Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Kirjat / Salonkimurhia aikuisen naisen makuun?

Salonkimurhia aikuisen naisen makuun?

Tämäkö on ruotsalaisen dekkarikuningattaren tuotantoa? Denise Rudbergin rikosromaani Kolmen kohtalokas leikki on hätkähdyttävää luettavaa.

Anna-Maija Järvi-Herlevi
Julkaistu 28.2.2017
Päivitetty 28.5.2018
Denise Rudberg. Kuva: Thron Ullberg.

Ensinnäkin Rudbergin teksti on silvottu kahden-kolmen sivun pituisiksi luvuiksi kuin lapsen iltasadut ikään. Toiseksi se vilisee sarjan aiemmista osista tuttuja henkilöitä, joiden luonnehdinta jää valjuksi. Kolmanneksi sirpaleinen rakenne ei vaikuta palvelevan sisältöä, vaan kirjan mahdollisimman vaivatonta vääntämistä tv- tai elokuvakäsikirjoitukseksi.

Sisällöllisesti ja tyylillisesti romaani on avoimen viihteellinen, fiksusti ajankohtainen, sopivasti psykologinen ja ennen muuta se romuttaa lohdullisesti makean, rahaa tihkuvan eliittielämän kulisseja. Siinä on ripsaus ilahduttavaa ironiaa, siveää seksiä, rehellistä rakkaustarinaa, liioittelematonta väkivaltaa ja kelpo annos etiikkaa. Totta kai siinä on äärimmäisen hyvin tuotettu, huolellisesti laskelmoitu päähenkilö – hauskannäköinen, ruokaa ja juomaa rakastava viisikymppinen Marianne Jidhoff. Hänen kaltaisilleen on kysyntää ja tarvetta!

Vaikka kirjan sisältö unohtuu jo ennen kuin seuraavaan tarttuu, suosittelen sitä jokaisella luistavaa viihdettä kaipaavalle, joka arvostaa sitä, että kirjoittaja ei aliarvioi lukijaa sullomalla sivut täyteen kidutusta, veriroiskeita ja räävitöntä kieltä. Rudberg pitää lukijaa vertaisenaan ja kirjoittaa kaltaisilleen: naisille, joilla on aivot.

Denise Rudberg: Kolmen kohtalokas leikki. Suom. Anu Koivunen. Into 2017.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi