Värillä on väliä
Kuvittele maailma ilman värejä. Jos kaikki ympärillämme olisi tasaisen harmaata kuin villasukka, olisi elämä varmasti piirun verran tylsempää ja yksitoikkoisempaa.
Värit ovat läsnä elämässämme joka päivä, vaikka harva tulee ajatelleeksi eri värien merkityksiä aktiivisesti. Väreillä voidaan kuitenkin viestiä ilosta, intohimosta tai vaikkapa vaarasta. Värikäs pukeutuminen luo tietynlaista mielikuvaa persoonasta. Tuotesuunnittelussakin väreillä on vahva rooli. Ei ole lainkaan sattumaa, että esimerkiksi palosammutin on punainen ja postilaatikko keltainen – näin ne kiinnittävät helposti huomion.
Väreillä voidaan luoda helposti erilaisia tilavaikutelmia ja tunnelmia niin kotien kuin julkistenkin tilojen sisustukseen. Esimerkiksi vihreää käytetään rauhoittamaan asiakkaita varsinkin sairaaloissa. Vihreä väri edustaa myös turvallisuutta, siksi vihreä liikennevaloissa tarkoittaa samaa ympäri maapalloa. On myös tarkkaan harkittua, että esimerkiksi monessa pikaruokapaikassa hallitseva väri on punainen, sillä sen on tutkittu kiihdyttävän ruokahalua. Väreillä voidaan siis vaikuttaa käyttäytymiseen ja jopa tunteisiimme ilman, että itse edes tiedostamme sitä.
Eläköön värikäs arki!
Yksi väreistä innostunut ja niistä omaan arkeensa voimaa saava on Elisa Luomaranta, joka on sisustanut kotinsa oikeaksi värikimaraksi. Nokialla sijaitsevan 30-luvun talon tyyliin sopivat huonekalut, käyttöesineet ja tekstiilit ovat kaikki iloisen värikkäitä ja talossa vallitseekin hulvaton Peppi Pitkätossu -fiilis. Väreistä saavat nauttia myös perhe: puoliso ja 6- ja 8-vuotiaat tyttäret sekä hännän huippuna Tilda-terrieri.
Mistä innostuksesi väreihin oikein sai alkunsa?
– Innostuin väreistä jo ala-asteella. Olin noin 10-vuotias, kun minun ja sisarusteni huoneet remontoitiin lattiasta kattoon. Tuolloin sain päättää oman huoneeni tapetin ja 90-luvun trendin tapaan boordin värin ihan itse. Silloin tiesin, että keltaistahan sen olla pitää! Värin energisyys ja piristävä vaikutus minuun kiehtoi jo tuolloin.
Mitä värit sinulle antavat?
– Värikäs sisustus piristää arkeani. Etenkin talvella luonnon korostaessa mustaa ja harmaata nautin astuessani sisään kotimme värikkääseen ilotulitukseen. Tunnen kehossani ja mielessäni väreistä virtaavan energian. Pukeutumisessani toisaalta huomaan, että talven tullen harmaat ja mustat vaatteet löytyvät ylleni keltaisia helpommin. Sisustuksessakin keltainen saa ehkä kaveriksi vähän enemmän valkoista, mutta keltainen pysyy tärkeimpänä värinä ympäri vuoden.
Elisan lempiväri on siis ehdottomasti keltainen – ollut jo 20 vuotta – eikä muilla väreillä taida olla jatkossakaan mahdollisuutta päästä sen rinnalle. Varsinaista inhokkiväriä Elisalla ei ole, mutta pastellisävyistä hän ei innostu. Selityskin on looginen.
– Ne eivät istu sisustuksessa selkeiden 70-luvun värien rinnalle eivätkä kyllä löydä tietänsä vaatekaappiinikaan. Ehkä ne ovat liian hempeitä ja levollisia energiselle luonteelleni.
Vaikuttavat värit
On väitetty, että oleskelu sinisessä huoneessa saa verenpaineen laskemaan hetkellisesti, kun taas punainen huone kiihdyttää sydämen sykettä. Oletko itse huomannut värien vaikuttavan mielialaan, tunteisiin tai käyttäytymiseesi? On sanottu, että keltainen väri tekee levottomaksi.
– Tunnen selvästi värien piristävän vaikutuksen kehossani ja mielialassani. Levottomuuden sijaan keltainen väri nostaa energiatasoani ja tuo hymyn huulilleni herkästi. Vierailen mielelläni ystävieni ja sukulaisteni skandinaavisesti hillityin värein sisustetuissa kodeissa, mutta itse en voisi asua sellaisissa. Voi olla, että se on vain itse rakentamani rajoittava uskomus, mutta uskoisin arkenikin maistuvan harmaalta sen värisessä kodissa.
Värien merkitys on osin kulttuurisidonnainen. Esimerkiksi kun valkoista väriä käytetään monissa länsimaissa edustamaan puhtautta ja viattomuutta, pidetään sitä surun symbolina monissa itäisissä maissa. Mitä luulet, voisitko itse asua kokovalkoisessa kodissa? Sellainen nimittäin monen suomalaisen koti on.
– En voisi. Tuntuisi, että se olisi kuin valkoinen canvastaulu odottaen kuumeisesti taiteilijan tarttumista väripalettiin.
Jos lukijalla nyt herää innostus tehdä kodin sisustukseen pientä väriremonttia, antaa Elisa monta vinkkiä mistä aloittaa.
– Mieti, mitkä värit tuovat hymyn huulillesi. Voisitko lisätä niitä värejä sisustukseesi? Helpointa on aloittaa pienistä sisustusesineistä: ostaisitko esimerkiksi maljakon, kynttilän tai pienen taulun tuon värisenä? Testaa, miten tämän värin lisääminen sisustukseesi vaikuttaa. Jos se tuo toivottua fiilistä, jatka värin lisäämistä esimerkiksi sohvatyynyihin, pöytäliinoihin ja verhoihin. Kohta saatat löytää itsesi värikkäiltä sohvakaupoilta…
Elisa, mitä sinulle tulee mieleen väristä:
Keltainen? Aurinkoinen kesäpäivä.
Punainen? Joulu.
Vihreä? Vasta leikattu ruoho.
Sininen? Pilvetön taivas.
Musta? Suru.
Valkoinen? Ensilumi.
Ruskea? Muta.
Tutustu Elisan blogiin Elluyellow
Tunteet kuin sateenkaaren värit
Vaikka käsitykset väreistä ovat jonkin verran subjektiivisia, on joitain värejä, joilla on universaali merkitys.
Värispektrin punaisen alueen värit tunnetaan lämpiminä väreinä, ja niihin kuuluvat punainen, oranssi ja keltainen. Nämä lämpimät värit voivat herättää lämmön ja mukavuuden tunteita, sekä myös vihan, vaaran ja vihamielisyyden tunteita.
Spektrin sinisellä puolella olevat värit tunnetaan viileinä väreinä, ja niihin kuuluvat sininen, violetti ja vihreä. Näitä värejä kuvataan usein rauhallisiksi, mutta ne voivat myös tuoda pintaan surun tai välinpitämättömyyden tunteita.
Lue myös taiteilija Anna-Maria Björnisen haastattelu Värit ovat elämän suurta rikkautta