Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Syötävän suloisia kukkia

Syötävän suloisia kukkia

Nappaa omenankukkia kakun koristeeksi tai somista kesäsalaatti metsäkurjenpolvilla – monet pihan ja puutarhan kukat sopivat ruokien somisteeksi.

Anne Sneck, Tiiu Kaitalo
Julkaistu 9.5.2017
Päivitetty 6.9.2018
Makeankirpeä jälkiruoka syntyy nopeasti kermasta, sokerista ja sitruunasta, somisteeksi ripsautetaan tuoreita mustikoita ja orvokin kukkia.

Useat oman pihan ja puutarhan kukat ovat syötäviä, kunhan niitä ei ole käsitelty torjunta-aineilla.

Omasta puutarhasta ruokien koristeeksi sopivat esimerkiksi kurjenpolven, kuunliljojen, kurjenkellon, neilikoiden ja punahattujen kukat. Myös syreenien, omenapuiden ja ruusujen kukat ovat mainioita juomissa ja salaateissa. Esimerkiksi tuoksuvat kurttulehtiruusun terälehdet sopivat hyvin syötäviksi – aivan vilkkaiden liikenneväylien vierestä kukkia ei kuitenkaan kannata poimia. Myös yrttien kukat käyvät syötäväksi, maku on usein sama kuin niiden lehdillä.

Syötäväksi sopivat myös oman pihan ruiskaunokit, orvokit, kehäkukat, koristekrassi, pelargonin kukat ja jopa voikukan terälehdet. Puutarhamyymälöiden kukat on ehkä käsitelty kasvinsuojeluaineilla, joten niitä ei kannata syödä.

Paras kukkien keräysaika on aamulla, kun kukat on juuri auenneet – kukkia voi myös hetken säilyttää muovirasiassa viileässä.

Lisää tietoa syötävistä kukista:

Anne Paalo: Kukkaruokaa (Multikustannus)

Kirsi Tuominen: Syötävän kaunis piha (Minerva)

RESEPTIT

Sitruunaherkku

4 dl kuohukerrmaa
1½ dl sokeria
1 dl sitruunan mehua
koristeeksi mustikoita ja orvokin kukkia

Mittaa kerma ja sokeri kattilaan, keitä 3 min koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja sekoita sitruunan mehu joukkoon. Kaada seos 4 pieneen jälkiruokamaljaan tai lasiin ja peitä tuorekelmulla. Laita jääkaappiin ja anna hyytyä ainakin 30 min – sitruuna hyydyttää seoksen. Koristele mustikoilla tai muilla marjoilla ja orvokin kukilla.

Voikukkamarmeladi

Valmista marmeladia tästä annoksesta saadaan n. 2½ dl
2½ dl voikukan keltaisia terälehtiä
1 sitruunan raastettu kuori
2½ dl kiehuvan kuumaa vettä
2 dl hillosokeria

Kerää voikukan keltaiset kukat ja laita terälehdet kulhoon. Pese sitruuna ja raasta ½ sitruunan kuoresta terälehtien päälle ja kaada päälle kiehuvan kuuma vesi, anna seistä noin 1 tunti.

Siivilöi liemi. Laita liemi kattilaan, lisää hillosokeri ja loput sitruunan kuoret. Anna kiehua hiljalleen noin 30 min. Kuori vaahto pois. Kaada marmeladi puhtaisiin purkkeihin, anna jäähtyä. Tarjoa voileipäkeksien ja kermajuuston kera.

Raparperikompotti

1 dl vettä
500 g raparperin paloja
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria

Huuhdo raparperit. Kuori raparperit tarvittaessa, nuoret ohutkuoriset varret käyvät sellaisenaan. Pilko raparperit. Laita vesi kiehumaan lisää sokeri ja fariinisokeri, sekoittele ja keitä sokerilientä hiljalleen sekoitellen 5 min. Lisää raparperin palat ja keitä sekoitellen niin, että raparperi pehmenee (n. 5 min). Ota kattila liedeltä ja kaada kompotti hillopurkkiin tai tarjoiluastiaan jäähtymään.

Tarjoa jäätelön kanssa. Koristele annos keksinmuruilla ja pelargonin tai syreenin kukilla.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi