Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Ulkoilu tekee hyvää kaikille!

Ulkoilu tekee hyvää kaikille!

Retkeily on mukavaa. Lähde luontoon, ota mukaan ravitsevat eväät ja nauti ulkoilusta!

Outi Kontkanen
Julkaistu 27.3.2018
Päivitetty 3.5.2019
Ulkoilu ja retkeily sopii kaikille.

Metsä, puisto tai oma piha ovat mainioita kuntosaleja, joissa laitteina toimivat puut, kannot, kivet penkit, talon seinät ja hiekkalaatikot. Liikunta parantaa lihasvoimaa, jota tarvitaan lähes kaikissa päivittäisissä toiminnoissa. Koskaan ei ole liian myöhäistä vahvistaa lihaksia. Kävely puistoon tai metsään toimii hyvin alkuverryttelynä ja paluumatka loppujäähdyttelynä.

Ulkona myös ruoka maistuu, oli sitten kyseessä piknikretki läheiseen pikkumetsään, kävely leikkipuistoon lasten kanssa tai koko päivän patikointiretki metsän uumenissa. Retkievääksi löytyy paljon vaihtoehtoja, jos haluaa panostaa monipuoliseen ja ravitsevaan ruokahetkeen.

Terveellinen eväskori kootaan niin, että mukana on kasviksia, viljatuotteita sekä proteiinia. Tasainen syöminen takaa energiaa koko päivän reissulle. Välipalatyyppiset eväät riittävät muutaman tunnin ulkoiluun tai täydentämään aterioita, mutta pidemmälle reissulle tarvitaan ruokaisampaa valikoimaa.

Esimerkiksi keitto on helppo retkieväs, jonka saa pakattua kätevästi termariin. Kasvissosekeitto höystettynä linsseillä tai kikherneillä antaa puhtia. Kokeile herkullista linssikeittoa ja katso Sydämerkiltä lisää retkivinkkejä!

Linssikeitto

2 (puna)sipulia
1 valkosipulin kynsi
2 rkl öljyä
3 porkkanaa
3 lehtisellerin vartta
100 g tomaatteja
(kirsikka)
3 dl punaisia tai
vihreitä
linssejä
1 l vettä
1 – 1 ½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 dl tuoretta persiljaa

Pilko kasvikset. Kuullota sipulit kattilassa. Lisää porkkana- ja sellerinpalat, huuhdellut linssit sekä puolitetut kirsikkatomaatit. Anna kypsyä pari minuuttia. Lisää vesi ja keitä noin puoli tuntia tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Jos haluat sileän keiton, soseuta sauvasekoittimella. Mausta ja lisää lopuksi hienonnettu persilja.

Ennen kotiin lähtöä, ota hetki aikaa itsellesi ja pysähdy metsän keskellä rentoutusharjoitukseen. Mukava loppurentoutuminen on silmien sulkeminen ja luonnon äänien kuunteleminen:

Tunne,

miten raikas ilma virtaa sisään ja lämmennyt ilma virtaa ulos sieraimista
kuinka vatsa ja rintakehä liikkuvat hengityksen tahdissa
miten hengität hyvää oloa sisäänpäin
kuinka puhallat ulos tarpeettomat asiat, joista voit päästää irti.

Hyviä retkihetkiä kaikille!

Kannattaa lähteä ulos nauttimaan ulkoilusta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi