Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Kirjat / Suomen historiaa Kaivopuiston horisontista

Suomen historiaa Kaivopuiston horisontista

Suomen marsalkka, vapaaherra Gustaf Mannerheimin koti Helsingin Kaivopuistossa on toiminut museona 65 vuotta, Mannerheimin kuolemasta lähtien. Nyt museossa juhlistetaan myös Mannerheimin syntymän 150-vuotisjuhlaa.

Marja Kytömäki
Julkaistu 7.2.2017
Päivitetty 28.5.2018
​Mannerheimille myönnettiin kunniatohtorin arvonimi Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootiossa vuonna 1919. Kuva Mannerheim-museo.

Vapaaherra Gustaf Mannerheim (1867–1951) asui Kaivopuiston huvilassa vuosina 1924–51. Vuodesta 1951 huvila on toiminut hänen elämäänsä ja Suomen historiaa esittelevänä museona. Koti on pääosin säilytetty alkuperäisessä asussaan. Muutama huone on muutettu näyttelytiloiksi, joissa on juuri avautunut näyttely Gustaf Mannerheimin elämä ja verkostot 1867–1951. Museovieraille on aina opastus, joka on mahdollista saada monella eri kielellä. Noin puolet kävijöistä tuleekin ulkomailta.

Tämän vuoden teemanäyttelyssä Mannerheimin pitkä elämäntarina kerrotaan sosiaalisten suhteiden kautta. Kuva sotilaasta, upseerista, tutkimusmatkailijasta, valtiomiehestä ja presidentistä piirtyy häntä ympäröivien seurueiden, sukulaisten, taiteilijoiden, ystävien ja vastustajienkin kautta.

Mannerheimilla oli keskeinen rooli Suomen valtion syntymisessä ja rakentumisessa itsenäistymisestä presidenttikauden loppuun asti.

Mannerheim-museon juhlanäyttely haastaa pohtimaan yksilön ja joukkojen psykologian suhdetta.

Näyttely on esillä koko vuoden 2017. Juhlavuoden muu ohjelma on näyttelyn teemojen syventämistä.

 

Entourages. Gustaf Mannerheimin elämä ja verkostot 1867–1951. Mannerheim-museo, Kalliolinnantie 14, 00140 Helsinki.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi