Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Magnus Enckell – kulttuurielämän monipuolinen vaikuttaja

Magnus Enckell – kulttuurielämän monipuolinen vaikuttaja

Taidemaalari Magnus Enckellin näyttely Ateneumin taidemuseossa esittelee kultakauden merkittävimpiin kuuluvan taiteilijan tuotannon kattavasti ja tuo hänet esiin kulttuurielämän monipuolisena vaikuttajana.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 6.11.2020
Päivitetty 1.12.2020
Näyttely Ateneumin taidemuseossa. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.

Elinaikanaan taiteilija Magnus Enckell (1870–1925) nousi suomalaisen taidemaailman merkkihahmoksi. Hän osallistui Suomen taiteen näyttelyihin Kööpenhaminassa vuonna 1919, Kielissä 1929, Amsterdamissa ja Antwerpenissa 1931, Moskovassa 1934, Riiassa, Berliinissä, Düsserdorfissa ja Hampurissa 1935 sekä Budabestissa, Wienissa, Milanossa ja Roomassa vuonna 1937.

Magnus Enckell Poika ja pääkallo -maalaus

Magnus Enckell: Poika ja pääkallo (1893). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis.

Lokakuun 23. vuonna 2020 Ateneumissa avautunut Enckellin näyttely on yhtä laajamittainen kuin taiteilijan näyttely samaisessa rakennuksessa syksyllä 1925. Silloin näyttelyssä nähtiin 192 Enckellin teosta. Vuonna 1925 Ateneumissa nähty näyttely matkasi seuraavaksi Tukholmaan, jonne itse taiteilija lähti sitä valmistelemaan. Näyttely ehti juuri päättyä, kun Enckell kuolee keuhkokuumeseen Tukholmassa 26.11.1925.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Magnus Enckell Poikia rannalla -maalaus

Magnus Enckell: Poikia rannalla (1910). Kokoelma Sigurd Frosterus, Amos Rex, Helsinki. Kuva: Amos Rex / Stella Ojala.

Magnus Enckell Taiteilijan työhuone Kilossa -maalaus

Magnus Enckell: Taiteilijan työhuone Kilossa (1920). Kokoelma Sigurd Frosterus, Amos Rex, Helsinki. Kuva: Amos Rex, Stella Ojala.

Magnus Enckell Hiuksiansa suoriva tyttö -maalaus

Magnus Enckell: Hiuksiansa suoriva tyttö (1902). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

 

Nuorukaisesta eurooppalaisiin sivistyspiireihin

Uransa aikana Enckell pääsi suomalaisen ja eurooppalaisen sivistyspiirin jäseneksi. Tähän piiriin kuului 1900-luvun alun taiteilijoita niin musiikin, kuvataiteiden, teatterin kuin kirjallisuuden keskuudesta.

Enckell sai jo nuorena tukea taiteilija Albert Edelfeltiltä. Enckell oli myös hyvä verkostoitumaan, ja hän työskenteli ja seurusteli myös naistaiteilijoiden kanssa. Enckell teki myös omaperäisiä maalausteknisiä valintoja, kirjoittaa näyttelyn kuraattori Anna-Maria von Bonsdorff taiteilijan nimeä kantavassa näyttelyluettelossa.

Von Bonsdorffin lisäksi näyttelyn kuraattoreina toimivat Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari ja Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä.

Kun Ateneumin kolmannen kerroksen näyttelyn on kiertänyt, huomaa, että salien ulkopuolinen maailma on kadonnut ja ajatukset siirtyvät sadan vuoden takaiseeen elämään. Ateneumin tarjoamalle taidematkalle ehtii 14.2.2021 asti.

 

Magnus Enckell kirjan kansi

Enckellin näyttelyn näyttelyluettelo. Ateneum 2020

 

 

Enckellin näyttely Ateneumin taidemuseo 23.10.2020–14.2.2021

 

Suomen taiteen tarina – Magnus Enckell. Heräävä fauni, 1914 (video, kesto 8 minuuttia) 

 

Lue myös Anna-Maria Björnisen haastattelu:

Värit – niistä voi ammentaa voimaa tai lepoa, ne tuovat viestejä vuosisatojen takaa. Niitä voi opiskella. Ne luovat maailmaan kauneutta. Anna värille mahdollisuus!

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi