Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Saunafulness rauhoittaa ja tuo hyvää oloa

Saunafulness rauhoittaa ja tuo hyvää oloa

Carita Harjulle sauna on ylivoimaisesti tärkein hyvinvointiteko. Hän kirjoitti aiheesta kirjan ja haluaa näin tarjota saunomisen iloa myös muille.

Carita Harju.

Carita Harju on niin innostunut saunomisesta, että perusti kymmenen vuotta sitten Sauna from Finland -yhdistyksen. Nyt häneltä ilmestyi kirja Hyvää oloa saunomalla – Saunafulness (Viisas elämä 2021).

Lapsuudestaan lähtien saunominen oli Caritan perheen yhteistä tekemistä. Kuulumiset vaihdettiin taloyhtiön lauantain saunavuorolla. Päätteeksi lapset saivat viikon ainoat limonadit.

Nykyisin Carita latoo joka viikonloppu pihasaunansa kiukaaseen puut, lämmittää saunaa pikkuhiljaa. Saunomisesta hän nauttii miehensä ja poikansa kanssa. Välillä ystävät tulevat ja saunovat Harjun perheen kanssa.

Viikolla lämpiää puukiukaan vieressä oleva sähkökiuas. Sen hän napsauttaa päälle ennen lenkille lähtöä.

Saunaelämyksen täydentäjät

Ulkoporealtaasta Carita nauttii talvipakkasella tai pimeinä syysiltoina.

Viime talvena Carita ja hänen 9-vuotias poikansa tekivät lumienkeleitä saunomisen välissä. Kuuman ja kylmän vaihtelu tuo aivan uuden rentoutumisen tilan, Carita kertoo.

Harjujen saunassa tuoksuu. Saunan eteisen hyllystä löytyy kymmeniä erilaisia saunatuoksuja, joista valita.

Caritalla ja hänen pojallaan on rituaali, jossa toinen menee jo aikaisemmin saunaan ja valitsee saunatuoksun ja tiputtaa muutaman tipan löylyveteen valmiiksi. Löylyveden kihahtaessa kuumille kiuaskiville aromit leviät. Yhdessä he arvuuttelevat, mikä tuoksu tänään vuorossa. Rosmariini, kataja, mänty vai mikä muu?

Parhaillaan heidän lempituoksunsa ovat rosmariini ja uutena appelsiinin tuoksu.

Saunafulness syntyi Caritan oivalluksesta, että saunomiseen voi helposti yhdistää erilaisia rentoutta lisääviä asioita.

Vaikka hän saunoo mielellään perheensä tai ystäviensä kanssa, hän nauttii siitä myös yksin. Yksin saunoessaan hän hemmottelee itseään jalkakylvyllä, kesällä hän tekee saunaan vihdan ja tekee saunavenyttelyjä.

– Päivän päätteeksi saan saunomalla nollattua päivän kiireet ja kirjaimellisesti saunan oven suljettuani unohdan ulkopuolisen maailman ja voin keskittyä vain hetkeen ja itseni hemmotteluun.

Saunassa Carita viihtyy pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Hän kokee nukkuvansa yönsä syvemmin ja rauhallisemmin aina saunaillan jälkeen.

Suomalainen saunominen leviää maailmalla ja sen mahdollisuudet itsehoitomuotona kiinnostaa, Carita kertoo.

Saunomisen on tutkittu vaikuttavan positiivisesti erityisesti sydämen ja verenkiertoelimistön hyvinvointiin. Löylyn lämpö voi helpottaa lihasjännityksestä johtuvia kiputiloja ja siitä voi olla apua, jos verenpaine on lievästi koholla. Saunominen kiihdyttää myös ihon verenkiertoa.

Saunominen on kaikin tavoin terveellisistä, Carita kertoo.

– Jokainen voi löytää oman tapansa rentoutua testaamalla erilaisia Saunafulness-harjoitteita ja löytää niistä itselleen mieluisimmat. Avaa oma saunasi ovi jo tänään ja nauti!

 

Lue myös:

Suojaako sauna sydäntä?

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi