Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Leposyke ja yöunet

Hei, minua kiinnostaa tietää mikä vaikutus (vai onko ollenkaan) on unen määrään sillä, että on asennettu sydämentahdistin. Minulla oli sydäninfarkti 2014, jolloin tukoksen takia osa sydänlihaksesta vaurioitui. Myös muita ongelmia tuli. Sydämeni pulssi on ollut syntymästä 70-vuotiaaksi n. 50 ja öisin nukkuessa 35. Nyt sydämen toiminnan parantamiseksi syön lääkkeitä. Yksi lääkkeistä alentaa jo muutenkin alhaista pulssia, joten päädyttiin tahdistimen asentamiseen. Lisäksi käytän hyytymistä estävää lääkitystä.

Näin on jatkunut jo neljä vuotta tahdistimen kanssa ja tunnen oloni melko hyväksi. Ongelmaksi on tullut se, että yöunet jäävät lyhyiksi,keskimäärin noin 5,5 tuntia yössä. Voiko sillä, että pulssi nostetaan tahdistimella 60:n kun se kuitenkin on aikaisemman elämän ajan ollut vain 50 ja alle, olla vaikutusta tähän? Virkistääkö nopeampi pulssi kehoa paremmin :)?

03/11/2020

Lyhytuninen

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 6.11.2020
Päivitetty 11.1.2021

Sillä, että tahdistimella nostetaan leposykettä vähän aiempaa korkeammaksi, on tuskin merkitystä yöunen pituuteen tai unen laatuun. Kysyjä pohtii, voisiko veri kiertää putkistossa eli verisuonistossa reippaammin,  jos sydän lyö nopeammin. Näin yksinkertaista lääketiede ei kuitenkaan ole, vaan verenkierron säätely on paljon monimutkaisempi yhtälö, johon vaikuttaa sydämen toiminnan lisäksi esimerkiksi erityisesti verisuonten oma säätelyjärjestelmä, hermosto ja jopa munuaisten toiminta.

Riittävä lepo -uni- on tärkeätä ruumiille ja erityisesti aivojen toiminnalle. Ikääntyminen ja monet muut tekijät saattavat vaikuttaa yöunen pituuteen ja syvän unen määrään. Monesti unta parantavat tekijät löytyvät aika läheltä, kun vain pysähtyy miettimään mahdollisuuksia.

06/11/2020

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi