Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän2020 / Sydän2020 Älä hyydy! Selkoa eteisvärinän hoitoon

Sydän2020 Älä hyydy! Selkoa eteisvärinän hoitoon

Sydän2020 virtuaalimessuilla 25.9.-4.10.2020 on tarjolla monipuolinen kattaus sydänterveyteen liittyviä luentoja. Tutustu Eteisvärinän hoito käytännössä - luentoon ja luennoitsijaan.

Julkaistu 20.8.2020
Päivitetty 22.10.2020

Älä hyydy! Selkoa eteisvärinän hoitoon

Sami Pakarinen, HUS:n Sisätautien ja kuntoutuksen ylilääkäri Haartmannin sairaalasta, kertoo puheenvuorossaan eteisvärinän hoidosta käytännössä.

Eteisvärinä on pääasiassa ikääntyneiden ihmisten sairaus. Yli puolet eteisvärinäpotilaista on > 75 vuotiaita. Jatkuvasti lisääntyvä iäkkäämpiä ihmisten määrä tarkoittaa myös lisääntyvää määrää eteisvärinäpotilaita terveydenhuollossa. Näille potilailla tärkein hoito on hyvin toteutettu antikoagulaatio. Useimmiten valitaan sydämen rytmin hoitolinjaksi hyvä sykekontrolli. Rytmikontrollia voidaan tavoitella vaikeaoireisille potilaille lääkkeillä, rytminsiiroin ja ablaatiohoidoilla. Lääkkeistä beetasalpaus kuuluu kaikille; varsinaiset rytmihäiriölääkkeet vain kovasti oireisille. Rytminsiirtoja tehdään nykyään Suomessa vuositasolla noin puolelle kaikista uusista eteisvärinäpotilaista. Ablaatioita vain alle 5%:lle potilaista. Eteisvärinän hoito voidaan toteuttaa pääosin avoterveydenhuollossa.

 

 

Katso luento

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi