Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Lukupiiri lisää sosiaalisia suhteita ja avartaa lukukokemusta

Lukupiiri lisää sosiaalisia suhteita ja avartaa lukukokemusta

Kirjastot järjestävät lukupiirejä, joihin kaikki halukkaat ovat tervetulleita. Liisa Uimonen kertoo, minkälaisen lukupiirin hän perusti ja mitä lukupiiriläiset siinä arvostavat.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 29.11.2021
Kuvitus Maija Ukko

Kirjastovirkailija Liisa Uimonen vetää Vain muutos on pysyvää -lukupiiriä. Se on jatkoa viime kevään ilmastolukupiirille, joka sai alkunsa valtakunnallisen ilmastolukupiirikampanjan innoittamana. Kampanjan osana järjestettiin noin sata lukupiiriä ympäri Suomen, niin kirjastolaisten kuin vapaaehtoisten ja erilaisten työporukoiden voimin.

Liisa valitsi lukupiirin kirjat ensin kyselemällä Tapanilan kirjaston Facebook-sivulla. Luettavat kirjat varmistuivat ensimmäisessä tapaamisessa. Näin lukupiiriläiset saivat itse osallistua luettavista kirjoista päättämiseen.

Kevään päätteeksi Liisa jakoi osallistujille palautekyselyn, jonka vastauksia hän hyödynsi lukupiirin jatkokehittämiseen. Hän päätti laajentaa lukupiirin teemaa ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta laajemmin ympäristöä ja yhteiskunnallista kehitystä käsitteleväksi, ja kuten keväällä, myös tässä lukupiirissä osallistujat lukevat sekä kaunokirjallisuutta että tietoa. Lukupiiri kokoontuu kerran kuussa lauantaisin kirjaston tiloissa Tapanilassa Pohjois-Helsingissä.

– Kirjojen valinnan tein niin, että valikoin kahdeksan teosta, joista tein vinkkausvideonTapanilan kirjaston Facebook-sivulle. Valitsin kommenttien perusteella neljä eniten puoltoa saanutta teosta.

Vaikka Facebookissa kommentointiin osallistuneet ja lopulta itse lukupiiriin osallistuneet eivät suurilta osin olleet samoja henkilöitä, Liisalle tuli olo, että hän sai kirjaston asiakkaita mukaan keskustelemaan kirjallisuudesta.

– Esimerkiksi marraskuun lukupiirissä käsiteltiin hyvin paljon keskustelua herättänyttä teosta. Kirja oli Emmi Niemisen ja Johanna Vehkoon Vihan ja inhon internet, joka purkaa verkkovihan syitä ja seurauksia.

Vain muutos on pysyvää -lukupiiriin valittujen kirjojen onkin tarkoitus käsitellä nyky-yhteiskuntaa erilaisten haasteiden ja kriisien kautta, Liisa perustelee kirjavalintojaan. Ympäristö ja ilmasto saavat näkyä.

Liisa muistuttaa, että lukupiiri on turvallinen tila keskustella aikamme ilmiöistä kirjallisuuden avulla.

– Ensi keväälle valitsemme kirjat syksyn viimeisessä lukupiiritapaamisessa kokoamistani ehdokkaista. Samat ehdokkaat on julkaistu myös Tapanilan kirjaston Facebook-sivulla niin, että myös uusilla on mahdollisuus vaikuttaa kevään kirjoihin.

Lukupiirissä kertyy uusia lukukokemuksia

Lukupiiriin osallistuvien mielestä kirjat voivat olla sellaisia, että ne vievät pois omalta mukavuusalueelta tai pois omista lukutottumuksista. Lukupiirissä tulee luettua vähän erilaista kirjallisuutta, kertoo eräs lukupiiriläinen.

Kun kirjasta keskustellaan yhdessä, lukijat saavat kirjaan erilaisia näkökulmia ja laajempia näkövinkkeleitä aiheeseen. Näin syvenee myös oma näkemys ylipäätään ja oma ajattelu kehittyy, kun kirjan aiheesta keskustellaan.

Yksi osallistuja kertoi Liisalle, että hän olisi halunnut perustaa oman lukupiirin. Aikataulujen sopiminen ystävien kanssa osoittautui mahdottomaksi. Hänen oli helpompi lähteä kirjaston lukupiiriin, kun päivämäärät ja kirjat tulivat annettuina. Toisaalta jos lukupiiriä olisi pitänyt kavereiden kanssa, heidän kanssaan jakaisi aika paljon kokemuksia ja näkemyksiä, kun taas kirjastossa on erilaisia ihmisiä mukana. Kirjaston lukupiirissä keskustelusta muodostuu paljon monimuotoisempaa.

Eräällä lukupiiriläisellä oli ollut pitkäaikainen haave lähteä mukaan lukupiiriin mutta aikaa ei vain ollut aiemmin löytynyt. Eläkkeelle jääminen muutti tilanteen.

– Lukupiiriläiset kokevat, että heidät on otettu vastaan tosi hyvin, Liisa kertoo. Lukupiirit ovat matalan kynnyksen tapahtumia, joihin on helppoa tulla mukaan. Lisäksi keskustelu on aika vapaata ja ei haittaa, vaikka koko kirjaa ei olisikaan lukenut.

Miksi lähtisin mukaan lukupiiriin? Liisan vinkit

  • Lukupiirin pitäminen laajentaa omaa elinpiiriä ja pystyt luomaan uusia sosiaalisia suhteita.
  • Lukeminen on yksin tehtävää mutta se, että pystyt tuomaan kirjan reaalimaailmaan muiden lukijoiden kanssa, tekee siitä sosiaalista ja hyvinvointia lisäävää.
  • Jos kärsit jonkinlaisesta lukujumista tai lukeminen ei tunnu tärkeältä, lukupiiri tuo painetta lukea kirjaa.
  • Lukupiiri voi toimia sytykkeenä ja innoittajana lukemiselle ja toiminnalle.
  • Lukupiireissä voi vierailla sopivan kirjan osuessa kohdalle tai tehdä siitä säännöllisen harrastuksen.

 

Miten löydän itselleni sopivan lukupiirin?

Kirjastoissa on erilaisia lukupiirejä, joista voi hyvin löytyä jokaiselle jotakin. Esimerkiksi Pohjois-Helsingin jokaisessa kahdeksassa kaupunginkirjastossa on ainakin yksi lukupiiri. Hae helmet.fi-palvelun tapahtumista hakusanalla lukupiiri. Sieltä löytyy tulevat kokoontumiset.

Paras kriteeri lukupiirin valintaan ei aina ole sijainti vaan kannattaa tutustua myös luettaviin kirjoihin tai käsiteltäviin teemoihin.

Joko olet tutustunut kirjastojen lukuvalmennuspalveluun?

Lukupiirien lisäksi ainakin Helsingin kirjastot tarjoavat lukuvalmennusta kaikille, jotka haluavat laajentaa lukemisensa kirjoa tai ehkäpä vain palata vanhan unohtuneen harrastuksen pariin.

Kirjaston lukuvalmentajat auttavat sinua löytämään juuri sinua kiinnostavaa luettavaa. He tekevät sinulle henkilökohtaisen listan tarpeisiisi sopivista kirjoista. Ota yhteyttä lukuvalmentajaan: lukuvalmentaja (at) hel.fi

Tutustu myös näihin:

Tapanilan kirjasto

Lukukoira innostaa lasta lukemaan

Tietoa lukupiireistä 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi