Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / Suomen kaikki 40 kansallispuistoa tutuiksi

Suomen kaikki 40 kansallispuistoa tutuiksi

Retkeilijän kansallispuistot -kirja tarjoaa yleiskatsauksen kunkin kansallispuiston luonnosta, retkeilyreiteistä, luontopoluista, nähtävyyksistä ja palveluista. Myös Hossan kansallispuisto on päässyt mukaan.

Tiina Eloranta
Julkaistu 22.6.2017
Päivitetty 30.8.2018

Suomen kansallispuistojen kävijämäärät kasvavat tasaiseen tahtiin. Tarvetta puistoja esittelevälle kirjalle on.

Jouni Laaksonen tarttui tarpeeseen ja kirjoitti kirjan Retkeilijän kansallispuistot. Laaksonen kertoo kirjan alkusanoissa, että hän kirjoitti kirja perusretkeilijälle ja -erävaeltajalle. Hän kertoo, mitä eri puistoissa voi, saa ja kannattaa tehdä maisemia ja tunnelmaa unohtamatta. Lisäksi hän kuvailee kutakin puistoa laajemmin, ei vain puiston rajojen sisäpuolelta.

Laaksonen rohkaisee tutustumaan kansallispuistoihin. Niissä nähtävyydet ovat ykkösluokkaa, kuten reittien merkinnätkin. Lisäksi taukopaikoilta löytyy polttopuita. Reilulla kymmenellä kansallispuistolla on oma luontokeskus, joissa voi tutustua alueen luontoon ja historiaan liittyviin näyttelyihin.

Laaksonen jakaa kansallispuistot neljään ryhmään: erityisen suositut, suositut, rauhalliset ja erittäin rauhalliset. Puistot on jaettu myös päämaisematyypin mukaan: metsäpuistot, suopuistot, meri- ja järvipuistot sekä tunturipuistot.

Kunkin kansallispuiston esittely sisältää selkeästi tiedon, missä alueella puisto sijaitsee, sen pinta-alan ja perustamisvuoden, päämaisematyypin ja tiedon siitä, miten suosittu puisto on. Lisäksi tiivistelmästä löytyy tieto, minkä tyyppiseen puisto erityisesti sopii.

Kansallispuiston laaja esittely sisältää tietoa luonnosta, kulttuurihistoriasta, kartan, kuvia, tietoja saapumisesta ja retkivaihtoehdoista. Esittelyn loppuun Laaksonen on koonnut tarpeellisia verkko-osoitteita lisätiedon lähteille.

Kunkin kansallispuiston esittely luo selkeän kuvan puiston luonteesta, mikä helpottaa retkien etukäteissuunnittelua.

Jouni Laaksonen: Retkeilijän kansallispuistot. Otava 2011, uudistettu laitos

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi