Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Suun hoito on myös sydämen hoitoa

Suun hoito on myös sydämen hoitoa

On monta tapaa, jotka samalla kertaa hoitavat sekä suun että sydämen terveyttä. Tässä viisi vinkkiä suun hoitoon. Kokeile ja ota ne osaksi omaa arkeasi.

Terhi Koivumäki, kehittämispäällikkö, Neuvokas perhe
Julkaistu 28.10.2020

Suun ja hampaiden terveydellä on yhteys sydämen terveyteen. Mikäli suussa on kroonisia tulehduksia, ne kannattaa hoitaa ajoissa ja sitä kautta madaltaa riskiä sydänsairauden kehittymiseen. Hyvä oman suunterveyden hoito ja säännölliset käynnit suun terveyden asiantuntijalle ovat parhaat keinot ehkäistä suun ja hampaiden tulehduksia.

Ruokarytmi kuntoon

Säännöllinen ruokarytmi suojaa sekä hampaita että sydäntä. Liian tiheä syöminen tai jatkuva napostelu altistaa suun happohyökkäyksille, mutta vaikuttaa myös sydämeen. Mikäli ateriarytmi pysyy tasaisena, se vähentää napostelua, pitää verensokerin tasaisena ja hillitsee nälän tunnetta.

Sokerin käyttö seurantaan

Sokeriset tuotteet, varsinkin usein syötynä, edesauttavat hampaan kiillevaurioita ja sitä kautta reikien syntymistä. Sokeri vaikuttaa myös elimistön aineenvaihduntaan, eikä siinä ole lainkaan ravintoaineita, vain energiaa. Sydänmerkki on hyvä tapa löytää eri tuotteista terveyden kannalta parhaat vaihtoehdot, myös sokerin suhteen.

Suun hoito kokeilusta tavaksi

Sekä suun että sydämen terveydestä huolehtiminen kannattaa ottaa osaksi omaa päivärytmiä. Jos haluat lisätä uuden keinon edistää terveyttäsi, pohdi mitä kaikkea hyötyä uusi tapa toimia sinulle tuo. Mihin kohtaa päivää uusi tapa luontevimmin sopisi? Oli kyse sitten hammaslangan käytön oppimisesta tai kävelylenkin lisäämisestä päivän ohjelmaan, vaatii uusi asia harjoittelua ja kokeilua, jotta juuri itselle paras tapa sen toteuttamiseen löytyy.

Iloa elämään

Tee päivittäin asioita, jotka tuottavat sinulle iloa. Kun olemme levänneitä, tyytyväisiä, iloisia, vähentää se stressin tunnetta ja lisää jaksamista. Levännyt mieli ja keho jaksaa myös paremmin pitää kiinni arjen hyvistä rutiineista.

Lue myös:

Totta vai tarua suun terveydestä 

Hammaslääkäri hoitaa myös sydäntä

Lisää tietoa suun ja hampaiden itsehoidosta löydät Hammaslääkäriliiton verkkosivuilta. Hammaslääkäriliiton Suunterveys-osiosta löydät tietoa suun ja hampaiden itsehoidosta, suunterveyden merkityksestä terveydelle, terveellisestä ravitsemuksesta, hampaiston kehittymisestä ja rakenteesta, suun ja hampaiden sairauksista, tapaturmista ja hoitotoimenpiteistä, tupakan ja alkoholin suuvaikutuksista sekä erityisohjeita tiettyjä yleissairauksia sairastaville.

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi