Miesten kuntokuuri puree Kokkolassa
Oopperalaulaja Hannu Ilmolahti tietää, mistä puhuu, kun kyse on elämäntaparemontista. Hän on ehdoton auktoriteetti vetäessään miehille kuntokoulua Actilife-kuntosalilla Kokkolassa. Innostava asenne ja kannustava ohjelma auttavat motivoitumaan terveistä elämäntavoista.
Hannu Ilmolahden vetämiin Suomimies vauhdissa -ryhmiin on tullut suoranainen tungos, kun sana tehokkaasta treeniohjelmasta on tyytyväisten kuntoilijoiden kautta levinnyt. Huonokuntoinenkin voi osallistua ryhmään, sillä periaatteena on, että kuntoilu aloitetaan jokaisen omalta tasolta.
Oma esimerkki edellä
Ilmolahti on nyt 58-vuotiaana elämänsä kunnossa. Paino on pudonnut 125 kilosta 79 kiloon. Hänen kokonaisvaltainen elämäntaparemonttinsa on innostanut monia miehiä tekemään saman omaksi hyväkseen.
Puolitoista vuotta sitten Actilifessa alettiin houkutella Ilmolahtea miesten kuntoiluryhmän vetäjäksi.
– Käyn Trainer for you -hyvinvointivalmentajan koulutusta, johon sisältyy teoriaa ravinnosta ja lihaksistosta sekä käytännön harjoituksia ja omien maksimisykkeiden etsimistä.
Vaivat jäivät kuntosalille
Ilmolahden elämään tuli käännekohta vuonna 2007, jolloin hän vaikeasti ylipainoisena ja fyysisesti huonokuntoisena tarttui viimeiseen oljenkorteensa ja hankki personal trainerin.
– Nilkkani oli operoitu useita kertoja. Viimeisellä leikkauksella nilkka saatiin niin hyvään kuntoon, kuin se ylipäätään oli mahdollista saada. Uusia leikkauksia ei voitu enää tehdä. Vedin muun muassa Luistelijain kuningas -näytelmän roolini kaksikymmentä näytöstä pyörätuolista kipsi jalassa. Selviydyin roolista, vaikka vahvat särkylääkkeet heikensivät keskittymistä ja muistia.
Hermosärkyjä hoidettiin kipulaastareilla sekä epiduraalipuudutuksilla ja -pumpulla. Lisäksi Ilmolahdelle tuli masennus.
– Sain myös botox-ruiskeita selkään särkyjen katkaisemiseksi. Minulle suunniteltiin jo selkäydinstimulaattoria, piuhatkin olivat valmiina leikkausta varten selkäytimessä.
Hän oli kulkenut monta kertaa kuntosalin ohi ennen kuin uskaltautui sisälle. Muutaman viikon treenaamisen jälkeen terveydentila muuttui radikaalisti.
– Minulla alkoi uusi elämä, hermosäryt lähtivät!
Tasapainoinen elämä
Ilmolahden ruokavalio muuttui totaalisesti. Uuteen ruokavalioon sisältyi paljon kalaa, kunnon hiilihydraatteja, oikea rasva ja oikeat öljyt sekä paljon vihanneksia ja hedelmiä. Alkoholinkäyttökin rajoittuu nykyään juhlatilanteisiin.
– Tykkään suklaasta. Ei itseltään kaikkea voi kieltää, kyllä mielitekoja saa vähän olla. Tosin, kun kuntoilusta tulee elämäntapa, ei niitä mielitekoja enää tulekaan.
Vaikka terveellisen elämän eteen on nähtävä vaivaa, hän valitsee aina mieluiten terveen olon, hyvät yöunet ja henkisen tasapainon. Jo kahdessa viikossa kuntoilun aloittamisesta ja ruokavalion muutoksesta hänen unenlaatunsa parani ja aineenvaihdunta alkoi toimia.
– Olin aiemmin syönyt niin väärin ja juonut ihan liian vähän vettä!
Tekosyyt kuriin
Ryhmä kannustaa parempiin suorituksiin kuin yksin treenatessa. Yksi kuntoilijoista on 32-vuotias Sami Koppinen, joka ei ole jalkavaivojen vuoksi kyennyt enää harrastamaan entiseen tapaan urheilua. Hän on pelannut salibandya, jalkapalloa ja jääkiekkoa. Urheiluvamma aiheutti pitkällisen vaivan, jota on useita kertoja operoitu. Verisuoniin on jouduttu tekemään pallolaajennuksia ja lisäksi hänellä on pari vuotta sitten leikattu toisesta jalasta kasvain.
– Aktiivipelaaminen jäi, kun jalka ei toiminut niin kuin pitää. Toki se rajoitti, mutta oli myös tekosyy olla tekemättä mitään. Kun tulin ryhmään, tavoitteena oli saada liikunnan riemu takaisin, innostua liikunnasta ja hikoilusta, Koppinen kertoo.
Hän huomasi kunnon kohentumisen jo kolmen viikon jälkeen. Ryhmäläiset saavat viikoittain uuden ruokaohjelman, jonka mukaan he valmistavat ateriansa.
– Suurin juttu on ollut ruokavalion muutos. Joutuu näkemään paljon vaivaa, että syö terveellisesti ja hyvin. Toki saamme valmiit listat, mutta ruoat pitää myös valmistaa. Syön 4-5 kertaa päivässä, aterioissa on kaksi lämmintä ruokaa.
Pysyvä elämäntapamuutos
Kuntoilu ei rajoitu vain kuntosalin seinien sisäpuolelle. Kaupassa käynteihin Koppinen ei enää autoa käynnistele, vaan kävelee kotoa parin kilometrin matkan kauppaan ja takaisin. Viiden kilometrin työmatkakin tuotantoinsinöörillä taittuu nykyään pyöräillen.
– Olemme puhuneetkin ryhmässä siitä, miten arkiliikuntaa tulisi kaikin tavoin lisätä, Ilmolahti sanoo.
Kunto-ohjelmaan sisältyy spinningiä ja kuntosalitreeniä sekä sään salliessa ulkona mäkitreeniä ja pyöräilyä. Miesten perusaineenvaihduntaa mitataan kehonkoostumusmittauksilla, mihin sovelletaan terveellinen ruokavalion muutos. Tavoitteena on muuttaa pysyvästi elämäntavat, ei vain laihduttaa.
Ilmolahti muistuttaa, että ruokavalio perustuu yleisiin ravitsemussuosituksiin, joten mistään poppakonsteista ei ole kyse. Siksi on tärkeää, että ruokavaliota noudatetaan tunnontarkasti, treenin jälkeen nautittu ylimääräinen energiapatukkakin voi jo sekoittaa aineenvaihdunnan.
– Voin luvata, että kaikki onnistuvat tällä ohjelmalla.
Sydänystävällinen projekti
Keski-Pohjanmaan Sydänpiirin puheenjohtaja Mikko Halkosaari on iloinen siitä, että Ilmolahden kuntoprojekti on saanut liikkeelle miehiä, joita muutoin olisi ehkä ollut vaikea saada ryhmiin mukaan kohentamaan kuntoaan.
– Samalla vaikutetaan positiivisesti tunnettuihin vaaratekijöihin. Painon hallinnalla ja kunnon kohentamisella on varmasti positiiviset vaikutukset kolesteroliin, verenpaineeseen ja sokeriarvoihin. Ryhmällä on myös ennaltaehkäisevä vaikutus.
Halkosaari on eläkkeellä oleva sisätautien ylilääkäri. Hän näkee positiivisena myös sen, että kunto-ohjelmat ja ravitsemusohjeet ovat paikallisten asiantuntijoitten laatimia ja ”koululääketieteen” mukaisia.
– En näe estettä sille, että sydänpotilas, esimerkiksi oireeton sepelvaltimotautipotilas osallistuisi tähän kuntoprojektiin. Hoitavan lääkärin mielipide olisi kuitenkin hyvä olla.
Hän arvelee, että Ilmolahden positiivisuus tarttuu kuntoilijoihin. Ryhmään osallistuneilta on kuulunut palautetta innostavasta ilmapiiristä ja hyvistä tuloksista.