Hyppää sisältöön
Etusivu / Elvytys / Liikuntapaikkojen sydänturvallisuus

Liikuntapaikkojen sydänturvallisuus

Liikuntapaikalle sijoitettu sydäniskuri ja liikuntapaikan käyttäjien elvytysvalmius parantavat sydänturvallisuutta.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 14.9.2021
Päivitetty 29.9.2023

Fyysiseen rasitukseen liittyvä sydänpysähdys on harvinainen. Sen aiheuttaa yleensä kammiovärinä, joka puolestaan johtuu tavallisimmin sepelvaltimotaudista. Taustalla voi olla myös sydänlihassairaus tai sydänlihaksen tulehdukset.

Valtaosa sydänpysähdyspotilaista on keski-iän ylittäneitä miehiä. Sydänpysähdys voi kuitenkin sattua kenelle tahansa, huippukunnossa olevalle urheilijallekin. Nuorilla urheilijoilla sydänpysähdyksen taustalla on tavallisimmin perinnöllinen sairaus.

Liikuntapaikoilla tapahtuviin sydänpysähdyksiin pystytään varautumaan

Sydänpysähdystilannetta on mahdotonta ennakoida, mutta siihen pystytään varautumaan ja siten selviytymistodennäköisyyttä huomattavasti parantamaan.

Tilanteessa tarvitaan apua minuuttien sisällä. Sydänpysähdyspotilaan selviytymisennuste heikkenee 10 % jokaisen minuutin aikana, jos elvytystä ei aloiteta. Koska paikalle hälytetty ensihoito on nopeimmillaankin paikalla vasta minuuttien kuluttua, ensimmäisen paikalle osuvan henkilön rooli potilaan selviämisessä on kriittinen. Kuka tahansa pystyy soittamaan hätänumeroon 112, aloittamaan paineluelvytyksen ja käyttämään sydäniskuria.

Paineluelvytyksellä voidaan ylläpitää osittain verenkiertoa, mutta sydäniskurin eli defibrillaattorin antama sähkövirta on ainut keino palauttaa sydän normaaliin rytmiin. Jos liikuntapaikalla on sydäniskuri, suurimmalla osalla sydänpysähdyspotilaista on mahdollisuus selvitä. Jos taas sydäniskuria ei ole minuuttien sisällä käytettävissä, vain murto-osa selviää. Nopea sydäniskurin käyttö on suurin yksittäinen potilaan ennusteeseen vaikuttava tekijä.

Sijoita sydäniskuri näkyvälle paikalle

Liikuntapaikalle sijoitettu sydäniskuri parantaa merkittävästi sydänpysähdyspotilaan ennustetta. Sijoita sydäniskuri näkyvälle paikalle ja mieluiten ulkotiloihin, jolloin aukioloajat eivät rajoita laitteen saatavuutta. Lisää laite defi.fi-rekisteriin. Näin se on paikannettavissa 112 Suomi -sovelluksesta ja defi.fi-palvelusta. Muistuta sydäniskurista liikuntapaikan käyttäjille säännöllisesti.

Sydäniskuria osaa ja saa käyttää kuka tahansa. Sillä ei voi aiheuttaa vahinkoa kenellekään. Sydäniskurin hankinnan yhteydessä kannattaa kuitenkin järjestää käyttökoulutus. Elvytyksen säännöllinen harjoittelu lisää valmiutta elvyttämiseen.

Lue lisää sydäniskurista ja sen hankkimisesta

Näin toimit sydänpysähdystilanteessa

Sydänpysähdyksen tunnistaa siitä, että henkilö ei reagoi eikä hengitä tai ei hengitä normaalisti.

  • Soita välittömästi 112 ja aloita paineluelvytys. Hätäkeskus neuvoo sinua elvyttämisessä.
  • Jos paikalla on lisäksesi muita, pyydä joku hakemaan sydäniskuri paikalle. Lähimmän sydäniskurin löytää 112 Suomi -sovelluksesta ja defi.fi-palvelusta.
  • Käyttäkää sydäniskuria sen ääniohjauksen mukaisesti.
  • Jatka elvytystä kunnes ensihoito ottaa vastuun tai autettava herää.
Katso tarkemmat elvytysohjeet

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi