Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Kokkaa iloa koko kropalle ja tee terveellisiä ruokavalintoja

Kokkaa iloa koko kropalle ja tee terveellisiä ruokavalintoja

Timo Aaltonen sai ruokaan ja ravitsemukseen painottuvalla kurssilla käytännön vinkkejä, miten tehdä ruokavalintoja omassa arjessa.

Heljä Hyytiä, tuottaja
Julkaistu 12.1.2021
Timolle terveellinen ruoka merkitsee hyvinvointia ja terveempiä vuosia jatkossakin. Kuva: Timo Aaltonen

Porilainen Timo Aaltonen osallistui puolisoineen kurssille, joka oli suunnattu vasta sairastuneille ja heidän läheisilleen. Ruokaan ja ravitsemukseen painottuvalla kurssilla mietittiin yhdessä Sydänliiton ohjaajien kanssa erilaisten tehtävien muodossa, mitä kaikkea terveellinen ravitsemus pitääkään sisällään. Osallistujat saivat myös käytännön vinkkejä, miten jatkossa tehdä pieniä, entistä parempia ruokavalintoja omassa arjessa. Luonnollisesti myös ruoanlaitto oli isossa roolissa. Ja lopuksi tietysti nautittiin itse tehdyistä herkullisista ja terveellisistä ruoka-annoksista.

Mikä sai sinut lähtemään mukaan kurssille?

– Kävin läpi ohitusleikkauksen kolme vuotta sitten ja siksipä oma terveys on ollut paljon ajatuksissa. Ruoka-asiat, kuten suolan ja rasvan määrä, ylipäätään ovat askarruttaneet. Kurssilta halusin saada vahvistusta omiin ruokatottumuksiin. Meillä on perheessä tehty aina normaalia perusruokaa ja kasviksiakin on käytetty, valmisruokia emme juurikaan ole syöneet. Sainkin kurssilta mielenrauhaa siihen, että kyllä ruoka-asioiden kanssa pärjää, kun kaikkea on lautasella kohtuudella. Halusin saada myös lisävalaistusta Sydänmerkki-tuotteisiin. Merkki oli kyllä ennestään tuttu, ja nyt sitten tiedän mistä ruoista niitä löytyy ja mistä ei. Samalla opin löytämään muitakin itselleni sopivia tuotteita, kun osaan katsoa, mitä ne sisältävät.

Mikä oli suurin ahaa-elämys kurssilla?

– Suurin ahaa-elämys oli, että mistään ei tarvitse luopua! Kohtuus kaikessa ratkaisee, liika on liikaa ja liian vähän on liian vähän. Kyllä kurssi oli tarpeen ehdottomasti – aina meillä on ollut suht hyvin asiat, mutta nyt vielä paremmin! Terveellinen ruoka kun merkitsee hyvinvointia ja toivottavasti terveempiä vuosia tästä eteenpäin.

Mitä ideoita veit mukanasi omaan keittiöön?

– Kasvispohjaiset ruoat olivat uusi tuttavuus. Oli kivaa maistella esimerkiksi tofua, härkistä ja soijaa ja saada niistä tietoa ja käyttövinkkejä. Nyt ollaankin laitettu niistä ruokaa viikoittain, ne ovat mukava lisä omaan ruokavalikoimaan.

Mitäs ruokaa ajattelit tehdä tänään?

– Tänään meillä syödään lounaaksi kalakeittoa ja illalla teen jotain hirven jauhelihasta.

 

Tutustu myös sydan.fin Painonhallinta-osion sisältöihin ja katso Armotonta menoa -video Sydänliiton Youtube-kanavalta.

Ruokavalintoja helpottamaan Sydänmerkki-sivustolta löytyy ruokaohjeita monessa eri ryhmässä. Katso ja kokeile!

Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja ravintoloista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi