Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Museot ja näyttelyt / Luontoretkelle meteoriittikraatteriin

Luontoretkelle meteoriittikraatteriin

Kolme eteläpohjalaista kylää, Vaasan kupeessa sijaitsevat Sundom, Munsmo ja Sulva, ovat saaneet ilokseen pyöreän, laakean Söderfjärdenin aukean, josta on kehitetty kelpo elämysmuseo. Meteoriittitörmäyksen seurauksena syntynyt alue on näkemisen arvoinen jo itsessään, mutta kokemuksen kruunaa opastettu näyttelyvierailu.

Anna-Maija Järvi-Herlevi
Julkaistu 14.6.2017
Päivitetty 28.5.2018
Meteoria/Sundom bygdeförening – kuva Pertti Malinen

Ensin kävijä huomaa Söderfjärdenin mittoihin supistetun aurinkokunnan pienoismallin. Se on sijoitettu 5–6 km leveää peltoaukeaa halkovan tien varteen. Kävijä voi pysähtyä vaikka vain Uranuksen kohdalla, tai urakoida koko sarjan. Matkan voi taittaa joko patikoiden, pyöräillen tai autolla. Tasamaalla on kevyt kulkea, mutta tuuli saattaa koetella.

Kraatterin arvioidaan syntyneen runsaat 520 miljoonaa vuotta sitten meteoriitin iskeydyttyä maahan. Sitä seuranneisiin vaiheisiin voi perehtyä alueen keskellä sijaitsevan Meteoriihen näyttelyssä. Asiantunteva opastus avaa oivallisesti aihetta – jopa niin, että luontokohteista harvoin kiinnostunut innostuu.

Lintutorniinkin kannattaa kavuta. Ensinnäkin siitä avautuu ainutlaatuinen näkymä, ja toiseksi Söderfjärden on bongarin paratiisi. Kiinnostava havainnointikohde ovat kurjet, joita viime syksynä laskeutui viljalla herkuttelemaan peräti 8 500 yksilöä. Maanviljelijät ponnistelevat löytääkseen ratkaisun, joka mahdollistaisi viljan korjuun ja kurkien vierailun – kurjille on luotu omia peltokaistaleita, mutta ymmärtävätkö ne jättää ihmisravinnoksi aiotut alueet rauhaan on vielä epävarmaa.

Öiden pimennyttyä myös observatoriossa järjestetään avoimien ovien yö yleisölle.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi