Peffa ylös penkistä ja liikkeelle
Liikunnan aloittaminen kannattaa aina, missä iässä hyvänsä.
Kaverisuhteet hoituvat älylaitteiden avulla, telkkarinkatsomiseen jää koukkuun, pelaamme pleikkaa ja sometuskin sujuu sohvalta käsin. Kuulostaako tutulta?
Liika istuminen on kuitenkin terveydelle vaarallista. Sen arvioidaan lisäävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja se lisää selkäkipuja. Lisäksi runsas istuminen voi altistaa syövälle, koska istuessa aineenvaihdunta hidastuu, kertoo Maarit Vuoristo kirjassa Suojaudu syövältä.
Vuoristo kertoo Teksasin yliopiston kesällä 2020 julkaisemasta tutkimuksesta, jonka mukaan liiallinen istuminen nostaa rajusti syöpäkuoleman vaaraa. Tutkimuksen mukaan ne, jotka vaihtoivat 30 minuutin istumisen 30 minuutin kevyeen liikuntaan, onnistuivat vähentämään riskiään kahdeksalla prosentilla. Puolen tunnin istumisen vaihtaminen kohtuulliseen liikuntaan vähensi riskiä jopa 31 prosenttia. Kohtuullinen liikunta tarkoittaa esimerkiksi pyöräilyä tai tennistä.
Istuminen on haitallista myös heille, jotka harrastavat paljon kuntoliikuntaa. Tässä on monelle etätyöläiselle haastetta, sillä kahdeksan tunnin istumisen vähentäminen kuuteen tuntiin hyödyttäisi kummasti.
Liikunnan monet hyödyt
Immuunijärjestelmä on elimistön oma puolustusmekanismi. Se vahvistuu, kun liikunta lisääntyy ja matala-asteinen tulehdustila elimistössä laskee.
Liikunta antaa kyytiä myös suolen toiminnalle, jolloin ruuansulatuskanavaan erittyvät sappihapot viipyvät vähemmän aikaa suolistossa ja ovat vähemmän aikaa kosketuksissa suoliston pinnan kanssa.
Myös tiettyjen hormonien ja kasvutekijöiden määrä kehossa laskee liikunnan lisääntymisen myötä.
Terveellinen ruokavalio yhdessä lisääntyneen liikunnan kanssa merkitsee ruuansulatuksen nopeutumista. Myös kehossa oleva rasvan määrä vähenee.
Liikunnan aloittaminen kannattaa
Lihakset kipeytyvät, kun liikunta lisääntyy pitkästä aikaa. Mutta se kannattaa. Lenkiltä palaa yleensä paremmalla tuulella kuin sinne lähtiessä, Maarit Vuoristo kirjoittaa. Myös salilla harjoitellessa tai jumpassa hikoillessa murheet unohtuvat tai ainakin kevenevät.
Jo muutaman viikon päästä liikunnan aloittamisesta verenkierto, hermotus ja hormonitasapaino muuttuvat. Myös elimistön lämpö nousee, jolloin hyvän olon tuntemukset saattavat lisääntyä.
Liikunnan tuottama mielihyvä löytyy pikkuhiljaa, kokemuksen kautta. Esimerkiksi kävely tai pyöräily juna-asemalle töihin lähtiessä tuo hyvinkin puolen tunnin liikunnan per päivä. Viikossa kertyy kaksi ja puoli tuntia liikuntaa, mitä ehdotetaan nykyisissä aikuisten liikkumisen suosituksessa viikon perusliikuntamääräksi.
Liikkumisen suosituksetkin uudistuvat. Nyt suositus huomioi kaiken ikäisillä kevyen liikuskelun, paikallaan olon tauottamisen ja riittävän unen merkityksen. Tutkimusnäyttö on osoittanut kevyemmänkin liikuskelun tarjoavan terveyshyötyjä vähän liikkuville.
Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa, vakuuttaa Maarit Vuoristo kirjassaan.
Lue myös: