Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Ruokaa Sydämellä – Pelastetaan maailma

Ruokaa Sydämellä – Pelastetaan maailma

Ekologisuus on monelle ruoassa tärkeä asia, mutta miten oikeasti pelastaa maailma ruoan keinoin? Onko ratkaisu muovipusseista luopumisessa? Luomussa? Kasvisten syönnin lisäämisessä vai yleensä siinä, että hankittu ruoka tulee syötyä eli hävikin vähentämisessä? Keskustelemassa kanssamme on tietokirjailija, kuluttajaekonomi Mari Koistinen.

Anna Kara
Julkaistu 18.6.2018
Päivitetty 28.3.2019
Mari Koistinen. Kuva: Anna Kara

Vaikka maailmalta uutisoidaan kauhukuvia muovijätteiden saastuttamista vesistöistä, paperipussivalintaa merkittävämpi ekoteko on kasvisten syönnin lisääminen. ”Helposti ajatellaan, että nyt riittää kun valitsin tämän paperikassin, vaikka oikeasti olisi merkityksellisempää miettiä, onko kassin sisälle valittu ruoka kasvispainotteista”, kertoo Mari Koistinen.

Kasvivoittoinen syöminen ei tarkoita sitä, että pitäisi ryhtyä esimerkiksi vegaaniksi. Hyvä alku on lisätä kasvisten syöntiä eri aterioilla ja vähentää lihan syöntiä. Koistinen muistuttaa, että suurin ympäristöä kuormittava tekijä on juuri ruoan alkutuotanto ja lihan tuottaminen kuormittaa ympäristöä monin verroin kasvisten tuotantoon nähden. Alkutuotanto peittoaa kuormittavuudellaan mm. ruoan kuljettamisen tai pakkausmateriaalien ympäristövaikutukset. Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Anna Kara huomauttaa, että ekologisuuden lisäksi kasvisten syönti hyödyttää myös terveyden näkökulmasta.

Vähennä hävikkiä

Ekologisuudesta keskusteltaessa ei voida sulkea silmiä hävikiltä. ”Kaikki todellakin on sitä mieltä, että hävikkiä pitäisi pystyä ruoan osalta vähentämään”, toteaa Koistinen. Hävikin vähentäminen ei ole keneltäkään pois, mutta ekologisuuden näkökulmasta sen hyöty on suuri. Hävikin ympärille on myös syntynyt uusia liikeideoita. Näistä yhteen tutustuimme, kun vierailimme hävikkiruokaravintola Loopissa. Kauppojen ylijäämä ruoista syntyikin taitavissa käsissä herkullista lounasta.

Hävikki liittyy myös kiinteästi elintarvikepakkauksiin. ”Elintarvikepakkaus suojaa elintarviketta mahdollisimman hyvin ja minimoi hävikin, koska on paljon ongelmallisempaa, jos leipäpussista jää leipiä syömättä, ne kuivuu tai homehtuu, kuin se että onko leipä pakattu muovi- vai paperipussiin”, huomauttaa Koistinen. Toisaalta hävikkikysymykseen törmään myös esimerkiksi suomalaisille pyhässä elintarvikkeessa eli kahvissa. Kahvin tuotanto saattaa tulevaisuudessa olla vaakalaudalla ja Koistinen muistuttaakin, että kahvin suhteen ekoteko on keittää kahvia vain sen verran kuin sitä juo.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi