Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänlääkäri Sandeep Jauhar kertoo sydämen tarinaa

Sydänlääkäri Sandeep Jauhar kertoo sydämen tarinaa

Sandeep Jauharista tuli tunnettu sydänlääkäri. Sydän-kirjassa hän kertoo sydänkirurgian historiasta sankareiden ja potilaiden tarinoiden kautta. ”Sydän ei ole pelkkä pumppu, vaan sillä on paljon suurempi merkitys kulttuurissamme.”

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 31.10.2019
Päivitetty 3.12.2019
Sydän – Historia -kirjan kannen kuvan on suunnitellut Jyri Alanne.

Sydänlääkäri Sandeep Jauhar makaa huovalla ja katselee tähtiä. Taivaanranta hehkuu oranssin värisenä. Jauharin tytär istuu isänsä rinnan päällä ja hautaa päänsä hellyydenkipeästi isänsä kaulakuoppaan. ”Oletko sinä onnellinen”, tytär kysyy. ”Kyllä”, isä vastaa. ”Oletko sinä? hän kysyy vuorostaan tyttäreltään. Tytär vastaa myöntävästi.

Samalla Jauhar muistelee rintakehänsä tietokonekerroskuvausta, jossa häneltä löydetään sepelvaltimotauti. Sydänlääkäri luuli, että sairaus muuttaa koko hänen elämänsä. Loppujen lopuksi se vain hieman hätkähdytti, Jauhar kertoo kirjassaan Sydän – Historia.

Kardiologi Sandeep Jauhar.

Kardiologi Sandeep Jauhar. Kuva: Beowulf Sheehan

Matka sydämen historiaan

Sydän-kirjassa Jauhar kertoo myös isoisästään, joka kuoli sydänkohtaukseen jo ennen pojanpoikansa Sandeepin syntymää. Myös äidin kohtaloksi koituu sydänperäinen äkkikuolema. Loppujen lopuksi ihmissydämestä tuli Jauharille jonkinlainen pakkomielle.

Amerikkalaisesta Jauharista tuli tunnettu sydänlääkäri, joka Sydän-kirjassa kertoo matkastaan kardiologin omaan sydämeen sekä sydänkirurgian historiaan sankareiden ja potilaiden tarinoiden kautta. Jauhar kertoo myös niistä uhkarohkeista sydänlääkäreistä, jotka tekivät kokeita omalla kehollaan.

Tarinoiden lisäksi Jauhar kertoo sydämestä rakkauden symbolina ja siitä, miten rakkauden puute, masennus ja stressi voivat särkeä sydämen. Jauhar kertoo myös sydämen työstä työjuhtana: se synnyttää niin paljon voimaa, että veri virtaa noin 160 000 kilometriä pitkässä suonistossamme.

Miten Jauharin oma sydän jaksaa? Sydän-kirjan lopussa sydänlääkäri kertoo, että luultavasti hän käy jossain vaiheessa uudelleen sydäntutkimuksissa. Hän haluaa tietää, onko sepelvaltimoihin kertynyt lisää plakkia. Hän ei ole kuitenkaan enää peloissaan siitä, mitä saa tietää. Sydänlääkäri kertoo luottavansa tietotaitoon, jota alalla on viimeisten sadan vuoden ja erityisesti viimeisten kymmenen vuoden aikana kehitetty. ”Minulla on etuoikeus elää aikakaudella, jolla ihmisen sydäntä on opittu käsittelemään.”

Sandeep Jauhar: Sydän – Historia. Docendo, 2019

Sandeep Jauhar: Sydän – Historia. Docendo, 2019

Sandeep Jauhar on amerikkalainen sydänlääkäri, joka on kirjoittanut kolme teosta. Kaksi ensimmäistä kirjaa kertovat harjoitteluvuosista ja nuoren lääkärin illuusioiden särkymisestä.

Lue myös Vesiliikunta pitää Elsan virkeänä ja Urheilun huipulle – rajoituksista huolimatta

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi