Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Lapsen sydänvaivasta

Kyseessä on 7-vuotias poika, jolla on todettu Uudessa Lastensairaalassa diagnoosit Z82.7 ja I44.0.
Isä on kuollut 36-vuotiaana dilatoivaan kardiomyopatiaan 7 vuotta sitten. Papereissa lukee kilpaurheilukielto – mitä se tarkoittaa 7 vuotiaalle? Mitkä ovat jatkohoidot ja tarkkaillut jatkossa? Onko seuratason 7-9 vuotiaiden jalkapallokilpailut kilpaurheilua vai kuntoilua vai mitä ne olisivat ja pitäisikö ne lopettaa?

23/09/2019

Huolestunut mummo

Vastaus

Annukka Alapappila, Liikunta-asiantuntija Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 22.10.2019
Päivitetty 5.2.2020

Diagnoositunnus Z82.7 tarkoittaa ”synnynnäisten epämuodostumien tai kromosomipoikkeavuuksien esiintymistä suvussa” ja I44.0 ”ensimmäisen asteen AV-katkosta”. Näistä jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että yksi sähköinen aika sydänfilmissä on pidentynyt, koska sähkönkulku eteisistä kammiopuolelle on vähän tavallista hitaampaa. Tämä ilmiö voi olla vakavuusasteeltaan kolmentasoista. Kysymyksessä mainittu ”ensimmäinen aste” on lievintä muotoa. Usein tällaisessa tilanteessa suoritetaan seurantaa, tosin seurantavälit saattavat olla pitkiäkin. Uskoisimme, että lastenkardiologit ohjelmoivat tarvittavat seurantakäynnit.

Useimmiten alakouluiässä olevan lapsen elämä on yhtä leikkiä ja liikkumista. Lapsi oppii liikkumisen kautta erilaisia taitoa elämää varten. Jos lasta ei ole kielletty osallistumaan koulun liikuntatunneille, jossa liikunta on ajoittain kovinkin reipasta ja kilpailullisia elementtejä on mukana, lapsi voi todennäköisesti osallistua seuran jalkapalloharjoituksiin. Tietysti varsinaisen ottelun jännitystilanne ja voittamisen tavoittelu luetaan useinkin kilpaurheiluksi.  Selkeintä on, että lapsen vanhempi ottaa yhteyttä hoitavaan sairaalaan ja saa yksilölliset lasta koskevat ohjeet hoitavalta henkilökunnalta. Kaiken kaikkiaan on tärkeää, että liikunta on osa lapsen elämää.

 

22/10/2019

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi