Hyppää sisältöön

Vihreitä vihanneksia tasaiseen tahtiin

Eero Salolla (61) todettiin viisi vuotta sitten flimmeri eli sydämen eteisvärinä, ja hän sai hyytymisenestolääkityksen, jonka avulla veren koostumus pidetään sopivana.

Soili Soisalo, Tuija Pusa
Julkaistu 6.3.2015
Päivitetty 6.5.2019
Eero Salo hoitaa sydäntään syömällä monipuolisesti suositusten mukaan. Kuva: Ulla-Maija Hänninen

Eero Salo osaa itse säätää lääkitystään, sillä hän on käynyt terveyskeskuksen kurssin. Hän käy säännöllisesti noin neljän viikon välein laboratoriossa antamassa verikokeen, jonka tulos tulee omaan kännykkään.

Koska K-vitamiini vaikuttaa hyytymisenestolääkkeen eli Marevanin tehoon, sen määrä pidetään päivittäin mahdollisimman tasaisena. Marevan-lääkityksellä oleville neuvotaan, että myös runsaasti K-vitamiinia sisältäviä vihreitä vihanneksia voi syödä, kunhan niitä on ruuassa joka päivä suurin piirtein saman verran. Lääkeannos määritellään sitten jokaiselle sopivaksi.

– Vain pari kertaa arvoni ovat nousseet yllättäen, mutta aina siihen on löytynyt selitys, esimerkiksi kesällä söin liikaa marjoja pihalla suoraan pensaasta, Eero kertoo.

Eero Salo on sairauseläkkeellä konealan yrittäjän työstään, ja muutama vuosi sitten hänen vaimonsa Leena yllytti miehensä liittymään Vantaan Sydänyhdistykseen. Nykyään aktiivinen Salo toimiikin yhdistyksen varapuheenjohtajana ja käy kertomassa kursseilla kokemuksiaan hyytymisenestolääkkeen itsesäätelystä.

Eero kertoo kiinnostuneensa myös ruuasta uudella tavalla Marevan-lääkityksen myötä:

– Luen aina tuoteselosteet tarkkaan ja ostan usein Sydänmerkki-tuotteita. Neuvon myös muille, että ne on tarkoitettu ihan kaikille eikä pelkästään sydänsairaille, kuten monet luulevat.

Salot kertovat, että heille on tullut tavaksi syödä säännöllisesti yksi lämmin ateria päivässä. Muut ateriat ovat kylmiä: vaikkapa leipää ja salaattia, viiliä tai hedelmää. Eero Salolle on tehty vuonna 2008 lihavuusleikkaus, ja hänen pieni mahalaukkunsa ei suostu ottamaan vastaan kuin pienen aterian kerrallaan, joten hän syö noin kolmen tunnin välein. Kasviksia perheessä käytetään monipuolisesti, ainoa mitä Eero säännöstelee, on sokeriherneiden syönti kesällä.

– Niitä saattoi ennen mennä litrakin yhteen menoon, hän naurahtaa.

Leena on perheen salaattimestari, hän tekee herkulliset ruokaisat salaatit, jotka maistuvat myös Eerolle. Kala- ja liharuuista hän antaa kunnian miehelleen:

– Eero osaa laittaa niitä paremmin, ja varsinkin kesällä hän nauttii, kun ruokaa voi valmistaa grillissä ulkona.

Marevan-ruokavaliossa

  •  lääkitys säädetään jokaiselle sopivaksi ruokavalion mukaan
  •  vihreitä vihanneksia saa syödä, kunhan niitä syö joka päivä suunnilleen saman verran.

Paljon K-vitamiinia sisältävät

  • ruusukaali
  • pinaatti
  • nokkonen

Kohtalaisesti K-vitamiinia sisältävät

  • salaatit
  • kaalit
  • purjo
  • mustaherukka

Sisältöä on päivitetty K-vitamiinia sisältävien ruokien suhteen 16.4.2015/Tuija Pusa

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset