Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Sairastuneen liikunta / Puolimaratonille tahdistin rinnassa

Puolimaratonille tahdistin rinnassa

Sydänsairaudesta huolimatta Jaana Rauhansalo juoksee puolimaratonin toukokuussa. Samalla hän kerää varoja sydänterveydelle.

Tiina Eloranta
Julkaistu 12.3.2018
Päivitetty 23.4.2019
Jaana Rauhansalo ja tyttäret Eve ja Jenny. Kuva Kristiina Kontoniemi.

Jyväskyläläinen Jaana Rauhansalo harrasti juoksua, vaikka jo parin vuoden ajan meno oli hidastunut ja sydän muljahteli. Jaana arveli syyksi pitkittyneen flunssan ja kuormittavan elämäntilanteen. Jaanaa väsytti, joten hän yritti juosta enemmän ja useammin. Kun väsymys jatkui, hän epäili ylikuntoa ja piti juoksemisessa taukoa.
Sydänlääkäri passitti Jaanan Holter-tutkimukseen, jossa sydämen toimintaa tutkittiin vuorokauden ajan. EKG-nauhoituksessa näkyi yli 20 000 kammiolisälyöntiä, mutta lääkäri piti niitä vaarattomina. Juostessa niitä tuli vähemmän.

Jaana osallistui pariin puolimaratoniin. Välillä pyörrytti ja piti pysähtyä, mutta siitä Jaana syytti huonoa kuntoa. Keväällä 2014 Jaana kävi toisella sydänlääkärillä, sillä olo tuntui edelleen kehnolta ja sydämessä tuntui lisälyöntejä. Sydämen ultraäänitutkimuksessa löytyi ”jotain”.
– Kuitenkin lähdin maksetulle juoksumatkalle. Riikassa hipsuttelin hiljaa, onneksi oireet eivät tuolloin olleet erityisen hankalia, Jaana kertoo matkastaan.

Ultraäänitutkimuksen perusteella Jaana sai lähetteen Kuopioon magneettikuvaukseen eli MRI-tutkimukseen. Epäily sydänsarkoidoosista vahvistui kesällä 2014. Jaanalta otettiin vielä näytepala sydänlihaksesta, mikä vahvisti taudin määrityksen.
– Iskevä tahdistin laitettiin nopeasti, koska sydänlihas oli pahasti arpeutunut. Tahdistin pelastikin henkeni, kun kuukausi asennuksen jälkeen sain kammiovärinän ollessani koiran kanssa kävelyllä.

Pyhiinvaellukselta puolimaratonille

Jaana haaveili pyhiinvaellusmatkasta Santiago de Compostelaan Espanjaan jo ennen sairastumistaan. Toukokuussa 2015 haave toteutui. Pitkällä vaelluksella Jaana ehti pohtia elämää ja sen käännekohtia. Vaelluksella hän testasi sekä sydäntä että tahdistinta.
– Molemmat toimivat mainiosti, Jaana kiittelee. Myös jalat kestivät hyvin, enkä saanut ainoatakaan rakkoa jalkoihini.

Testauksen lisäksi kyseessä oli palkintomatka hänelle itselleen.
– Sairaudesta huolimatta olen jaksanut liikkua. Liikunta on minulle lääkettä, se kohentaa kuntoa ja virkistää mieltä. Matkalla tutustuin myös uusiin ihmisiin ja heidän tarinoihinsa.

Jaana arasteli hikiliikkumista. Syksyllä 2016 hän pääsi Kuortaneella järjestetylle sydänsairaiden liikuntakurssille, jossa sai kävelytestissä mainiot tulokset. Sydänsairauksiin perehtynyt fysioterapeutti kannusti lisäämään tehoa liikuntaan. Sykkeen nousuakaan ei enää tarvinnut pelätä.
– Sykemittarista ei oikein ole apua beetasalpaajien ja tahdistimen rajoittimien kanssa. Omaa tuntemusta kannattaa kuunnella, Jaana sanoo.

Paluu juoksuharrastuksen pariin tuntui luontevalta. Aikatavoitteet Jaana on jättänyt. Eikä hän ole huolissaan, vaikka joku lenkki jää väliin.
– Lääkitys, ikä ja se, että sydämeeni on jäänyt arpia, tekevät rajoitteita ja hidastavat vauhtia. Mutta toivon, että rajoitteet eivät kokonaan estä juoksutavoitteita. Tavoitteen ei tarvitse olla puolimaraton tai kymmenen kilometriä. Monelle sen pitää olla vielä pienempi, mutta helpompi on lähteä lenkille myös vesisateessa tai pakkasessa, jos mielessä on jokin tavoite.

Jaana kuitenkin muistuttaa, että aina liikunta ei ole parasta hoitoa.
– Jos on tulehdus tai joku muu vaiva, niin ne on hyvä selvittää. Hyvä on muistaa myös levon merkitys hoidossa. Kaikki vaivat eivät parane lisätreenillä.

Hyväntekeväisyydellä rahaa sydänterveydelle

Jaana pitää juoksutapahtumista, koska niissä tuhansia kunnoltaan eri tasoisia juoksijoita kokoontuu yhteisen harrastuksen pariin.
– Siinä on omanlainen fiilis ja mielentila, kun yhdessä hölkytellään pitkin kaupunkia, Jaana kertoo.
– Toki samaan flow-tilaan pääsee myös yksin tai pienemmässä porukassa juostessa.

Toukokuun 19. päivä Helsingissä juostaan Helsinki City Run, joka on Suomen suurin juoksutapahtuma. Jaana osallistuu tapahtumaan tyttäriensä kanssa. Eve on ensikertalainen, mutta Jenny on juossut äidin kanssa jo useamman puolimaratonin. Jaana uumoilee, että tytöt juoksevat omaa vauhtiaan ja hän ”köpöttelee” jälkijoukoissa.
– Yhdessä ainakin startataan, Jaana vakuuttaa.

Jaana uskoo, että liikkumalla voi saada hyvää aikaan. Hän itse kerää rahaa Sydänliitolle.
– Emme voi vaikuttaa läheskään kaikkiin asioihin elämässä, mutta voimme vaikuttaa omaan asenteeseen. Sairauksista huolimatta voin aina tehdä jotain. Voin kerätä rahaa, voin liikkua, voin kannustaa muita ja voin olla iloinen, että juuri tänään olen elossa.

Sydän-joukkue

Jaana juoksee Sydän-joukkueessa ja tekee samalla hyvää. Sydänliiton joukkueen jäsenet keräävät juoksutapahtumassa rahaa sydänterveyden edistämiseen. Jaanan tavoite on kerätä 1000 euroa. Sydänliitto on yksi juoksutapahtuman hyväntekeväisyyskohteista.

Osallistu sinäkin! Lue lisää: Etsimme hyväsydämisiä ihmisiä – oletko yksi heistä?
Voit myös kartuttaa Jaanan keräystiliä ”Sitkeä sydän”

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi