Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kuntoutuminen / Tukisukkaa turvotukseen

Tukisukkaa turvotukseen

Tukisukkana tunnettu, napakka kompressiosukka ehkäisee ja hoitaa sairautta. Kaikki puristavat sukat eivät ole kompressiosukkia.

Virve Järvinen, Johannes Romppanen
Julkaistu 25.4.2017
Päivitetty 7.5.2019

Lievä jalkojen turvotus ei terveyttä vaaranna. Se kaikkoaa lähtemällä lenkille tai nostamalla jalat hetkeksi ylös. Jatkuvana turvotuksesta voi aiheutua ikävyyksiä, sillä syy siihen on laskimoiden vajaatoiminnassa, sairaudessa. Siinä laskimoiden läpät löystyvät ja veri pääsee virtaamaan myös takaisinpäin. Tällöin veren aiheuttama paine nousee laskimoissa ja osa niistä venyy, mikä näkyy pullistelevina suonikohjuina. Jos vaiva etenee, paine kohdistuu ihoon, sääri turpoaa ja lopulta iho rikkoutuu: syntyy säärihaava. Pahimmillaan verenvirtaus voi heikentyä laskimoissa niin, että veri hyytyy ja syntyy laskimotukos.

– Paras tapa estää laskimoita laiskistumasta on tarjota niille liikettä ja toimiva lihaspumppu. Kun jalkalihakset liikkuessa supistuvat, laskimot painuvat kokoon, jolloin laskimoläpät ohjaavat syntyvän verenvirtauksen oikean suuntaan, kohti sydäntä, fysio- ja lymfaterapeutti Heli Waulu selittää. Hän työskentelee Tampereella, Fysikaalinen Hoitolaitos Teho-Hoidossa.

Tarvittaessa lihaspumppuun saa lisäpotkua tukisukalla tai oikeammin kompressiosukalla. Se helpottaa staattisesta asennosta aiheutuvaa seisomatyöläisen jalkaturvotusta ja vähentää raskauteen ja yli neljän tunnin yhtäjaksoista istumista edellyttäviin matkoihin liittyvää veritulpan vaaraa.

– Kompressiosukka ehkäisee, mutta myös hoitaa sairauksia. Se kuuluu olennaisena osana kroonisen alaraajahaavan hoitoon ja suonikohjutoimenpiteestä toipumiseen.

Painetta pohkeeseen

Kun kompressiosukkaa käytetään sairauden hoitoon, puhutaan lääkinnällisestä hoitosukasta. Sukan teho perustuu sen tuottamaan paineeseen.

– Sukan tuottama paine pienentää laskimon halkaisijaa ja vähentää kudosten välistä painetta, jolloin verenvirtaus laskimoissa paranee ja turvotus jalassa vähenee.

Hoitosukat jaetaan paineensa mukaisesti neljään eri luokkaan. Ykkösluokan sukka on paineeltaan kevyin, 18–22 elohopeamillimetriä. Se sopii perusterveelle turvotuksen ja laskimotukoksen ehkäisyyn. Suonikohjuleikkausten jälkeen suositellaan käytettäväksi kompressioluokan kaksi hoitosukkaa. Hoitosukka voi olla sääri- tai reisimittainen.

– Ykkösluokkaa voimakkaampaa sukkaa ei suositella hankittavaksi ilman lääkärin määräystä. Jos on sydämen vajaatoiminta, verisuonitulehdus, vaikea valtimoverenkiertohäiriö, diabetes, raajan neuropatia tai esimerkiksi kortisonin haurastuttama iho, kompressiosukista pitää keskustella lääkärin kanssa.

Joissain kompressiosukissa on käytetty lateksia, jolloin ne eivät sovi kumiallergisille.

Apua ammattilaiselta

Jotta kompressiosukka toimii oikein, paineen pitää olla tiukin nilkassa ja keventyä sydäntä kohti. Tämän vuoksi sukkaa ei hankita pelkästään kengännumeron perusteella. Tukisukan, jossa paine jää alle kompressioluokan yksi, koko voidaan määritellä käyttäjän painon ja pituuden mukaan. Lääkinnällisissä hoitosukissa, jossa paine on vähintään 18 mmHg, koko määritellään jalan ympärysmittojen mukaan.

Ykkösluokan hoitosukkia voi hankkia apteekeista, apuvälineliikkeistä, maahantuojilta, valmistajilta sekä jälleenmyyjiltä kivijalka- ja nettikaupoista.

– Sairauden hoitoon tarkoitettu tukisukka kannattaa hakea terveydenhuoltoalan erikoisliikkeestä, jossa myytävät sukat on testattu lääketieteellisesti. Kompressiosukkina myydään myös sukkia, joissa painetta on liian vähän tai se kohdistuu väärään paikkaan.

Erikoisliikkeessä asiakas saa monesti kokeilla sukkia ja varmistua, että pukee ne jalkoihin oikein. Kurttuun jääneessä hoitosukassa paine ei välttämättä osu sinne minne pitäisi.

– Alkuun kompressiosukan puristus voi tuntua kovalta, jolloin sukkaan voi totutella käyttämällä sitä ensimmäiset pari päivää vain osan valveillaoloajasta. Jatkossa sukat kannattaa pukea jalkaan aamulla heti heräämisen jälkeen ja pitää niitä iltaan saakka.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi