Riikan tie vertaistukihenkilöksi
Tämän kertomuksen päähenkilö joutui uskomattomien tapahtumien pyörteeseen. Se, että hän tänään elää, on suoranainen ihme. Ehkä vielä suurempi ihme on se, että kaiken jälkeen hän löytää tapahtuneessa aihetta kiitollisuuteen ja laittaa saamansa hyvän kiertämään.
Auta sydänsairastunutta. Tee lahjoitus vertaistuen järjestämiseksi.
Tamperelainen Riikka Jaakkola muistelee seitsemän vuoden takaista aamua. Kaikki oli niin kuin pitikin. Hieman haastetta kiireiseen päivään toi se, että hänen miehensä ei ollut askareissa mukana vaan vaeltamassa Haltilla. 9- ja 11-vuotiaat lapset lähtivät kouluun, Riikka töihinsä hoitamaan pieniä erityislapsia.
Iltapäivällä Riikkaa alkoi vaivata vatsakivun ja närästyksen tunne, mutta hän jatkoi urheasti työpäivän päätökseen. Iltapäivällä hän palasi kotiin valmistelemaan tyttärensä syntymäpäiväjuhlia. Vatsaoireet eivät hellittäneet, joten Riikan piti käydä välillä sohvalle makaamaan. Oireet pahenivat ja helpottivat aaltoillen.
– Vein illalla molemmat lapset omiin harrastuksiinsa, ja päätin harrastusten aikana käväistä sairaalan päivystyksessä varmuuden vuoksi. Ajaessa päivystykseen olin tosi kipeä. Alkoi silmissä sumenemaan.
Varjelus matkassa
Päivystyksessä Riikan verenpaineet todettiin normaaleiksi ja kipukin hellitti. Hänet ohjattiin kuitenkin lääkärin vastaanottoon ja hän istui aulaan odottamaan vuoroaan. Hetken päästä vointi romahti taas.
– Minulle tehtiin EKG-tutkimus, ja sen tulosta lähdettiin juosten viemään lääkärille.
Eipä aikaakaan, kun Riikalle lausuttiin sanat: ”Sinulla on massiivinen sydäninfarkti päällä.”
Ympärillä alkoi pyöriä valtavasti henkilökuntaa. Riikkaa valmisteltiin pallolaajennukseen.
– Hätä oli suuri – kuolemanpelko tuli. Mietin, että lapset ovat harrastuksissa ja mies on Haltilla. Sanoin, että minun on saatava soittaa, että joku hakee lapsia. Sain soittaa äidilleni yhden puhelun. Sitten minulta otettiin puhelin pois ja kiellettiin puhumasta enempää.
Pallolaajennusoperaation jälkeen Riikka sai tietää, että tukos oli ollut isoimmassa sydämeen happea kuljettavassa suonessa. Selviytyminen tilanteessa, jossa sydänlihas ei saa happea, oli ollut hyvin täpärä.
– Kardiologi kertoi, että jos olisin jäänyt vielä 15 minuutiksi kotiin odottamaan, olisin voinut kuolla. Kiitän varjelusta siinä, että lähdin närästyksen takia sairaalaan. Suoni oli jo täysin tukossa, kun sitä alettiin hoitaa. Siinä oli sekunneista kyse.
Tilanne oli koko perheelle järkytys. Lapset vierailivat äidin luona sairaalassa. Perheen isä oli tunturissa puhelimen tavoittamattomissa. Kun hän pääsi tunturin huipulle ja lukuisat viestit ja puhelut vihdoin menivät perille, hän lähti nopeasti tulemaan kotiin.
Verraton vertaistuki
Seuraavaksi alkoi kuntoutumisen vaihe. Riikalla oli paljon kysymyksiä.
– Minulle oli tärkeä kuulla, mitä seuraavaksi voisi tapahtua, millaiseksi elämäni muuttuisi, keneen voi olla yhteydessä ja mistä saada apua. Otin heti Sydänliittoon yhteyttä ja etsin itselleni vertaistukea. Halusin puhua saman kokeneen ja samankaltaisessa elämäntilanteessa olevan kanssa.
Auta sairastuneita. Tee lahjoitus vertaistuen järjestämiseksi.
Vertaistuesta oli Riikalle suuri apu. Hän sai kuulla saman kokeneen suusta, että elämä ei ollenkaan pääty tähän. Toisetkin olivat pallolaajennuksen jälkeen uskaltaneet luottaa tulevaisuuteen ja elää ihan normaalisti. Täytyi vain muistaa pitää huolta lääkityksestä ja terveistä elintavoista.
– Aina ajattelin, kun kävin Sydänliiton ja Tampereen Sydänyhdistyksen tapahtumissa, että kun tästä tervehdyn, niin haluan itsekin auttaa ihmisiä. Myöhemmin kouluttauduinkin vertaistukijaksi. Olen pitänyt työikäisille sydänsairastuneille ryhmiä. Olen tavannut sairastuneita henkilökohtaisesti ja auttanut puhelimitse. Usein saan myös viestejä sairastuneilta.
– Mielenmyllerrys on sydänsairauksissa valtava. Vaikka elin olisi korjattu ja sanottaisiin, että ei ole hätää, niin mieli ei anna rauhaa. Siksi vertaistuki on niin tärkeää.
Vain saman kokenut ymmärtää
Joka päivä lukuisa joukko suomalaisia joutuu Riikan tavoin kohtaamaan tilanteen, jossa oman sydämen toiminta on uhattuna. Sairastuminen huolettaa ja pelottaa. Tällöin koulutettu vertaistukihenkilö on äärimmäisen tärkeä apu. Vain saman kokenut ymmärtää, miltä sairastuminen tuntuu. Ja puhuminen helpottaa.
Me Sydänliitossa teemme työtä, jotta sairastuneet eivät jäisi yksin, vaan jokainen vertaistukea etsivä löytäisi etsimänsä. Siksi pyydämme, tekisitkö lahjoituksen ja tukisit tärkeää toimintaamme? Lahjoitusvaroja tarvitaan vertaistukihenkilöiden kouluttamiseen ja sairastuneita tukevan toiminnan järjestämiseen.
Valitse itsellesi sopiva summa ja tee tärkeä lahjoituksesi.