Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Paul Osipowin taide kuljettaa menneisiin vuosikymmeniin

Paul Osipowin taide kuljettaa menneisiin vuosikymmeniin

Taiteilija Paul Osipow osallistui ensimmäiseen näyttelyynsä 17-vuotiaana vuonna 1956. Nyt Taidehalli esittelee läpileikkauksen hänen vuosikymmeniä kestäneestä urastaan.

Tiina Eloranta
Julkaistu 25.1.2019
Päivitetty 26.2.2019
Karhulasta kotoisin oleva Paul Osipow on tehnyt pitkän uran taiteilijana. Kuva: Tiina Eloranta

– Tuossa samalla seinustalla, missä äsken istuin, minun työni roikkui Nuorten näyttelyssä vuonna 1964, Paul Osipow kertoo ja viittaa Helsingin Taidehallin ison piirustussalin suuntaan.

Taitelija Paul Osipow (s. 1939) kertoi juuri yleisölle taiteestaan ja istuu nyt mielellään. – En jaksa seistä kauaa. Ota se kuva nopeasti, hän tokaisee kuvaajalle hyväntahtoisesti.

Taidehallissa nähtävistä teoksista vanhin on vuodelta 1968. Hanskat-öljyvärimaalaus syntyi siihen aikakaan, kun hartiapankkirakentaminen oli vielä voimissaan, Paul kertoo. – Silloin rakennettiin ateljeetilaa Järvenpäähän. Se rakennus on muuten vieläkin pystyssä.

Näyttelyn kuraattori Kari Kenetti ja taiteilija Paul Osipow

Kuraattori Kari Kenetti ja taiteilija Paul Osipow keskustevat näyttelyn synnystä. Seinällä Osipowin teos Musta pääsiäinen vuosilta 1979–1980.

Vuosikymmenien ura

Suomen Taideyhdistyksen tuottaman näyttelyn kuraattori Kari Kenetti on päässyt seuraamaan läheltä Paulin työskentelyä hänen työhuoneellaan.
– Sitä mahdollisuutta monella ei ole ollut.

Kuraattori haki näyttelyyn eri aikakausia yhdistäviä tekijöitä. Kuitenkin Paulin 60-vuotisen uran esitteleminen haastaa. – Tuohon aikaan mahtuu niin paljon, Kari selittää. – Pyrin keskittymään siihen, että teokset soivat keskenään.

Joltain aikakausilta puuttuu taideteoksia, Paul myöntää. – Ihminen on mitä on, aina jollain tapaa rajoittunut. Minä saan tehdä mitä haluan.

Taiteilija on välttänyt jonkin ajanjakson vangiksi joutumista. – Se on kai sitä vapautta, Paul toteaa. – Joskus irrotan töitä kehyksistä ja viiltelen ne rikki.

Paul Osipow: Hanskat

Paul Osipow: Hanskat, 1968

Taiteilijan ura käynnistyi, kun Äiti Elna kehotti Paul Osipowia menemään taidekerhoon.

– Olin ilmeisesti tulossa jonkinlaiseksi ongelmateiniksi, Paul muistelee. – Aloitin maalaamisen siis valtavan nuorena.

Taidekerhon opettaja Pauli Paukkunen huomasi nuoren lahjakkuuden. – Pauli vei minut Haminan lahdelle ja sanoi, nyt alat maalaamaan veneitä. Ei se helppoa ollut, Paul sanoo.

Vuonna 1958 Paul aloittaa Suomen taideakatemian koulun koeluokalla. Akatemian varsinaiseksi oppilaaksi hänet valittiin vuonna 1959. Maalausta opetti ensin Olavi Valavuori ja sitten Tapani Raittila. Grafiikan saloihin vei Tove Janssonin puoliso Tuulikki Pietilä. Paul valmistui vuonna 1962.

– Olen saanut vanhanaikaisen koulutuksen. Olen maalannut mallia aamusta iltaan, Paul kertoo opiskeluajoistaan.

Paul on matkustanut ympäri maailman ja asunut ulkomailla. Matkoillaan hän tapaa muita taiteilijoita.
Henry Mooren kotona olen juonut teetä, hän kertoo ja nauraa päälle.

 

Paul Osipow
26.1.–24.3.2019 Helsingin Taidehallissa

 

Suomen Taideyhdistys on julkaissut näyttelyn yhteydessä kirjan Paul Osipow, joka esittelee laajasti Osipowin tuotantoa. Julkaisuun ovat kirjoittaneet kuvataiteilija ja kuvataiteen tohtori Silja Rantanen sekä taidekriitikko, tietokirjailija ja kuraattori Timo Valjakka.
”Samaan aikaan, jolloin Paul Osipow opiskeli Taideakatemian koulussa, Iso-Britanian taidekouluissa opiskeli joukko tulevia pop- ja rock-tähtiä, muun muassa John Lennon ja David Bovie”, Silja Rantanen kirjoittaa kirjassa Paul Osipow.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi