Lottamuseo esittelee lääkintälottien arkea
Lääkintälottien arjen ilot ja surut ovat esillä Lottamuseon erikoisnäyttelyssä Harmaat sisaret – lääkintälottien tarina.
Lottamuseo esittelee 80 vuotta sitten elettyä nuoruutta. Vanhempieni sukupolven nuoruus on avautunut minullekin vasta viime vuosina jäämistöistä löytyneiden kenttäpostikirjeiden kautta. Eräässä niistä nuori sairaanhoitaja Hilkka kirjoittaa ystävättärelleen, tädilleni Taimille, talvisodan jouluna 27.12. yöllä klo 3.30:
”…Täällä on tähän asti ollut rauhallista, mutta nyt on alkanut joka päivä tulla hälytyksiä. Olen nyt taas yövalvonnassa, nukkumisesta ei tahdo tulla mitään, kun sireenit ulvovat vähän väliä. /…/
Niin, joulustani aioinkin kertoa. Meillä on jo pojat saapuneet sieltä jostakin. Et voi uskoa, kuinka liikuttavaa heidän tulonsa oli. Matkaa olivat tehneet monta päivää, välillä rypöneet maastossa, sellaisetkin, jotka eivät saisi yhtään kävellä. Olivat niin väsyneitä ja järkyttyneitä, että ihan sydäntä repi, kun katseli: – Joulu oli niin juhlallinen, ettei se koskaan voi unohtua. Enkä yhtään ole pahoillani, etten päässyt kotiin.”
Lottien ilot ja surut
Vastaavia tosikertomuksia esittää Lottamuseon kierroksella keravalainen teatteritaiteen maisteri Anna-Leena Sipilä. Hän on käsikirjoittanut ja dramatisoinut museokierroksen, jonka kautta välittyy Lottajärjestön lääkintäjaoston monipuolinen toiminta sekä monet yksittäisten lottien kokemat ilot ja surut.
Tuusulan Rantatien kulttuurihistoriallisissa maisemissa Syvärannan tilalla sijaitseva Lottamuseo on tunnettu aktiivisesta näyttelytoiminnastaan, laadukkaista palvelutuotteistaan ja monipuolisesta tapahtumatuotannostaan. Lauantaina 16.11. Lottamuseolla luennoi innovaatiojohtaja Minna Elomaa-Krapu, joka on väitellyt lääkintälottien kokemuksista Suomen sodissa vuosina 1939–1945.