Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Näyttelijäkonkarin pokka pitää näytelmässä kuin näytelmässä

Näyttelijäkonkarin pokka pitää näytelmässä kuin näytelmässä

Martti Suosalon sisällä asuu ”näyttelijäseurue”, joka hallitsee usean roolin yhtä aikaa. Tulevaisuudessa Martti haluaa kiertää teatteriteltan kanssa myös pienillä paikkakunnilla.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 4.11.2021
Helsingin Kaupunginteatterin Turvamies-näytelmässä Martti Suosalo esittää seurapiireissä liikkuvaa Anttia. Kuva Robert Seger

Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä Turvamies-näytelmä aiheuttaa yleisössä naurunpyrskähdyksiä. Lavalla Martti Suosalo heilauttaa rannettaan ja hiuksiaan. Hahmollaan hän luo karikatyyrin kansainvälisestä Antti-playboysta.

Hymynkare pysyy pois näyttelijän kasvoilta, vaikka kuinka ilmeitä katsomosta käsin tarkkailee.

– Pokka pitää oikein hyvin. Siinä on sellainen tempo ja energia, koska tyylilaji on vähän sama kuin keskiaikaisessa toriteatterissa. Toriteatterissa henkilöt ovat vahvalla energialla mukana, koska torilla pitää saada katsojien huomio. Siinä ei voi pyydellä anteeksi eikä epäillä sekuntia, mitä lavalla sanoo.

Tämän tyyppiseen esitykseen pitää valmistautua tuplaverran, koska sovittu tyylilaji on hyvin energinen, näyttelijä kertoo. Henkilöt elävät vahvasti tunteella.

Martti arvelee, että jos hän näyttelijäparinsa Katja Küttnerin kanssa esitettäisi Turvamiestä vuosikausia, kuten Kiviä taskussa -näytelmää, teksti ja esitys olisi syvällä muistissa.

– Kolmenkymmenen esityskerran jälkeen vapautuu sellaiselle asialle kuin toisen näyttelijäkaverin herätteleminen ja kiusoitteleminen. Sitten se menee yhä enemmän leikin puolelle, kun leikkiähän se mulla ja Katjalla pitääkin olla, koko ajan keskenämme.

Turvamies-näytelmässä Martilla on puku, jonka hän hankki Pariisista. Puku on 20–30-luvun vaate, jossa on aivan ylileveät lahkeet.

– Ostin missä lie maniassa sen itselleni, mutta tajusin, etten kehtaa Suomessa sitä käyttää.

Puku pääsi esiintymisasuksi Turvamieheen. Näytelmän hahmo lähti kehittymään tuon kyseisen vaatetuksen ja sen hyödyntämisen kautta.

Näytelmässä leveät lahkeet liehuvat tietyllä tavalla, kun Martti pompahtelee tuolista ja käännähtää.

”Mun sisällä asuu näyttelijäseurue”

Martti kertoo, että hänen sisällään on tavallaan näyttelijäseurue. Hän antaa esimerkin: näyttelijäseurueessa on naisnäyttelijä, joka esiintyy kaikissa Martin näytelmissä, on Luolamies, Palvelija, Kiviä taskussa.

– Sama näyttelijä minussa näyttelee vaimoa Luolamiehessä, Kiviä taskussa se näyttelee filmitähti Caroline Giovannia ja Palvelijassa se näyttelee parturi-kampaajaa. Mutta se sama näyttelijä, hieman erilaisella tyylillä kuitenkin tunnistettavalla tavalla, esittää sitä naista. Näin pystyn esittämään monijakoisesti tulematta hulluksi.

Monen näytelmän esittäminen on pääkopalle monijakoista työtä, Martti kertoo. Välillä on huonoja ja välillä hyviä päiviä.

– En voi mitenkään laittaa rooleja eriarvoiseen asemaan. Kaikki on ihan samalla viivalla. Oli se sitten miten iso tai pieni, pitkään tai vasta vähän aikaa pyörinyt. Kaikki on raskaita ja rakkaita prosesseja.

Näytelmää harjoitellaan aina kaksi kuukautta.

– Siitä syntyy lapsi, joka on näytelmä. Enhän minä voi laittaa lapsia paremmuusjärjestykseen. Niillä on erilaiset luonteet. Toinen voi olla hankala, toinen täysin harmiton. Mutta kaikki ovat rakkaita.

Esiintymisruuhka purkautuu

Syksyn aikana Martti Suosalo on vetänyt jo kymmenen esitystä ja lisää on tulossa.

Marraskuussa ensi-iltaan tulee Tampereen, Espoon ja Turun kaupunginteatterin yhteistyönä tuottama produktio Huomenna hän tulee. Se on Samuel Beckettin klassikkonäytelmä 40–50-luvulta.

Sitä Martti esittää yhdessä Mika Nuojuan, Tomi Alatalon ja Ville Majamaan kanssa. Ensi-ilta on marraskuun lopulla Turussa ja sen harjoitukset ovat käynnissä. Espoon ja Tampereen vuoro on keväällä 2022.

Samaan aikaan Martti harjoittelee Helsingin kaupunginteatterin Suurelle näyttämölle helmikuussa ensi-iltaan tulevaa Mikko Räsäsen tulevaisuus -näytelmää. Se on Heikki Kujansuun ohjaama. Huomenna hän tulee on Pentti Bona Kotkaniemen ohjaama. Hän on ohjannut muun muassa Kiviä taskussa.

Helmikuussa Marttia odottaa Ruotsin kiertue Riksteaternin tuottamalla ohjelmalla.

Martti Suosalo ja Katja Küttner. Kuva Robert Seger

Martti Suosalo ja Katja Küttner Turvamies-näytelmässä. Kuva Helsingin Kaupunginteatteri / Robert Seger

Teatteri kiertävässä sirkusteltassa

Martti Suosalo on kierrellyt ympäri Suomen oman yrityksen nimissä. Turvamies-näytelmä on alihankintateos Helsingin kaupunginteatterille.

– Kun olemme esittäneet x-määrää näytelmää kaupunginteatterissa, pääsemme esittämään näytelmää ympäri Suomea.

Martti esiintyy kaikkialla missä on esiintymispaikkoja. Pohjoisin esiintymispaikka on ollut Kittilä.

Tulevaisuudessa Martti aikoo esiintyä vielä pohjoisempana. Hän aikoo perustaa oman teatterin, joka toimii kiertävässä sirkusteltassa.

– Aion rakennuttaa täysin ekologisen puukuitukankaisen teltan. Energialähteenä valoissa ja kuljetuskalustossa telttateatteri käyttää biokaasua. Aion saada siitä täysin päästöttömän teatterin Suomeen. Tarkoitus on kiertää esityksillä ympäri Suomen maata, pienemmissäkin paikkakunnissa.

– Ei sieltä lähdetä suurperheen kanssa katsomaan esityksiä Helsinkiin.

Martin ohjelmistoon kuuluu esityksiä sekä lapsille että aikuisille. Projekti kulkee nimellä Sirkus Suosalo, johon Martti hakee rahoitusta ja yhteistyökumppaneita.

– Huonolla menestyksellä tähän asti mutta en menetä toivoani, koska projekti ei ole kallis mutta korona vei kaikki rahat. Tämä olisi tehty jo, jos korona ei olisi tullut.

Tavallista perhe-elämää matkustamisesta huolimatta

Eri näytelmillä Martti kulkee koko ajan eri puolilla Suomea. Nyt hän matkustaa junalla yhden esityksen takia Kuopioon esittämään Kiviä taskussa.

– Yritän mahdollisimman ekologisesti mennä. Viime viikolla oli kaksi Kiviä taskussa -esitystä Iisalmen työväentalossa ja yksi Tampereella. Kohta kaksi esitystä Parasta elämässä Oulussa.

Vaikka näyttelijäntyö on vienyt Marttia ympäri Suomea jo 15 vuotta, perhe kuulemma jaksaa.

–  En ole niin korvaamaton.

Kolmesta lapsesta nuorin Aino asuu vielä kotona. Vaimo Virpi Suutari tekee elokuvia.

– Kyllä mä hirveän paljon kotonakin olen. Jos ei ole harjoituskausi, olen päivät kotona. Nämä ovat enemmäkseen tällaisia pistokeikkoja. Voin nauttia tavallisesta perhe-elämästä.

 

Turvamies sai ensi-iltansa 7.10.2021 Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä.

 

Lue myös:

Outi Heiskanen mursi, muutti ja loi uusiksi taiteen

Anne Kuusiston artikkeli Joutilaisuuden taito

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi