Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Vaelluskengät pääsivät käyttöön

Vaelluskengät pääsivät käyttöön

Päivi Tamminen sai sydäninfarktin alle viisikymppisenä. Kuukauden sisällä tehtiin kaksi pallolaajennusta, kymmenen vuoden kuluttua kaksi lisää.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 23.8.2024
Rannassa Päivi intoutui kokeilemaan keppijumppaa. Kuva Miia Tamminen

Infarktin jälkeen Päivi Tamminen huomasi, että on pakko tehdä jotain.

– Tunsin, että elämän syrjästä täytyy pitää kiinni. Mutta eihän se ihan niin mennytkään.

Päivi söi huonosti ja liikkui vähän, lisää painoa hiipi pikkuhiljaa. Lisäksi tahtia hidastivat astma, sepelvaltimotauti, selkärankareuma ja selän kulumat. Jälkikäteen hän ymmärtää, että ne olivat vain tekosyitä.

Päivi ei halunnut edes katsoa itseään rapakuntoisena. Hän yritti syödä säännöllisesti, juoda vettä enemmän, ruoka-annokset pienenivät.

– Olin pussikuureilla ja kokeilin kaikkea, mutta itselleni aterioiden säännöllisyys oli se juttu.

Koirat personal trainereina

Somerolainen Päivi sai ulkoiluttaa tyttärensä koiria.

– Aluksi liikkuminen tuntui pakolta, mutta kun paino alkoi pudota, se olikin kivaa ja mukavaa. Ja kaiken kukkuraksi luulen, että myös veriarvot, nimenomaan kolesterolit paranivat. Sanoinkin, että koirat olivat minun personal trainereitä.

– Tekemäni muutokset ovat olleet itselleni melko käänteentekeviä. Vuosikausia olin halunnut mennä vaeltelemaan. Vaelluskengät odottivat muutaman vuoden omassa laatikossaan käyttöä. Nyt olen päässyt niitä ulkoiluttamaan muun muassa viikon vaellusreissulla ja muillakin metsäreissuilla.

Mukaan vertaistukikurssille

Jaksaminen on nykyään ihan toisella tasolla, Päivi Tamminen kertoo.

– Aiemmin olin ihan reporankana, nyt jaksaminen ja motivaatio moneen asiaan on noussut huomattavasti. Nykyään selkää särkee paljon vähemmän ja suunniteltu leikkauskin peruttiin, ainakin toistaiseksi.

– Pienikin teko päivässä, on se sitten ruokaan, liikkumiseen, kulttuurin harrastamiseen, mistä tulee itselle hyvä olo, tekee ihmeitä. Vanha sanonta, että pienistä puroista syntyy suuri joki, pitää ainakin omalla kohdallani paikkaansa.

Päivi osallistui myös Sydänliiton järjestämälle vertaistukihenkilön kurssille ja toimii sairaalavertaisena. Myös Sydänliiton järjestämillä kuntoutusjaksoilla ja muilla kursseilla hän on ollut mukana.

– Esimerkiksi viime vuoden liikuntateemaiselta kurssilta sain paljon lisää tietoa, miten sydänsairas voi liikkua ja keinoja muutenkin oman liikunnan lisäämiseen. Kannustan todella ihmisiä hakemaan kursseille mukaan, sieltä saa hyviä neuvoja kokonaisvaltaisesti.

 

Oletko sydänsairastunut tai sairastuneen läheinen? Haluaisitko jutella kokemuksistasi toisen, samankaltaista kokeneen kanssa?
Tutustu Sydänliiton vertaistukien mahdollisuuksiin.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi