Hyppää sisältöön

Hei, minua kiinnostaisi tietää, kuinka raskasta liikuntaa voin harrastaa sydänvikani kanssa. Minä olen 18-votias nuori mies ja olen harrastanut kuntosalilla painojen nostoa säännöllisesti n. 2 vuoden ajan. Lisäksi teen kävely-/juoksulenkkejä viikottain. 

Tiedot minusta:
Minulla on kolme kertaa leikattu mitraaliläppä (Q23.3) (1-3 vuoitaana) ja aorttaläppä on kaksipurjeinen (Q23.11) (pitävä, gradientti 8/3mmHh) Neliraajaverenpainemittuksessa tulos on normaali. Mitraaliläpässä tällä hetkellä lievä vuoto (MVA 1,9cm^2) Oikea kammio vasenta pienempi, ei merkittävää trikuspidaalivuotoa nähtävissä. Normaali hengitysvariaatio, ei oikovirtauksia, aortan kaari avoin. 

Minä jaksan liikkua täysin normaalisti, eikä kuntosaliharjoittelun aikana minulle ole ikinä tullut mitään oireita. Minua kiinnostaa, estääkö sydänvikani tällaista raskasta liikuntaa, vai suositeltaisiinko minulle kevyempää liiikuntaa. Olen myös kesällä menossa armeijaan ja minua kiinnostaisi tietää rajoittaako sydänvikani jotain armeijassa. 

Luin jo netistä, että jos vasen kammio on laajentunut, suositellaan kevyttä, RPE 11–14-tasoista liikuntaa. Liikunnan teho pitäisi olla noin 50 % maksimaalisesta suorituskyvystä, ja staattista kuormitusta olisi hyvä välttää.Tästä ymmärtäisin, että en voisi harjoitella kovaa ja kuntosalilla painojen nostelua. Pitääkkö tämä paikkansa? Minkälaisia liikuntamuotoa saan harrastaa ja millä teholla? 

27/02/2018

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, Annukka Alapappila
Julkaistu 12.3.2018
Päivitetty 4.6.2018

Armeijan kutsuntojen yhteydessä määritetään ns. palveluskelpoisuusluokka. Terveystarkastuksen suorittanut lääkäri kirjaa löydökset ja kelpoisuusluokan Puolustusvoimien omalle lomakkeelle. Kelpoisuusluokka ”A” tarkoittaa periaatteessa täysin tervettä henkilöä. Seuraava vaihtoehto, kelpoisuusluokka ”B”, tulee kyseeseen, jos sairaus aiheuttaa vähäistä haittaa. Diagnoosisi ”Q23” tarkoittaa synnynnäistä aorttaläpän ja hiippaläpän epämuodostumaa. Puolustusvoimien ohjeissa koskien kyseistä diagnoosinumeroa kerrotaan, että hoidettu ja/tai verenkierrollisesti merkityksetön tilanne oikeuttaa kelpoisuusluokkaan A, mutta lieväasteinen haitta määrittää luokaksi B:n. Kuvauksesi perusteella sydäntilanteesi on hyvä, joten näillä tiedoin en voi vahvistaa kumpaan luokkaan kuulut vaan arvion tekee kutsuntojen lääkäri.

Eri palvelutehtäviin vaaditaan erilaisia kelpoisuusehtoja. Joihinkin tehtäviin vaaditaan aina kelpoisuusluokka A. Joihinkin tehtäviin on erityisvaatimuksia kuten moitteeton väriaisti, normaali näkökyky ilman silmälaseja, oikeakätisyys tai enimmäis- tai vähimmäispituus. Soveltuvuus eri tehtäviin arvioidaan siis tapauskohtaisesti.

Kertomuksessasi ei kerrota, että vasen kammio olisi laajentunut. Merkintä ”oikea kammio vasenta pienempi” tarkoittaa normaalia tilannetta, koska oikean kammion pitäisi aina olla vasenta pienempi. Kardiologi on vain halunnut ilmaista tällä tavalla, ettei oikea kammio ole kuormittunut eli rasittunut sydänviastasi.

Yleisohjeena lievä mitraaliläpän vuoto ei rajoita juurikaan liikuntaa. Rasittava, puuskututtava oireeton liikunta on sallittua. Tämä tarkoittaa RPE-lukemina aina 15 asti. Tuntuu siltä, että voit jatkaa liikuntaasi entiseen tapaasi. Itsekin olet varmaan huomannut, että liikunta onnistuu hyvin ja tuntuu hyvälle. Hienoa, että liikut noin runsaasti.

12/03/2018

Anna-Mari Hekkala, Annukka Alapappila

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset