Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Tulppa-ryhmästä apua ja tukea sepelvaltimotautia sairastavalle

Tulppa-ryhmästä apua ja tukea sepelvaltimotautia sairastavalle

Hannu Pohjola sairastui sepelvaltimotautiin helmikuussa 2020. Sairastumisen jälkeen hän osallistui Tulppa verkkovalmennus -pilottiin.

Anneli Luoma-Kuikka, kehittämispäällikkö
Julkaistu 14.10.2020
– En usko, että on niin vahvaa ihmistä, että sairastuminen ei koskettaisi. Toki olemme kaikki erilaisia, mutta minulle tämä oli tärkeä asia sairaudesta toipumisessa, Hannu Pohjola kertoo Tulppa-valmennuksesta. Kuva Hannu Pohjolan kotialbumi.

Se oli helmikuussa 2020, kun Hannu Pohjola sairastui sepelvaltimotautiin. Sairastumisen jälkeen hän osallistui Sydänliiton kehittämään Tulppa-verkkovalmennus -pilottiin, joka järjestettiin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Mukana oli kuusi muuta ryhmäläistä.

– Valmennuksessa meistä pidettiin hyvää huolta, neljä ammattilaisohjaajaa auttoi ja ohjasi meitä ammattitaidolla, Hannu kertoo.

– Ryhmä tapasi toisensa kerran viikossa etäyhteydellä. Hyvää oli se, että meitä oli useampi jakamassa tätä kuormaan. Vaikka puhuttiin vakavista asioista, niin huumori oli paras keventäjä. Tapaamiset olivat hyviä. Ihana lisä voisi olla, jos alussa olisi mahdollisuus tavata kerran kasvokkain, niin tultaisiin tutummiksi, Pohjola toteaa.

Verkossa oli paljon asiaa

Verkkotapaamisten lisäksi oli tehtäviä ja luettavaa, joista sai apua ja tukea.

– Ihan kaikkeen en tutustunut. Terveys edellä mentiin, ruoka asiat olivat hyviä. On tullut mietittyä mitä rasvaa käyttää, Hannu toteaa.

– On hyvä, että materiaalia on paljon, koska meillä ryhmäläisillä oli jokaisella vähän erilaisia kysymyksiä. Yhdellä ajatus lähtee liikkeelle jostakin, kun taas toista auttaa joku muu tehtävä.

Hannu kertoo, että verkkotapaamisissa puhuttiin myös herkistä asioista, kuten parisuhteesta ja seksuaalisuudesta.

– Puhuminen voi olla vaikeaa ja kaikki eivät halua toisten kanssa näistä puhua. Aihe on kuitenkin tärkeä ja apua voi olla jollekin ihan tuosta, kun kuuntelee asioita.

Hannun elämässä liikunta on ollut aina tärkeässä osassa. Ennen sairastumista jääkiekko, pyöräily ja talvella päivittäinen avantoon pulahtaminen ovat kuuluneet arkeen.

– Tavoitteeni onkin, että pääsisin avantoon uimaan tulevana talvena, hän kertoo.  Aktiivisena liikkujana hän toivoo, että verkkokurssilla olisi enemmän tietoa liikunnasta ja lääkkeiden vaikutuksesta.

– Suosittelen kyllä tällaista verkkovalmennusta. Kyllä se on kaikille sairastuneille tarpeen, että kehua voin. Tuossa kohtaa on hyvä pysähtyä miettimään näitä asioita. Monta asiaa kurssista jäi myssyn alle mietintään. Tärkeää oli myös, että sai toisilta tukea ja että itse sai myös auttaa ja tukea. Toisten auttaminen tuo myös minulle hyvää mieltä, Hannu toteaa lopuksi.

 

Kuntoutusryhmässä yksilöt ja tarinat kohtaavat. Tulppa-ryhmästä osallistuja saa uusia voimavaroja ja vertaistukea sairauden kanssa elämiseen. Katso Tulppa – tarinoita kuntoutumisesta Sydänliiton Youtube-kanavasta.

Lue myös Pirjo Suomalaisen blogi Digitalisaatio tuo hoidon ja kuntoutuksen lähelle

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi