Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / Painetta lenkkipolulle!

Painetta lenkkipolulle!

Kirkkaanväriset kompressiosukat piristävät kuntoilijaa, mutta onko niistä hyötyä harjoittelulle?

Virve Järvinen
Julkaistu 8.5.2017
Päivitetty 28.5.2018
Kuva: Tiina Eloranta

Kompressiosukan teho perustuu sukan aiheuttamaan paineeseen, joka on kovimmillaan nilkassa ja alenee tasaisesti ylöspäin noustessa. Sukan tuottama paine pienentää laskimon halkaisijaa ja vähentää kudosten välistä painetta. Tällöin verenvirtaus laskimoissa paranee ja turvotus jalassa vähenee. Liikkuja tuntee tämän keveytenä jaloissaan, mutta näkyykö kompressiosukan käyttö myös treenin tuloksissa?

– Sukka ei paranna suorituskykyä, mutta se saattaa nopeuttaa ja tehostaa liikuntasuorituksesta palautumista, fysio- ja lymfaterapeutti Heli Waulu sanoo.

Paine parantaa lihasten aineenvaihduntaa ja poistaa niihin kertynyttä maitohappoa. Eniten sukasta on hyötyä pitkäkestoisessa treenissä, kuten pitkillä juoksumatkoilla, joilla se ehkäisee lajiharrastajille tuttuja lihaskramppeja. Myös muiden lajien harrastajat ovat ottaneet kompressiosukat omikseen.

– Napakka sukka tukee lihaksia ulkopuolelta ja vakauttaa kehoa, mistä voi olla apua esimerkiksi kuntosalilla vapaapainoharjoittelussa. Sukka on hyvä pukea jalkaan puolisen tuntia ennen harjoitusta ja pitää jalassa vielä palauttavan harjoituksen aikana.

Kompressiosukkaa voi ja kannattaa pitää treenin ulkopuolellakin silloin, kun työ tai matkustaminen edellyttävät pitkäkestoista istumista. Tällöin sukka voi ehkäistä laskimotukoksia.

Pesu pitää paineen

Lääkinnällisiin tarkoituksiin käytettyjen kompressiosukkien paine on määritelty standardeilla neljään eri luokkaan, joista keveimmässä ykkösluokan sukassa painetta on 18–22 elohopeamillimetriä. Urheiluun tarkoitettujen kompressiosukkien paineen määrittelyyn ei tätä luokitusta käytetä, eikä niiden paineen toteutumisen takaamiselle ole vastaavia laatuvaatimuksia. Tämän vuoksi kompressiosukkina myydyissä sukissa ei välttämättä ole liikkujan tarkoituksiin riittävää painetta.

– Lääkinnällisten sukkien valmistajista osa tekee myös urheilukäyttöön tarkoitettuja kompressiotekstiileitä. Niissä ilmoitetaan tuotteisiin kudottu paine ja taataan, että se myös säilyy käytössä.  

Lääkinnällisissä kompressiosukissa paineelle luvataan puolen vuoden kesto. Edellytyksenä on, että sukkaa hoidetaan oikein.

– Pesu vaikuttaa paineen kestoon. Sukan valmistusmateriaalin elastaanikuidut ylläpitävät painetta, ja ne kärsivät käytössä niihin kertyvästä ja iholta irtoavasta liasta. Lika pestään pois jokaisen käyttökerran jälkeen.

 

Asiantuntijana fysio- ja lymfaterapeutti Heli Waulu, Fysikaalinen hoitolaitos Teho-Hoito, Tampere

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi