Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Stressi opetti hidastamaan

Stressi opetti hidastamaan

Kun ei osaa sanoa ei, työpaineet kasvaa ja voimat vähenee. Sydänoireet muuttivat yrittäjä Niina Sainiuksen arjen ja tavoitteet. Lapset ja uusi harrastus auttavat häntä toipumisessa.

Tiina Eloranta
Julkaistu 17.9.2018
Päivitetty 3.4.2019
Niina Sainiuksen sydän- ja hengitysvaivat ovat helpottaneet uusien rutiinien myötä. Kuva: Jouni Lampinen

Niina Sainius makaa sohvalla, ja pulssi huitelee reilusti yli sadassa. Henkeä ahdistaa ja voimat on vähissä. Mielessä painaa pelko, miten hän selviää tulevan viikon töistä.

Niina on ammatiltaan esiintymisvalmentaja ja keikkailee työnsä puolesta yrityksissä ympäri Suomea.

Viime vuoden lopussa hän valmensi muutamia päiviä tiloissa, joissa oli ilmennyt sisäilmaongelmaa. Niina oli altistunut homeelle jo vuosia sitten, joten muutaman päivän vahva altistuminen aktivoi allergisen reaktion ja pahoja astmakohtauksia. Lopulta hän menetti pariksi viikoksi äänensä.

Yksinyrittäjän elämä on ollut Niinalle jatkuvaa tasapainoilua stressin kanssa.  – Tuntuu, että töitä olisi tehtävänä aina enemmän kuin kellossa on tunteja ja euroja tulee vain, kun teen tuottavaa työtä. Aina voisin tehdä enemmän ja paremmin.

Rentoutuminen tuntuu Niinasta vaikealta, kun uupumus, astma ja hengitysvaikeudet kiusaavat. Lääkkeet auttavat huonosti. Keikat kalenterissa pelottavat.

– Elämä ajautui kiville, oli pakko hiljentää, Niina miettii jälkeenpäin.

Koukussa työhön

Esiintymisvalmentajan työ on haastavaa.

– Kouluttajana haluan olla joka päivä ryhmää inspiroiva, innostava, rohkaiseva, iloinen valmentaja. Haluan luoda heti päivän alussa kohottavan ilmapiirin, jotta ammattilaiset rohkaistuvat esiintymään videokameran edessä, ja näin päivä olisi heille energisoiva ja esiintymisestä sekä antamastani palautteesta jäisi hyvä kokemus. Se vaatii herkeämätöntä keskittymistä jokaiseen osallistujaan koko päivän, Niina selittää stressin syitä.

– Joka päivä käyn positiivisella tavalla kierroksilla. Minun on oltava vireessä, oli oma olo millainen hyvänsä.

Koska työhön liittyy paljon matkustamista ja työpäivä alkaa joskus tunteja aikaisemmin kuin itse valmennus, ajatukset pyörivät vielä illallakin työasioissa ja rauhoittuminen tuntuu vaikealta.

Ennen Niina asui Orimattilassa, nyt Sipoon Nikkilässä.

– Sipoosta on vähän lyhyempi matka, mutta Helsingissä ruuhkat rassaavat. Työni on pääasiassa kehä kolmosen sisäpuolella, koska asiakkaat ovat enimmäkseen täällä. Juna ja lentokone ovat kuitenkin käytössä joka kuukausi.

Siis liikaa töitä. Kyllä, Niina myöntää. – Sitä tulee tietynlainen ahneus, kun saa asiakkaita. Minulle on todella haastavaa sanoa ei.

Jo lapsena Niina halusi esiintyä, vaikka häntä jännitti valtavasti. Koulukiusaaminen ei helpottanut tilannetta. Hän kahmi esiintymistä käsitteleviä kirjoja, luki ja opiskeli, kirjoitti aiheesta esseen. Lopulta jännitys helpotti ja laulamisesta tuli helpompaa.

Opiskelun ja työn kautta esiintymistaidot vahvistuivat.

Niina perusti ensimmäisen yrityksensä vuonna 1997. Lisäksi hän teki päivisin palkkatöitä. Kahdeksan vuotta sitten hän uskalsi jättää päivätyönsä.

Aikaa itselle

Niina vilkaisee ranteessaan olevasta Apple Watchista sykkeen. – Kasikasi, suht normaali, hän sanoo ja katsoo vierastaan hymyillen.

Keväällä sydänoireet alkoivat helpottaa. Hidastaminen alkoi tuottaa tulosta.

– Hoitaakseni itseäni ja ääntäni, olen ottanut pitkiä viikonloppuja vapaaksi ja ollut ulkomailla pitkiä viikonloppuja. Kun olen pois kotoa, ajatukset siirtyvät pois töistä.

Niina myöntää, että pidemmän päälle pitkät viikonloput ulkomailla eivät ole taloudellisesti kestävä ratkaisu. – Mutta on ollut pakko, että saan ladattua akkuja ja irtauduttua työasioista.

Niina kertoo ottaneensa käyttöön esiintymisvalmentaja-tittelin ensimmäisenä Suomessa. Hän haluaa olla hyvä työssään ja alallaan edelläkävijä. Samalla hän myöntää olevansa huono pomo itselleen.

– Olen lomalla yrittänyt neuvotella itselleni paremmat työehdot, Niina kertoo ja nauraa päälle hersyvästi. – Nyt teen viikossa enintään kolmena päivänä valmennuskeikkaa ja loput ajat käytän muihin työtehtäviin. Ennen keikkoja saattoi olla joka päivä, parhaimpina kaksi, ja viikonloput täyttyivät aina muista yrittäjyyteen liittyvistä tehtävistä.

Niina suivaantui huonoon oloonsa ja valitsi vuodelle teeman: huomioi itsesi.

Vaikka Niinalle on haastavaa olla itsekäs ja ajatella ”minä ensin”, jotain oli tehtävä. Ensin hän kirjasi kalenteriin lomat, pitkät viikonloput, suunnitteli matkat ja sitten meni golfkurssille.

– Suoritin green cardin, sillä golfatessa pystyn keskittymään muuhunkin kuin työhön. Lisäksi varaan itselleni hyvinvointipäiviä, jolloin käyn akupunktiossa ja hieronnassa, se rentouttaa. Nyt varasin itselleni myös personaltrainerin, jonka kanssa tapaamme viikottain eri liikuntamuotojen parissa.

Niina pitää huolta säännöllisestä terapiahetkestä kampaajan kanssa. Tapaamiset ovat jatkuneet jo kaksikymmentä vuotta.

Myös lasten peleissä hän viihtyy ja rentoutuu. Poika pelaa jääkiekkoa ja tytär koripalloa. Toimitsijaksi hän lupautuu mielellään.

– Lapset ovat urheilleet tositarkoituksella pienestä pitäen, Niina kertoo. – Nautin, kun saan katsoa ihania kamppailuja ja elää lasten unelmien vierellä. Silloin minun ei tarvitse kampailla itseni kanssa eikä miettiä tekemättömiä töitä.

Työtään Niina yrittää keventää monin tavoin: Palaverit sovitaan videoyhteydellä pidettäviksi. Osa valmennuksista toteutetaan webinaareina, koska ihmiset ovat kiireisiä ja työskentelevät ympäri Suomen. Lisäksi Niina järjestää videoyhteydellä pienryhmävalmennusta niille, jotka eivät voi tulla paikan päälle itse koulutuksiin. Näin omatkin matkapäivät vähenevät ja arjen kuormitus kevenee.

– Sydän- ja hengitysvaivat ovat helpottuneet uusien rutiinien myötä. Uutta rennompaa otetta työhön on opeteltava kuitenkin joka päivä, Niina tuumii.

Niina Sainius

Esiintymisestä Niina Sainius nauttii. Kuva: Jouni Lampinen

Apua jännittäjille

Nauru tulee vatsanpohjasta asti, silmät loistavat. Niina on elementissään. Toisia esiintyminen ahdistaa.

– Olen huomannut, että suomalaisia todella, todella vaivaa esiintymisjännitys. Osa hyväksyy sen, ja se on hyvä juttu.

Niina on vuosien varrella jakanut vinkkejä esiintymistä jännittäville.

– Itsevarmuus kasvaa, kun tietää, mitä esiintymistilanteessa kannattaa tehdä. Näin esiintymisestä katoaa mystisyys.

Monet ovat karistaneet jännitystään valmennuksen kautta.

– Jokainen persoona voi olla hyvä esiintyjä, Niina vakuuttaa.

Niinan vinkit: Vähemmän stressiä esiintymiseen

  • Kuulijat eivät ole kiinnostuneita sinusta vaan siitä, mitä kerrot, joten keskity sanomaan, älä itseesi.
  • Valmistamalla esitysaineistosi ajoissa ja miettimällä mitä todella haluat kertoa kuulijoille, itsevarmuutesi lisääntyy.
  • Opiskele esiintymisen perusteet niin tiedät, mitä kannattaa tehdä ja miksi. Vinkkejä löydät vaikkapa YouTube-videoistani.
  • Ota oppia esiintyjistä, joiden tyyliä ihailet.
  • Videoi omaa esiintymistäsi, kun harjoittelet. On kiusallista katsoa itseään videolta, mutta katsomalla oppii.

Lue myös Stressin hallinta mindfulnessin avulla

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi