei nimittäin ole vain opastusta, miten ja missä kannattaa liikkua, vaan se on myös keskustelua esimerkiksi elämäntilanteesta, ennakkoasenteista tai kenties huonoista liikuntakokemuksista. Lisäksi neuvoja tukee myös ravitsemukseen, uneen tai jaksamiseen liittyvissä kysymyksissä. Tavoitteena on liikkumisen avulla lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Liikuntaneuvonnan kantavana ajatuksena on, että liikkumisen ei tarvitse olla jotain ylimääräistä, johon pitäisi löytyä aikaa. Tavallinen arki on täynnä hetkiä, joissa on mahdollisuus valita aktiivisuus. Mennä portaita hissin sijaan, käydä lähikaupassa kävellen tai taittaa työmatka auton sijasta pyöräillen. Jo pienikin liike on liike hyvään suuntaan.
Tietoa, tukea ja keinoja
Liikuntaneuvonnassa asiakas ja neuvoja tapaavat joko kasvotusten tai etänä. Tapaamisia on useita ja niiden määrä on yksilöllinen, yleensä neuvonta kestää useita kuukausia. Aloitustapaamisella liikuntaneuvoja tutustuu asiakkaan elämäntilanteeseen, arkeen, tavoitteisiin sekä arvoihin. Oleellista on, että ratkaisuja lisätä arjen aktiivisuutta etsitään yhdessä keskustellen, mitään ei sanella tai määrätä.
Liikuntaneuvoja rakentaa asiakkaan kanssa liikkumissuunnitelman, joka tukee asetettuja tavoitteita. Asiakas saa tietoa omasta kunnostaan, liikkumisen hyödyistä ja mahdollisuuksista, sekä konkreettiset keinot seurata tekemiensä muutosten vaikutuksia.
Neuvontaan kuuluu liikkumiskokeiluja sekä tutustumista lähialueen liikuntapaikkoihin. Tavoitteena on, että palvelun päättyessä asiakas on saanut motivaation ja avaimet pysyvään elintapamuutokseen.
Tästä liikuntaneuvonnassa on kyse
- Liikuntaneuvonta on tarkoitettu terveytensä kannalta liian vähän liikkuville.
- Saatavilla suurimmassa osassa kuntia.
- Voi hakeutua itse tai saada lähetteen terveydenhuollosta.
- Useimmiten henkilökohtaista, mutta joissain kunnissa ryhmämuotoista.
- Neuvonnassa tehdään liikkumissuunnitelma, asetetaan tavoitteet ja mietitään keinot niiden saavuttamiseksi.
- Neuvonta voi kestää useita kuukausia, joskus jopa vuoden.
- Tavoitteena on saada liikkumisella terveyttä ja elämänlaatua.
- Tarjolla eri ikäisille.
Liikuntaneuvontaa tarjoavat kunnat löytyvät liikuntaneuvonta.fi
Liikkumisen motivaatio hukassa?
- Pohdi, mitä hyvää liikunta sinulle antaa.
- Älä tavoittele täydellisyyttä.
- Tiedosta, että vähäinenkin säännöllinen liikunta on parempi kuin liikkumattomuus.
- Toistoa, toistoa, toistoa – siitä tulee tapa.
- Usein toistuvat arjen pienet liikkumispätkät voivat olla jopa parempi kuin yksi kova treeni viikossa.
- Aseta itsellesi realistisia ja mitattavia tavoitteita.
- Seuraa kehittymistäsi ja iloitse edistymisestäsi.
- Sovi liikkumistreffit, silloin tulee lähdettyä liikkeelle.
- Vaihtele liikuntamuotoja, niin mielenkiinto säilyy ja kehityt.
Sydänsairaalle uskallusta ja varmuutta liikkumiseen
Vantaan kaupungin liikunta- ja elintapaneuvontapalvelussa hyvinvointimentorina työskentelevä Inka Sipilä kohtaa työssään paljon sydänsairaita. Liikuntaneuvonta tällaisille asiakkaille on hyvin samankaltaista kuin muillekin, mutta yhdessä asiassa tulee eroja vastaan.
– Sydänsairaan liikunnan ohjaus on joskus haastavaa, jos asiakas pelkää oireita tai on epävarma siitä, mitä hän saa tehdä. Joskus saattaa olla, että asiakas ei ole saanut lääkäriltä riittäviä ohjeita rasitukseen ja liikkumiseen.
Kuormitusohjeita toivottaisiin Sipilän mukaan aina lähettävältä taholta, jotta liikuntaneuvonta voisi olla mahdollisimman laadukasta.
Kun ohjeet on saatu, voidaan turvallisesti alkaa etsiä mieluisia tapoja liikkua. Tärkeää on aloittaa maltillisesti ja sellaisella liikkumisella, jossa voi itse helposti säädellä rasittavuutta. Omien tuntemusten havainnointi on tärkeää.
Suurin osa sydänsairaista saa liikuntaneuvonnan tuella uskallusta ja varmuutta liikkumiseen. Jos tällainen askel tuntuu vielä ennenaikaiselta, voidaan liikuntaneuvonnassa ensin keskittyä vaikkapa ravitsemukseen.
Työssään sydänsairaiden kanssa Inka Sipiä kohtaa paljon hienoja tilanteita, kun asiakas oivaltaa uudella tavalla mahdollisuutensa liikkua.
– Onnistumiset liikuntaneuvonnassa saattavat olla oivalluksia siitä, että osaa, pystyy ja jaksaa liikkua, ja jopa paremmin mitä itse ajatteli! Moni saattaa oivaltaa, että ei ole yhtä oikeaa tapaa liikkua ja se voi olla vapauttavaa.