Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Porukalla pyöräilemään!

Porukalla pyöräilemään!

Pyöräily on kaiken ikäisille mukava tapa liikkua. Yhdessä se voi olla vielä antoisampaa kuin itsekseen. Pyöräliiton Satulaan-hankkeessa kannustetaan 50+-vuotiaita pyöräilemään yhdessä.

Teksti Erika Weckström, kuvaTeemu Toikka
Julkaistu 2.4.2024
Porukalla liikkuessa tulee lähdettyä uusille reiteille ja tutustuttua uusiin alueisiin.

Nokialainen Liisa Jokinen, 59, aktivoitui viime kesänä pyöräilemään. Vapaa-ajan lenkkejä hän ajaa yhdessä pienen, tutun porukan kanssa ja välillä itsekseen. Myös työmatkat taittuvat usein pyöräillen. Hän kokee ryhmän lisäävän motivaatiota, kun kaverit innostavat lähtemään liikkeelle. Muitakin etuja yhdessä ajamisessa on:

– Porukassa tulee tehtyä oudompia lenkkejä, kuin mihin olisi yksin lähtenyt. Retket ovat myös pidempiä, Jokinen kertoo.

Pyöräretkiä on tehty kesämökeille, luontokohteisiin, sienimetsään ja ihan vaan suunnittelematta ajellen. Pyörä sallii nopeat reittimuutokset ja pysähdykset helposti.

– Pyöräillessä ehtii huomata paljon enemmän kiinnostavia asioita kuin autosta, Jokinen toteaa. Etenkin kohtaamiset luonnoneläinten kanssa ilahduttavat: – Kerran keskellä pyörätietä oli peura.

Tutustuminen sähköavusteisiin pyöriin oli käännekohta.

– Oli minulla aiemminkin kaksi pyörää, mutta sähköpyöräily on kyllä paljon kivempaa kuin tavallinen pyöräily, hän kertoo nauraen. Etenkin, kun koti on jyrkän mäen laella, tuntui tavallinen pyörä turhan raskaalta. Sähkön avulla jaksaa mäet ja vastatuulet ja taittaa 27 kilometrin työmatkan mielellään. Myös Jokisen tytär, jolla on Downin syndrooma, ajaa nykyään sähköavusteisella kolmipyöräisellä.

–  Aikaisemmin häntä piti vartoa eikä hän niin mielellään ajanutkaan. Nyt sähköavusteisella kolmipyöräisellä hän ajaa samaa tahtia kanssani ja oikein mielellään.

​Satulaan-porukasta lisää intoa pyöräilyyn

Pyöräliiton yhdessä Eläkeläiset Ry:n ja Eläkeliiton kanssa aloittaman Satulaan-hankkeen tarkoitus on aktivoida juuri Liisa Jokisen kaltaisia, yli 50-vuotiaita ihmisiä pyöräilemään yhdessä toisten kanssa. Mukaan voi tulla, vaikkei olisi koskenut pyörään vuosikausiin. Kun porukassa kaikki ovat samalla, leppoisalla otteella liikkeellä, ei kenenkään tarvitse pelätä jäävänsä jälkeen. Yhdessä liikkuminen vähentää yksinäisyyttä, on terveydelle hyväksi ja ryhmästä epävarmempikin osallistuja saa tukea. Yksin ei ehkä myöskään tulisi laisinkaan lähdettyä liikkeelle.

–  Kyllä se motivoi, kun kaverit pyytävät mukaan, Jokinen vahvistaa. Hankkeen projektipäällikkö Mira Kokko kertoo tasavertaisuuden olevan keskeistä: ryhmässä sovitaan yhdessä, koska tavataan ja mihin ajetaan. Porukassa voi olla esipyöräilijä, joka saa halutessaan tehtävään koulutusta ja tukea Pyöräliitosta.

Kokko matkustaa jokaiselle paikkakunnalle, jossa on kiinnostusta toiminnan aloittamiseen. Infotilaisuudessa osallistujat saavat tietoa ja vinkkejä toimintaan. Yksin ei tarvitse ponnistaa liikkeelle.  Satualaan-ryhmiä toimii tällä hetkellä jo esimerkiksi Kokkolassa, Heinolassa, Parikkalassa ja Helsingissä. Monet ryhmä ilmoittavat verkkosivulla satulaan.fi, mistä saa lisää tietoa retkistä.

Pyöräilyn verrattomat terveyshyödyt

Pyöräily edistää terveyttä monin tavoin. Yhdessä tekeminen vähentää yksinäisyyttä ja pitää mielen virkeänä. Pyörä on lempeä tapa liikkua: se on esimerkiksi polville kevyempää kuin lenkkeily. Vauhtia säätelemällä voi pitää rasitustason sopivana. Pyöräily on hyväksi hengitys- ja verenkiertoelimistölle ja jalkojen lihaskunnolle. Se ylläpitää tasapainoa ja koordinaatiokykyä.

– Verenpaineeni on pysynyt parempana sen jälkeen, kun aloitin aktiivisen pyöräilyn, Liisa Jokinen kertoo omista havainnoistaan. Hän kokee myös nukkuvansa paremmin ja olevansa yleisesti virkeämpi. – Vireystaso töissä on ihan erilainen, kun on mennyt pyörällä, eikä autolla. Liian hikikään ei työmatkalla tule, kun sähköavustuksella voi keventää menoa.

Kun kerran on saanut vauhdin päälle, tulee ajettua ylimääräistäkin. Jokinen kertoo ajavansa töihin suorinta reittiä, mutta valitsevansa kotimatkalle vaihtelun vuoksi toisen reitin. – Kotiinpäin ajan usein reilustikin pidempää reittiä, ihan että tulee ulkoiltua. Eipä tarvitse työmatkan lisäksi lähteä lenkille.

Tämä onkin yksi pyöräily parhaita puolia: liikuntaa ja ulkoilmaa saa roppakaupalla samalla kun hoitaa arkisia asioita.

 

Pidä huolta pyörästä

Jotta polkupyörä on mukava ja turvallinen käyttää, on siitä pidettävä huolta.

Tee itse:

  • Pumppaa renkaat säännöllisesti. Sopivan rengaspaine on ilmoitettu ulkorenkaan kyljessä. Käyttämällä painemittarillista pumppua varmistut oikeasta paineesta.
  • Varmista säännöllisesti, että jarrut toimivat napakasti.
  • Kuulostele ja tunnustele räminöitä ja osien heilumista.

Anna huollon hoidettavaksi:

  • Vuosihuolto kerran vuodessa
  • Ongelmat jarruissa tai vaihteissa
  • Jos pyörä tuntuu epämukavalta, voi huolto auttaa valitsemaan paremmin sopivan satulan tai ohjaustangon, ja auttaa pyörän säätämisessä sopivaksi.

 

Pyöriä on erilaisia

Polkupyörä taipuu moneen eri muotoon ja malliin. Perusmallisen pyörän ajomukavuuteen voi vaikuttaa valitsemalla itselle sopivan kokoisen pyörän. Satulan ja ohjaustangon korkeutta säätämällä tai vaihtamalla ne eri mallisiin voi vaikuttaa ajomukavuuteen.Jos perusmallinen pyörä tuntuu liian raskaalta, huteralta tai aiheuttaa kipua esimerkiksi selkään, on vaihtoehtoja olemassa.

Sähköavusteinen pyörä tekee ajamisesta kevyempää ja helpottaa ylämäkiä, liikkeellelähtöä ja vastatuulessa ajamista. Pyörän moottori avustaa vain, kun polkimia pyöritetään, eikä se liiku ilman lihastyötä. Avustustasoja voi säätää. Avustus toimii enintään 25km/h vauhdissa. Sitä kovempaakin sähköavusteisella pyörällä voi ajaa, mutta kaikki voima tulee silloin omasta kehosta.

Kolmipyöräinen pyörä on vakaampi kuin kaksipyöräinen, ja hyvä vaihtoehto jos tasapainoaisti on epäluotettava. Malleja on erilaisia. Mitä alempana kuljettajan painopiste on, sitä vakaampi pyörä on ajaa.

Nojapyörä on auttanut monia selkävaivaisia jatkamaan pyöräilyä silloin, kun perinteinen pyörä on käynyt selälle liian hankalaksi. Ajoasento on lähes makaava, mikä on selälle armollista. Nojapyöriä on kaksi- ja kolmipyöräisiä.

Apuvälinepyörä on yleisnimi erityistarpeisiin suunnitelluille pyörille. Vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi tilanteisiin, joissa vain toinen jalka toimii tai jalat eivät toimi lainkaan. Rinnakkain ajettava tandem mahdollistaa mukavan yhdessä liikkumisen sellaisillekin, jotka eivät kykene yksin pyöräilemään. Onpa olemassa pyöriä, joihin saa kiinnitettyä pyörätuolinkin osaksi kulkuneuvoa!

Taittopyörä taittuu kompaktiksi paketiksi talletusta ja kuljetusta varten. Taittopyörä voi olla avuksi esimerkiksi tilanteissa, joissa osa matkasta taitetaan autolla, ja perillä pitäisi liikkua jalkaisin. Taittopyörä mahtuu takakonttiin, josta sen voi ottaa perillä käyttöön. Kävely voi olla esimerkiksi nivelille liian raskasta, jolloin pyörä on keholle ystävällisempi vaihtoehto.

 

Miten lähteä mukaan toimintaan?

Katso sivulta satulaan.fi, onko paikkakunnallasi jo toimivaa ryhmää ja lähde porukalla pyöräilemään.

Ota yhteyttä paikkakuntasi yhteyshenkilöön ja lähde mukaan.

Mukaan voi lähteä kuka tahansa yli 50-vuotias pyöräilytaustasta riippumatta.

Jos paikkakunnallasi ei vielä ole Satulaan-ryhmää, voi sellaisen perustaa itse. Hankkeen vetäjä Mira Kokko tarjoaa apua ryhmän perustamiseen. Eri paikkakunnilla järjestetään myös infotilaisuuksia, joissa saa ideoita ja neuvoja ryhmän perustamiseen.

mira.kokko@pyoraliitto.fi tai puh. 045 1141 044

Voit myös käyttää satulaan.fi-sivulta löytyvää yhteydenottolomaketta.

Myös lintujen bongailu on mukava tapa ulkoilla. Lue juttu Tavoitteeksi 100 lintulajia (sydan.fi)

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi