Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Tieteellinen tutkimus ja sydäntyö innostavat edelleen

Tieteellinen tutkimus ja sydäntyö innostavat edelleen

Professori Markku Savolainen tuntee sydäntyön ja sen merkityksen. Pitkää tutkijanuraansa hän jatkaa edelleen Oulun yliopistossa.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 19.1.2024

Professori Markku Savolainen tunnetaan Oulussa. Hän toimii Oulun sydänyhdistyksen puheenjohtajana ja jäsenten toiveita hän sanoo kuuntelevansa herkällä korvalla.

– Jäseniä pitää kuunnella, jotta toiminta pysyy kiinnostavana. Sydänyhdistyksen toiminta perustuu vapaaehtoisten tekemään työhön, ja heidän kannustamistaan ja jaksamisen seuraamista ei saa unohtaa.

Vertaistukitoiminnan, liikunnan ja kulttuurin merkitystä Savolainen korostaa. Vertaistukitoiminta on Oulussa hyvin aktiivista. Vertaistukihenkilöt käyvät säännöllisesti tapaamassa potilaita OYS:n Sydän -osaamiskeskuksessa. Ryhmäliikuntaa ja vesijumppaa on joka viikko, ja lisäksi yhdistys järjestää omia liikuntatapahtumia tai yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa. Teatterissa käydään usein ja kesäteattereissa jopa pitkilläkin bussimatkoilla.

Toiminnan kehittämisestä professori kiittää jäseniä, sillä hyvät ideat tulevat jäseniltä ja kypsyvät toiminnaksi yhdistyksen aktiivien toimesta.

– Mikäli mahdollista osallistun sydäniltoihin, porinapiiriin ja sydänkerhoihin, joissa tapaa jäseniä ja saa palautetta sekä ehdotuksia uusiksi toimintamuodoiksi. Näitä aiheita mietimme sitten hallituksessa. Meillä on perhejäseniä melko paljon ja perheet osallistuvat tapahtumiin usein yhdessä.

Laajaa osaamistaan Savolainen tuo myös Sydänliiton hallitukseen. Pohjois-Pohjanmaan sydänyhdistykset ja sydänpiiri kannustivat professoria ryhtymään ehdokkaaksi ja viime syksyllä 2022 hänet valittiin Sydänliiton hallituksen jäseneksi.

– Sydänyhdistysten jäsenet ja sydänyhdistykset ovat tärkeitä. Kaikista eri sydän- ja verisuonisairauksien potilaista täytyy pitää huolta. Sairauksien ennaltaehkäisy on tärkeää ja lähellä sydäntäni.

– Tutkimus on aina ollut osa lääkärin uraani. Se on elämäntapa, joka jatkuu vielä eläkevuosinakin. Lasten perheet ja erityisesti lastenlapset ovat elämän ilo. Harrastuksena on puutarhanhoito ja oopperamusiikki sekä golf, joka tosin ei suju kovin hyvin, kun siihen ei aika oikein riitä.

Pitkä ura tutkijana

Sisätautiopin professori (emeritus) Markku Savolainen valmistui tohtoriksi vuonna 1977. Hän oli tutkijana Mount Sinai School of Medicinessä New Yorkissa Yhdysvalloissa vuosina 1981–1983. Sen jälkeen hän erikoistui sisätauteihin ja jatkoi tutkimustyötä Oulun yliopistossa.

Tutkimuksissaan hän on perehtynyt sydän- ja verisuonisairauksien ennaltaehkäisyyn ja tutkijan uran alkupuolella erityisesti HDL:ään eli ”hyvään kolesteroliin”.

Perustutkimuksen lisäksi hän on toiminut päätutkijana useissa tutkimuksissa, joissa on ollut mukana ylipainoisia, lihavia, tyypin 2 diabetesta sairastavia, hyperlipidemiaa ja muita sepelvaltimotaudin riskitekijöitä sairastavia potilaita.

Useat kansantautien riskitekijät ovat vähentyneet Suomessa viime vuosikymmenien aikana. Poikkeuksen tekee kuitenkin lihavuus, joka lisääntyy vuosi vuodelta. Lihavuuden lisääntymisestä professori on huolissaan.

– Ylipainon ja lihavuuden valtavan yleisyyden vuoksi tarvitaan digitaalisia elintapamuutoksiin tähtääviä menetelmiä ehkäisyyn ja hoidon saamiseksi kaikille tarvitseville, joita Suomessa on jopa kaksi miljoonaa. Terveydenhuollolla ei riitä resursseja näin monen ihmisen hoitoon kasvokkaisella ryhmäohjauksella. Tämän vuoksi olemme kehittäneet ja tutkineet Oulun yliopistossa Onnikka-nimistä digitaalista elintapaohjausta, joka toimii täysin itsenäisesti ja säästää siten terveydenhuollon henkilöstökuluja.

Digitaalisen ohjauksen lisäksi paikallisella toiminnalla on merkitystä. Elintapamuutosten merkityksestä järjestetään luentoja sekä keskustelutilaisuuksia. Lisäksi Oulun sydänyhdistys järjestää terveellisen ruoan valmistuskursseja yhdessä Marttojen kanssa.

Markku Savolainen

  • Sisätautiopin professori, sisätautien klinikka 1998–2018
  • Jatkaa edelleen tutkijan uraa Oulun yliopistossa
  • Oulun sydänyhdistyksen puheenjohtaja
  • Sydänliiton hallituksen jäsen
  • Digitaalisen elintapaohjausmenetelmän ONNIKKA-ohjelman pääkehittäjä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi