Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Museot ja näyttelyt / Viipurin Taidemuseon helmiä

Viipurin Taidemuseon helmiä

Kun Viipurin Taidemuseosta evakuoitiin Lahteen 73 teosta, silloinen kaupunginjohtaja Olavi Kajala toivoi, että niiden myötä Lahti saisi osan myös Viipurin kosmopoliittisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Nyt kokoelmasta on esillä 28 maalausta ja kaksi veistosta Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi.

Anna-Maija Järvi-Herlevi
Julkaistu 24.3.2017
Päivitetty 28.5.2018
Kuva: Tiina Rekola/ Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto.

Näyttely Napolinlahdelta Keiteleelle on nautittavissa Lahden historiallisessa museossa. Se on kyllin pienimuotoinen, jotta teoksiin voi uppoutua kiireen kiusaamatta, ja tarpeeksi laaja, jotta kokoelman laatu ja monipuolisuus tulee ilmi.  Osa teoksista on kuvista tuttuja, kuten kuvanveistäjä Jussi Mäntysen vaikuttava Ilves (musta graniitti) tai Eero Järnefeltin Syysmaisema Kolilta, osa tyystin vieraita, kuten itävaltalaisen Tina Blaun (1845–1916) herkkä, ristiriitaa henkivä Nuori nainen.

Käyntiä täydentää ja rikastuttaa tutustuminen Viipurin historiallisen museon esineistöstä koottuun pysyvään näyttelyyn Viipurin perintö Lahdessa. Se on koottu niistä lähinnä kansatieteellisten kokoelmien sirpaleista, jotka onnistuttiin pelastamaan ennen kuin museo tuhoutui Talvisodassa. Vaikka vain rippeitä säilyi, niihin tutustuminen on antoisaa. Luuhaarniska, messukasukka 1700-luvulta ja dokumenttipiirrokset Viipurin läänin rakennuksista, mm. kartanoista, henkivät vahvasti viipurilaisuutta ja karjalaisuutta.

Napolinlahdelta Keiteleelle – Viipurin taidemuseon aarteita Lahdessa 3.5. saakka

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi