Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Sipoonkorpi – kansallispuisto pääkaupunkiseudun kupeessa

Sipoonkorpi – kansallispuisto pääkaupunkiseudun kupeessa

Sipoonkorpi tarjoilee kulkijalle lampia ja kallioita, soita, puroja ja lehtoja. Biologi Seppo Parkkinen ja luontokuvaaja Kai Hýpen esittelevät kirjassaan Sipoonkorven kansallispuiston kohteet ja niille johtavat reitit niin, että kohteisiin liikkuminen on helppoa.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 7.8.2020
Keväisessä Sipoonkorvessa mustikanvarvut vasta enteilivät hyvää mustikkasatoa.

Sipoonkorpi perustettiin 2011. Pääkaupunkiseudun itäosiin ja itäpuolelle levittäytyvä Sipoonkorpi on ennestään tuttu monelle retkeilijälle mutta nyt kansallispuistona Sipoonkorpi tarjoaa hyvin merkittyjä reittejä, luontopolkuja ja paikkoja tulenteolle ja telttailijoille.

Parkkinen ja Hýpen mainitsevat, että Sipoonkorpi on poikkeuksellisen monimuotoinen. Kansallispuiston alueelta löytyy korpia, suolampareita, järviä, komeita kallioita ja ketoja. ”Perinnemaisemat ja yhä viljellyt pellot tuovat maaseudun osaksi kansallispuistoa ja kertovat alueen kulttuurihistoriasta.”

Liiku lihasvoimin luontoa säästäen

Kansallispuistossa saat pyöräillä, kulkea jalan tai vaikkapa hiihtää. Luontoa säästääksesi kulje polkuja pitkin.

Sipoonkorvessa on kansallispuiston lisäksi paljon maita, jotka ovat yksityisomistuksessa. Niillä voi liikkua jokamiehenoikeuksin, mutta yksityisien kiinteistöjen läheisyyteen menemistä pitää välttää.

Kirjoittajat vielä pyytävät, että kävijät noudattavat kansallispuiston ohjeita ja sääntöjä, jotta kaikki kulkijat voivat jatkossakin nauttia arvokkaasta luonnosta ja kansallispuiston suomasta rauhasta.

Sipoonkorpi ulkoilijat

Kansallispuistossa saa liikkua koirien kanssa, mutta ne on pidettävä aina kytkettyinä. Sama koskee muita lemmikkejä.

 

Sipoonkorpi alueineen

Parkkinen ja Hýpen ovat jakaneet Sipoonkorpi-kirjan kuuteen alueeseen: pohjoinen, luoteinen, keskinen, läntinen, lounainen ja itäinen. Jokainen alue sisältää useamman kohteen esittelyn karttoineen ja saavutettavuustietoineen. Kohteen tiedoista löytyy myös, mistä kohteelle on paras lähteä, miten sinne pääsee ja mikä on matkan pituus. Esimerkiksi Kalkkiruukista kirjoittajat mainitsevat, että se on historiallinen kohde, jonka reitille osuu vaativia nousuja. Myös helppoja reittejä löytyy. Mariendal ja purolaakson rantaniityt löytyvät merkityn luontopolun päästä.

”Viihtykää Sipoonkorvessa”, Parkkinen ja Hýpen toivottavat.

Sipoonkorpi-kirjan kansi

Palkitun luontokuvaajan Kai Hypénin kuvat ja biologi, tietokirjailija Seppo Parkkisen lämminhenkinen ja asiantunteva teksti houkuttelevat uusille retkille Sipoonkorpeen. Kustantaja Karttakeskus.

Lue myös:

Toimittaja Minna Ruotsalaisen juttu Kansallispuistokummi rohkaisee luontoretkelle:

Metsähallituksen kansallispuistokummeina näyttelijä Matti Ristinen ja kaupunginvaltuutettu Fatbardhe Hetemaj liputtavat luonnon puolesta ja innostavat luontoelämyksiin.

 

Tai juttu Tiilikkajärven kansallispuistosta. Kansallispuisto tarjoaa kulkijalle pitkospuiden verkoston. Soiden ja harjumaaston vaihtelu tuo retkeilijälle haastetta mutta toisaalta myös liikkumisen iloa ja luonnon rauhaa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi