Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Valokuvaaja toiveiden maillaan

Valokuvaaja toiveiden maillaan

Valokuvaaja näki luonnon monimuotoisuuden arvon niin ojanpenkan pensaikossa kuin aarnimetsässäkin. Kirja I. K. Inha toiveiden mailla kertoo luonnonsuojelemisen edelläkävijästä.

Tiina Eloranta
Julkaistu 9.8.2016
Päivitetty 12.9.2018
Maisema Koukkulahdelta Koskenlahdelle päin. Päijänne, Mainiemi, Padasjoki 1913. Kuva I. K. Inha

Savu tupruaa piipusta, auringonvalo häivyttää sen lähes näkymättömiin. Taloa ympäröivän aidan seipäät sojottavat eripituisina, taustalla aukeaa heinäpelto.

I. K. Inhan (1865–1930) kuva Oma tupa, oma lupa vie katsojan hetkeen, jonka valokuvaaja halusi ikuistaa: padasjokelaisen tuvan ja sen ympäristön vuonna 1913.

Inhan kuvista löytyy hiekkateitä ja pihapiirejä, kimmeltävää vettä ja veneretkeläisiä, tukkijätkiä. Inha tunnisti luonnon ja ympäristön arvon.

Veikko Neuvosen ja Tuomo-Juhani Vuorenmaan toimittama kirja I. K. Inha toiveiden mailla esittelee maisemia Padasjoella ja Päijänteellä. Kuten Veikko Neuvonen tekstissään kertoo, I. K. Inha on vielä 1900-luvun alkupuolellakin kuvanneista suomalaisista valokuvaajista merkittävin maisema- ja miljöökuvaaja. Inha kulki pyörällään ympäri Suomea ja tallensi näkemäänsä. Samalla hän näki Suomen luonnon monimuotoisuuden, kasvillisuuden rikkauden ja koskemattoman metsän. Hän näki myös luonnon nopean köyhtymisen: ”Jos missä tapaa säilyneen metsän, vanhaa hongikkoa ja synkkää korpea, niin on se kuin muuttokansaa, joka odottaa vuoroaan.”

Inha kauhisteli, kun saha- ja metsäteollisuus ahmi puita, puunjalostusteollisuus saastutti ilmaa ja vesistöjä, järvenpintoja laskettiin. Metsät muuttuivat risukoiksi. Syntyi luontoa puolusta artikkeli Sortunut sävel. Luonnonsulo ennen, nyt ja – vasta. Teksti on julkaistu kirjan loppuosassa.

Kirja vie lukijansa kiitettävällä tavalla menneisiin hetkiin, ja samalla se valottaa Inhaan valokuvaajan lisäksi toimittajana, kulttuurimatkailijana, kirjailijana ja kääntäjänä.

Veikko Neuvonen, Tuomo-Juhani Vuorenmaa (toim.): I. K. Inha – Toiveiden mailla. Musta Taide 2016

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi