Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Antikoagulantit ja laboratorioarvot

Hei! Onko antikoagulanteilla, kuten Marevanilla® ja Xareltolla® olla vaikutusta maksan GT-arvoon tai virtsan U-Eryt-arvoon?

25/09/2020

Olli

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 9.10.2020

Antikoagulantti tarkoittaa veren hyytymistä hidastavaa lääkitystä. Koska lääkkeet estävät hyytymän syntymistä, voivat ne haittapuolena altistaa verenvuodolle. Yleensä vuodot ovat pieniä tihkuvuotoja limakalvoilta kuten ikenistä, nenästä tai peräpukamista.

U-Eryt tarkoittaa virtsasta löytyviä erytrosyyttejä eli punasoluja. Tämä on vihje siitä, että jossain osassa virtsateitä on tihkuvuotoa. Marevan ja Xarelto voivat olla mukana edesauttamassa tihkuvuodon syntymistä, mutta löydöstä ei pidä yksinomaan laittaan lääkkeen syyksi vaan aina pitää miettiä, löytyykö tihkuvuodolle muuta syytä, kuten esimerkiksi kasvainta.

GT-arvo tulee sanoista glutamyylitransferaasi. Se nousee erityisesti sappiperäisissä ongelmissa. Monet lääkkeet ja alkoholi voivat myös nostaa GT-arvoa. Marevan ja Xarelto voivat nostaa maksa-arvoja, mutta silloin yleensä myös toinen maksa-arvo, ALAT on koholla. GT-arvo voi nousta myös sydämen vajaatoiminnassa.

09/10/2020

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi