Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Rouva Kasvis kokeilee kaikki uutuudet

Rouva Kasvis kokeilee kaikki uutuudet

Pirjo Toikkanen vakuuttaa, että laadukkaista kasviksista tulee parempaa ruokaa.

Soili Soisalo, Laura Riihelä
Julkaistu 21.8.2017
Päivitetty 10.9.2018
Pirjo Toikkanen eli Rouva Kasvis tuntee kasviskokkauksen niksit.

Maistelemme kotitalousopettaja ja ruokatoimittaja Pirjo Toikkasen kanssa keltaisia ja punaisia tomaattilajikkeita, ja hän esittelee niiden ominaisuuksia. Pienet keltaiset ovat makeita, ja ne on tarkoitettu sellaisenaan syötäväksi. Punaiset pitkulaiset kestävät kuumennusta ja sopivat grillattavaksi.

– On hienoa, että nykyään kaupoissa on tarjolla kasviksista eri lajikkeita ja myös tietoa käyttötarkoituksista ja alkuperästä, Pirjo toteaa. Monissa isoissa kaupoissa tuottajien nimet ovat esillä vihannes- ja juureslaatikoiden yhteydessä. Yleensä Pirjo kerääkin koriinsa tiettyjen, hyväksi havaittujen tuottajien kasviksia:

– Silloin voin olla varma laadusta.

Pirjo Toikkanen sai lempinimen Rouva Kasvis toimiessaan seitsemän vuotta Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkönä 2000-luvun alussa.

– Olin niin sydämestäni sitoutunut kotimaisten kasvisten käytön edistämiseen, että nimitys tuntui hauskalta arvonimeltä. Siksi otin sen viime vuonna myös blogini nimeksi, hän kertoo. Myöhemmin ruokatoimittajana Pirjo jatkoi tutkimusmatkaansa kasvisten maailmaan, ja lukijat ovat saaneet nauttia hänen asiantuntevista artikkeleistaan ja hyvistä resepteistään useissa aikakauslehdissä.

Pirjon mielestä suomalaiset kuluttajat saisivat olla vaativaisempia kaupan vihannestarjonnan suhteen. Hän suosittelee asiakkaita ehdottamaan valikoimiin mielikasviksiaan ja valitsemaan ostamansa tuotteet huolella. Välttävää tavaraa ei kannata kantaa kotiin. Laadukkaista kasviksista tulee parempaa ruokaa.

Pirjo ja hänen miehensä ovat jo osittain vetäytyneet työelämästä ja asuvat kaksistaan Helsingin Tapanilassa. Pirjosta on tärkeää laittaa hyvää kotiruokaa päivittäin. Aterian suunnittelu alkaa kasviksista. Aikoinaan hän innosti suomalaisia syömään puoli kiloa kasviksia päivässä ja valitsemaan viittä eri väriä. Sama ohjenuora on hänellä edelleen käytössä, ja lisäksi hän täyttää lautasmallin mukaan puolet lautasesta kasviksilla. Toikkasten ruokapöydässä vierailevat usein myös lapset ja lapsenlapsi nauttimassa mummolan herkuista.

Rouva Kasvis seuraa trendejä tarkasti. Hänen uusin suosikkinsa on broccoliini eli varsiparsakaali.

– Se tuo kivaa vaihtelua tavalliselle parsakaalille, ja maku on jotenkin tiiviimpi. Myös lehtikaali kuuluu Pirjon suosikkeihin. Jo vuosia sitten hän yritti innostaa kauppiaita ottamaan sitä valikoimiinsa.

– Se ei kuitenkaan sytyttänyt kuluttajia ennen kuin pari vuotta sitten, kun lehtikaalimuoti viimein rantautui meille Yhdysvalloista.

Vaikka suomalaiset ovat viimeisen parinkymmenen vuoden aikana innostuneet syömään enemmän kasviksia, meillä ei kuitenkaan Pirjon mielestä vielä osata käyttää vihanneksia ja juureksia yhtä monipuolisesti kuin esimerkiksi länsinaapurissa. Tällä hetkellä opetellaan karhunlaukan ja aasialaisten kaalikasvien, paksoin ja mangoldin käyttöä. Kaikkia uutuuksia kasvatetaan nykyään myös kotimaassa. Erityisesti Pirjo suosittelee tutustumaan aromikkaaseen juuripersiljaan.

– Se antaa uunijuureksille aivan ihanan säväyksen.

Viimeisen vuoden ajan Rouva Kasvis on työstänyt parhaista resepteistään kirjaa, joka julkaistaan yhteistyössä Satokausikalenterin kanssa. Upea 100 ruokaohjetta ja paljon kasvitietoutta kokoava teos ilmestyy syyskuussa. Se on Pirjo Toikkasen kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle.

Parhaat valmistusvinkit kasviksille

  • Höyrytä napakaksi höyrykattilassa
  • Vokkaa öljyssä pannulla
  • Kypsennä uunissa tai grillissä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi