Hyppää sisältöön

Marja Heinoselle muutos on mahdollisuus

Sydän-media juhlistaa 60-vuotista taivaltaan järjestö- ja asiantuntijaviestinnän tulevaisuutta sekä median ja työelämän muutosta luotaavien videoblogien sarjalla. Toisella videolla Marja Heinonen haastaa meitä kohtaamaan muutoksen.

Marja Kytömäki, Teemu Muhli
Julkaistu 5.12.2017
Päivitetty 13.8.2019

Marja Heinonen on median moniottelija, valtiotieteen tohtori ja työelämän uudistaja, joka näkee muutoksen olotilana.

– Oletko koskaan elänyt aikaa, jossa elämässäsi ei olisi ollut muutoksia mediassa tai elämässäsi ylipäätään? hän kysyy ja vastaa itse: – Et varmaankaan, sillä muutos on aina läsnä. Muutokseen liittyy aina vastarintaa, mutta voit katsoa asiaa myös toisin ja ottaa sen mahdollisuutena.

(Media)stressiä syntyy korviesi välissä

Heinonen sanoo, että pelkoa ja ahdistusta eivät aiheuta ainoastaan tilanteet, vaan näkemyksemme ja asenteemme asioita kohtaan, se miten ajattelemme ja koemme.

– Mielen ansoja ovat esimerkiksi kielteisen liioittelu tai katastrofien näkeminen kaikkialla. Digitaalisuus on mediamaailman mielen mörkö, joka pelottaa. Entä jos näkisitkin sen tuhansien mahdollisuuksien maastona? hän rohkaisee.

SHIT auttaa näkemään toisin

Marja Heinonen on kehittänyt helpon neljän kirjaimen muistisäännön auttamaan selviytymään stressaavasta hetkestä tai digikauhusta:

– Kun tulee tiukka paikka ja digikauhu iskee päälle, muista neljä kirjainta. S eli SEIS. Pysähdy, ennen kuin teet mitään. H eli HENGITÄ. Sillä jo yksi hengitys rauhoittaa ja antaa tilaa seuraavalle kirjaimelle, joka on I eli IHMETTELE – ovatko tulkintasi tilanteesta tai aikeesi toimia parhaat mahdolliset ja todellisuutta vastaavat? Vasta oman mielen asetuksen tarkistamisen jälkeen ota käyttöön T eli TOIMI!

 

Katso myös Eeva-Riitta Piispanen kertoo tarinan voimasta

Lue seuraavaksi