Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Museot ja näyttelyt / Tuomo Sepon elämän pituinen matka taiteeseen

Tuomo Sepon elämän pituinen matka taiteeseen

Ensimmäisen taideteoksen Tuomo Seppo hankki juoksupojan palkallaan. Lähes seitsemän vuosikymmenen työ keräilyn parissa jatkuu.

Tiina Eloranta
Julkaistu 28.2.2017
Päivitetty 28.5.2018
Tuomo Sepolla on laajin yksityinen Ina Collianderin puupiirrosten kokoelma.

Kajaanilainen lehtori Tuomo Seppo (s. 1937) on kasvanut kiinni taiteeseen. Lähes seitsemän vuosikymmenen aikana syntynyt taidekokoelma käsittää liki 2000 teosta: maalauksia, piirustuksia, vedoksia, veistoksia ja luonnoksia. Suurimman osan kokoelmastaan Seppo lahjoittaa Ateneumin taidemuseolle.

– Minut täyttää suuri kiitollisuus, suuri nöyryys taiteen edessä, Tuomo Seppo kertoo Ateneumin tiedotustilaisuudessa. – Säästöni ovat aina menneet taiteeseen.

Seppo myöntää, että hänen täytyy saada mahdollisimman vähillä varoilla mahdollisimman hyvää. Siksi hän kerää vallan kotimaista taidetta.

Virheostoja Seppo ei kerro tehneensä, päinvastoin. Enemmän keräilijää on jäänyt harmittamaan ne työt, joita hän ei ole ostanut.

Nöyryys kuultaa taidekeräilijän puheesta. Jokaiseen teokseen ja taiteilijaan tuntuu tarttuneen tarina. Seppo on ystävystynyt useiden taiteilijoiden kanssa. Ina Colliander (1905–1985) avasi hänelle kokonaan uuden maailman. – Sieltä tuli ruotsinkielinen ja ortodoksinen maailma.

Seppo kertoo, että hän on saanut olla taiteilijoiden seurassa oppipoika ja kuullut näin myös teosten synnystä. Keskustelut taiteilijoiden ateljeissa ovat muodostuneet hänelle tärkeiksi. Puheesta huomaa, että syntyneet ystävyyssuhteet ovat kietoutuneet taiteilijoiden persoonaan.

Luonnokset kiinnostavat Seppoa, koska niistä kumpuaa ne ideat, joista tulee teoksia. Tämän Seppo on huomannut Pentti Kaskipuron luonnoksia ihaillessaan. Vaikka lopulliset vedokset ovat hienoja, Seppoa kiinnostaa aina alkulähde, niiden rike ja roso. – Kaskipuro itse oli paras taideteos.

Kaskipurolla ja Sepolla oli muutakin yhteistä kuin taide. Kumpikaan ei pitänyt joulusta, joten silloin heillä oli aikaa rupatella puhelimessa.

Tietyt taiteilijat ovat nousseet keskeisiksi Sepon kokoelmassa. Heitä ovat Collianderin ja Kaskipuron lisäksi Reino Hietanen, Tapani Raittila, Nina Terno ja Ellen Thesleff. Kokoelman taiteilijoita ovat myös muun muassa H. Ahtela, Niilo Hyttinen, Väinö Kamppuri, Anitra Lucander, Elga Sesemann, Kain Tapper, Rafael Wardi, Carl Wargh ja Veikko Vionoja.

Turhaan ei museonjohtaja Susanna Pettersson hehkuta Ateneumin kolmannen kerroksen näyttelykokonaisuutta, sillä pelkästään Tuomo Sepon kokoelmanäyttelyssä on esillä 436 teosta 46 eri taiteilijalta.

Ei liene sattumaa, että Tuomo Sepon kokoelmanäyttelyn kanssa samaan aikaan Ateneumin taidemuseossa nähdään graafikko Tuulikki Pietilän näyttely. Olihan Sepon ensimmäinen kokoelmaansa hankkima teos juuri Pietilän vedos.

Valo muuttaa kaiken – Tuomo Sepon kokoelma 28.2.–16.4.2017 Ateneumin taidemuseossa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi