Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Kohonnut verenpaine / Radiomies – koskettava tarina hoitamattomasta verenpaineesta

Radiomies – koskettava tarina hoitamattomasta verenpaineesta

Minna Dufton ja Niina Nevalainen saivat kokea, miten hoitamaton korkea verenpaine voi mullistaa koko perheen elämän. Syntyi Radiomies-minidokumentti, joka kertoo tositarinan kohonneen verenpaineen vaaroista.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 8.7.2018
Päivitetty 3.4.2019
Minna ja Niina isänsä Ari Piston kainalossa. Kuva perhealbumista

Lääkäri huomasi Ari Piston, 63, kohonneet verenpainelukemat ja määräsi lääkkeet.
– Isä otti lääkkeestä vain puolikkaan, Minna Dufton kertoo. Miksi isä puolitti lääkkeensä, sitä Minna ihmettelee vieläkin.

Nurmeksessa asuva Ari tykkäsi puuhastella. Maaliskuisena päivänä hän oli touhuillut autotallissa. Kun Ari oli kävelemässä takaisin sisälle, hän sai yhtäkkiä kovat rintakivut ja pysähtyi kotioveaan vasten. Ari kiidätettiin ambulanssilla joensuulaiseen sairaalaan, jossa hänelle tehtiin sydänleikkaus. Tyttäret tiesivät riskit. Leikkauksessa korjattiin aortta, joka oli vaarassa revetä. Syyksi paljastui hoitamaton korkea verenpaine. Leikkauksen jälkeen isällä todettiin laaja aivoinfarkti, eikä se ollut aivomuutoksista ensimmäinen. Tilanne oli niin huono, että lääkärit kysyivät, kannattaako isää pitää enää elossa.

– Isä vain makasi eikä reagoinut mihinkään, Minna kertoo.

Isä makasi tajuttomana puolitoista kuukautta. Tyttäret keksivät soittaa radio-ohjelmista pitävälle isälle luonnon ääniä Yle Areenasta. Metsäradio oli Arin suosikkiohjelma jo vuosikymmenien ajalta. Omaisten yllätykseksi Metsäradion studiosta lähetettiinkin metsien miehelle tsemppiterveisiä. Minna uskoo, että radion tutut äänet auttoivat isää heräämään.

Halu päästä kotiin

Alkoi pitkä kuntoutumisjakso, jolloin Ari joutui koville.

Takana oli kaksi isoa tälliä. Itsenäisyyteen tottuneelle, luonnon ja liikunnan ystävälle sisätiloissa eläminen oli ahdistavaa. Pitkän teho-osastolla makaamisjakson jälkeen isän kunto ei ollut enää entisensä ja liikkumisen kanssa oli isoja haasteita. Isän mielialakin kävi välillä aika alhaalla ja hän olisi laitosten sijaan halunnut vain omaan kotiin. Se ei kuitenkaan ollut enää mahdollista.

Päästyään Pohjois-Karjalan keskussairaalasta Nurmeksen terveyskeskussairaalaan, Arin olo alkoi pikku hiljaa kohentua. Takaisin kotikaupunkiin pääsy tuntui auttavan henkisesti ja läheisten oli helpompi käydä häntä katsomassa. Joulukuussa 2016 Ari pääsi jo joulunviettoon tyttärensä Niinan perheen luo.

– Meidän tarina sai näin onnellisen lopun, mutta kaikki tarinat eivät pääty näin, Minna kertaa tapahtumia.

Tavallisen miehen tarina

Isän sairastumisen aikaan Minna työskenteli Ylellä toimittajana. Työkaveri kehotti Minnaa tallentamaan tapahtumia videokameralla. Tallenteista syntyi minidokumentti Radiomies.

– Toivon, että tarina tavallisesta itäsuomalaisesta metsämiehestä puhuttelisi erityisesti kaikkia niitä suomalaisia jääräpäitä, jotka pelkäävät lääkäreitä tai jättävät verenpaineensa hoitamisen “herran” haltuun tai “luonnon” hoitoon. Radiomies-dokumentti on myös elävä esimerkki siitä, millainen rooli tutuilla äänillä ja äänimaailmoilla voi olla vakavista aivovammoista toipumisessa, Minna sanoo.

Minna ja Niina Nevalainen vetoavat vanhempiin, että he hoitavat itseään – etteivät lapset joudu samaan tilanteeseen kuin he.

– Teho-osaston hoitajien toistuvia sanoja “Täällä me hoidetaan näitä hoitamattomia verenpaineita”, en varmasti ikinä unohda, Minna kertoo.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi