Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Joonas Berghäll: Punkin purema vei terveyden vuosiksi

Joonas Berghäll: Punkin purema vei terveyden vuosiksi

Joonas Berghällin elimistöä terrorisoi kaksitoista eri virusta ja bakteeria. Lopulta borrelioosi äityi niin pahaksi, että hän söi vuodessa ison paperikassillisen lääkkeitä. Nyt takana on yhdeksän vuotta terveyshelvettiä, kuten hän itse sanoo.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 6.4.2021
Päivitetty 8.4.2021
Joonas Berghäll matkustaa Punkkisota-elokuvassa Saksaan, Yhdysvaltoihin, Italiaan ja Ranskaan tautiin sairastuneiden ihmisten luokse, jotka kukin painivat sairauden parissa. Kuva: Oktober Oy

– Milloinkohan mä herään, oon niin kuin normaali, Joonas Berghäll sanoo dokumenttielokuvassaan Punkkisota. Tuossa vaiheessa elokuvaa Jussi-palkittu dokumenttiohjaaja oli kärsinyt jo vuosia punkin aiheuttamista infektioista.

Vuonna 2011 Joonas kuvasi kenialaisessa turvakodissa asuvien tyttöjen elämää. Hän nautti elämästään ja oli onnellinen.

– Aloin jopa laihtua, hän kertoo.

Kotimaahan päästyään se iski: hän lihoi kilon päivässä, tuli nivelkipuja, sydän hakkasi, rintakivut vaivasivat, yöllä hikoilutti, tasapaino heikkeni. Hän heräsi joka aamu kello 5.25. Aivot sumenivat. Oireita oli yhteensä 22.

Terveys romahti täydellisesti ja Joonas kulki lääkäriltä lääkärille. Lopulta verinäytteistä löytyi bakteereita ja viruksia, joista monet tarttuvat punkin välityksellä. Joonas oli sairastunut krooniseen borrelioosiin.

– Helpotti, kun tauti löytyi.

borrelioosi tarttuu punkin puremasta Joonas Berghäll

Joonas Berghäll. Kuva: Oktober Oy

Pitkä matka terveeksi

Lääkärit taltuttivat viruksia antibiooteilla. Lääkkeet näyttivät tehoavan ja elokuussa 2017 Joonas jaksoi työnnellä ruohonleikkuria kesämökillään Raaseporissa. Sitten kunto romahti taas. Joonas makasi vain toimiston lattialla viikosta toiseen ja työkaverit luulivat, että hänellä on krapula. Hänestä tuli työkyvytön.

Tauti aaltoilee, joten usein lääkäri epäilee mielenterveysongelmia, Joonas kertoo.

Maaliskuussa 2020 hän söi 1650 pilleriä kuukaudessa. Lääkäreihin ja lääkkeisiin oli kulunut yli 70 000 euroa. Sairauden aikana hän tapasi 82 eri lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaista. Apua ei tahtonut löytyä.

Lopulta löytyi lääkäri, joka otti Joonaksen tosissaan. Vuosien varrella hänelle oli kertynyt yli 300 sivua laboratoriotuloksia ja diagnooseja.

Hoitojen ja lääkityksen myötä oireet vähenivät. Haastattelua edeltävänä päivän hänellä oli neljä oiretta jäljellä. Kahdestatoista viruksesta ja bakteerista kymmenen oli tapettu. Kahteen jäljellä olevaan löytyy hoito.

Heti haastattelun jälkeen Joonas käy verikokeissa ja tapaa lääkärin.

– Nyt nähdään, onko viimeiset kaksi tapettu.

Näin jälkikäteen Joonas arvelee, että punkki puri häntä kesäkuussa 2011 tai sitten jo hänen lapsuudessaan. Borrelioosi voi piillä elimistössä vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

– Pari kuukautta ennen Kenian matkaa poistin jonkin ötökän mun niskasta aamuyöllä. Ei todellakaan tullut mieleen, että se on punkki. Ajattelin vain, että hiuksiin on jäänyt jotain.

– Tauti puhkeaa, kun elimistöön tulee jokin vahva sheikkaus kuten minulla syödessäni Keniassa hyvin bakteerikantaista ruokaa.

Joonas Berghäll ja ranskalainen poika

Joonas Berghäll tapaa matkallaan useita kohtalotovereitaan, paikallisia lääkäreitä sekä maailman johtavia asiantuntijoita. Joonas kohtasi myös ranskalaisen pikkupojan, joka sairastaa borrelioosia. Kuva: Oktober Oy

Punkkien levinneisyys yllätti

Punkkisota-elokuvan teko vei Joonas Berghälin maailmalle. Hän tapasi alan johtavia asiantuntijoita ja lääkäreitä. Hän kohtasi myös muita borrelioosia sairastavia.

– Kaikki tapaamiset olivat mielettömiä. Se kokemus, kun toiselle voi antaa edes vähän voimaa.

Joonas on tehnyt urallaan monen monta haastattelua.

– Kyllä se oli urani rankin haastattelu, kun haastattelin ranskalaista pikkupoikaa. Se oli rankkaa, kun lapsi on viaton eikä hän pysty puolustautumaan aikuisia ja lääkäreitä kohtaan. Se miten häntä käsiteltiin, kosketti. Se meni todella syvälle.

Lymen taudista eli borrelioosista Joonas ei tiennyt ennestään mitään. Lymen borrelioosi on korkkiruuvin mallisen bakteerin aiheuttama infektiotauti, joka tarttuu puutiaisen puremasta.

Kun Joonas lähti tekemään Punkkisota-elokuvaa, hän kuvitteli, että kyse on harvinaisesta sairaudesta. Matkan varrella hän oppi, että punkkien välittämät taudit ovat maailmanlaajuinen epidemia, joka koskettaa satoja miljoonia ihmisiä.

– Kun lensin Puolaan tapaamaan spesialisteja, tajusin vasta silloin, että tämähän on maailmanlaajuinen ongelma.

Joonas laskikin, että esimerkiksi hän on nyt käyttänyt lääkkeisiin ja hoitoihin yli 82 000 euroa. Vuodessa siis 10 000 euroa lisää. Lääkkeistä ja hoidoista hän ei ole saanut mistään korvauksia.

– Suomessa olen täysin terve, siis protokollan mukaan. Mutta kun katsot tuota leffaa ja väität että olen terve, hulluhan sinä olet.

Joonaksen laskujen mukaan Yhdysvalloissa on pelkästään kymmenessä vuodessa viisi miljoonaa Lymen tautitapausta ja jos siitä tehtäisiin todellinen tautiluokitus, vakuutusyhtiöille tulisi neljänsadan miljardin laskut.

Joonas Berghäll on suomalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. Hänen aiempia töitään ovat muun muassa Miesten vuoro (2010), Äidin toive (2015) sekä Miehiä ja poikia (2019).

Terveyskirjasto: Borrelioosi on hämähäkkieläimiin kuuluvan puutiaisen levittämän Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttama infektio. Joskus harvoin tartunta voi tapahtua paarmojen tai muiden pistävien tai purevien hyönteisten kautta. Borrelioosi tunnetaan myös nimellä Lymen tauti. Lyme on se pikkukaupunki Yhdysvalloissa, jossa tauti ensi kerran kuvattiin vuonna 1975, kun se aiheutti siellä pienen epidemian.

Lue myös:

Työstressi vei eläkkeelle – mielen haavat paranevat hitaasti

Sydänvika kulkee Heidi Meriman matkassa

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi