Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Hyvä suun terveys on osa sydänterveyden edistämistä

Hyvä suun terveys on osa sydänterveyden edistämistä

Suun terveys on monin tavoin yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin. Terve suu pienentää elimistön tulehduskuormaa. Hyvä suuhygienia ja säännölliset suun tarkastukset auttavat ylläpitämään suun terveyttä.

Mari Kauhaniemi
Julkaistu 2.4.2019
Päivitetty 18.4.2019
Kuva: Sydänliitto

Terve suu lisää hyvinvointia ja elämänlaatua. Terve suu pienentää myös elimistön tulehduskuormaa. Ylipäätään hyvällä suun terveydellä on myönteinen vaikutus yleissairauksiin ja niiden hoitoon. Suussa piilevät tulehdukset voivat vaikuttaa myös sydän- ja verisuonisairauksiin. Onneksi suun tulehduskuormaa voi itse vähentää. Suun terveyden edistäminen onkin keskeinen osa sydänterveyden edistämistä.

Hyvä suun omahoito ja säännölliset suun tarkastukset auttavat ylläpitämään suun terveyttä

Hyvä suun omahoito on perusta terveen suun ylläpitämiselle. Lisäksi on tärkeää käydä säännöllisesti suun tarkastuksissa, jotta piilevät suun tulehdukset voidaan löytää ja hoitaa ajoissa. Myös tupakoinnin lopettaminen ja savuttomuus tukevat suun terveyttä.

Lisätietoa:

Näin pidän huolta suun terveydestäni

Tupakan ja nuuskan vaikutukset suun terveyteen

Suun terveys on monin tavoin yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin

Suussa ja hampaiden pinnoilla elävät bakteerit voivat aiheuttaa erilaisia suun tulehdussairauksia, kuten parodontiittia, hampaiden reikiintymistä ja hampaan juurenkärjen tulehdusta. Suusta bakteerit pääsevät leviämään muualle elimistöön. Suun tulehdukset ylläpitävät kehossa matala-asteista tulehdustilaa, jolla on keskeinen rooli myös sydän- ja verisuonitautien synnyssä. Suun tulehdukset lisäävät sepelvaltimotaudin sekä sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Suusta bakteereita voi päästä verenkiertoon tavanomaisten päivittäisten toimien, kuten hampaiden harjaamisen tai ruoan pureskelun yhteydessä. Verenkierron kautta bakteerit voivat päätyä sydämeen, aiheuttaen sydänläpän tulehduksen eli endokardiitin.

Suun terveyden ja sydän- ja verisuonisairauksien yhteys ei ole pelkästään yksisuuntainen. Myös sydän- ja verisuonisairaudet voivat vaikuttaa suun terveyteen. Sydän- ja verenpainelääkkeet voivat heikentää syljeneritystä. Kuiva suu taas heikentää elämänlaatua ja suun terveyttä. Onneksi kuivan suun oireita voidaan lievittää.

Lisätietoa suun terveyden ja sydän- ja verisuonisairauksien yhteydestä löydät täältä:

Parodontiitti on yhteydessä sydämen terveyteen

Sydänläpän tulehduksen ehkäisy

Sydänlääkkeet ja kuiva suu

Mikä on antikoagulantti ja miten sitä käytetään?

Hyytymän esto antikoagulanteilla

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi