Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Suunnitelmallisuus opettaa ja lisää uskoa omiin taitoihin

Suunnitelmallisuus opettaa ja lisää uskoa omiin taitoihin

Suunnitelmallisuus auttaa ruokakustannusten hallinnassa ja vähentää ruokahävikkiä. Suunnittele viikon tai kahden syömiset kerralla yhdessä perheenjäsenten kanssa tai ammattilaisten laatimia ruokalistoja hyödyntäen.

Mari Olli, ruokakasvatuksen ja ruokapalveluiden asiantuntija
Julkaistu 31.3.2020
Kuva: Anna Kara

Monipuolisten ja kohtuuhintaisten ruokien miettimisessä auttaa koulujen ja päiväkotien ruokalistat. Hyödynnä toteutuksessa Sydänmerkin terveellisiä ruokaohjeita sekä kaappiesi antimet, tarjoukset ja kauppojen  ”punalaputetut” tuotteet.

Suunnitteluvaihe vaatii kiinnostusta, luovuutta ja aikaa. Aikaa myös säästyy, kun ostoslistan ansiosta kaupassa käydään harvemmin ja ruokaa valmistetaan isommissa erissä. Ruoka-annoksia voi pakastaa, jolloin kiirepäivinä löytyy syötävää.

Minimoi hävikki

Jokainen suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin keskimäärin 500 grammaa viikossa. Se on rahan hukkaa ja ympäristönkin kannalta haitallista.

Päiväysmerkinnöistä saa osviittaa säilyvyydestä. Kuivatuotteissa ne ovat viitteellisiä: sokeri ja ohrasuurimot ovat vuosien päästäkin moitteettomia. Myös maitotuotteet ja kananmunat säilyvät erinomaisesti päiväyksensä jälkeen, varsinkin jos kylmäketjusta on pidetty huolta. Lihatuotteiden pakastaminen kannattaa, jos viimeinen käyttöpäivä on käsillä. Kasvikset ovat ryppyisinä ja pehmenneinä käyttökelpoisia vaikkapa kasvissosekeitossa.

Ruokatähteiden hyödyntäminen kannattaa ottaa tavaksi esimerkiksi kerran–pari viikossa. Kotikeittiön noutopöydässä pääsee parhaimmillaan ravintolatunnelmaan! Jämät voi jalostaa myös uusiksi ruuiksi: pieni määrä lihaa tai makaronia tai kuivahtanut juustonkannikka sopii esimerkiksi munakkaan täytteeksi.

Ole hintatietoinen, seuraa menoja

Tiedätkö, kuinka paljon käytät rahaa ruokaan viikossa tai kuukaudessa? Seuraa menoja ja saatat huomata yllättäviä rahareikiä. Tietoisuus auttaa karsimaan epäolennaiset asiat, jolloin voit satsata sinulle tärkeään – oli se vaikkapa aamulla kioskista haettu kahvikupponen tai luomuruoka. Suunnitelmallisuus tukee hintatietoista: jos esimerkiksi käytät viikossa kymppejä välipaloihin, voit varautua eväisiin kotoa lähtiessä.

Tutustu kilohintoihin, jotta tunnistat aidosti edulliset hinnat. Yhden kaupan tarjous voi olla kalliimpi kuin toisen normaalihinta. Usein tuotteet hankkii edullisemmin isoissa pakkauksissa, mutta pieni pakkaus voi olla järkevämpi, jos käyttö on vähäistä. Toisaalta pakastinta hyödyntämällä pystyt hyödyntämään isompien ruokapakkausten sisällön, ilman hävikkiä.

 

Lue myös Mari Ollin artikkeli Syö terveellisesti pienellä rahalla.

Lisävinkkejä löydät Sydänmerkin sivuilta: Hävitä hävikki.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi