Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Vuoden sydänterveyden edistäjä -palkinto Taikusydämelle

Vuoden sydänterveyden edistäjä -palkinto Taikusydämelle

Sydänliitto palkitsee vuosittain Vuoden sydänterveyden edistäjä -palkinnolla tahon tai henkilön, joka on tehnyt hyvää työtä ihmisten terveyden edistämisessä.

Eeva Hietalahti, Johtaja, Tuotteet, palvelut ja viestintä
Julkaistu 26.5.2021
Päivitetty 22.3.2022

Tänä vuonna palkinto myönnettiin valtakunnalliselle Taikusydän-yhteyspistetoiminnalle, joka edistää ja tekee tunnetuksi taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksia, jakaa hyviä käytäntöjä ja kehittää verkostomaisesti eri toimijoiden yhteistyötä kulttuurihyvinvoinnin alalla. Yhdessä 14 alueverkoston kanssa Taikusydän toiminta kattaa lähes koko Suomen.

Taiteen ja kulttuurin vaikutukset hyvinvointiin tunnistetaan yhä paremmin osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä ja kokonaisvaltaista hyvää elämää. Puhutaan kulttuurihyvinvoinnista, joka tarkoittaa ihmisen yksilöllistä tai yhteisöllisesti jaettua kokemusta siitä, että taide ja kulttuuri lisäävät hyvinvointia.

Vuoden 2015 lopulla käynnistyneen Taikusydämen toiminnassa kehitetään ja leivitetään ratkaisuja, joilla taiteen ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten yhteistyö saadaan pysyväksi osaksi hyvinvointia edistäviä palveluita. Taikusydän ylläpitää tietopankkia, johon kootaan taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin liittyvää tietoa, julkaisuja, käytäntöjä ja hyviä toimintamalleja. Taikusydän välittää tietoa kulttuurihyvinvointialan ajankohtaisista asioista, tutkimuksesta, hankkeista ja toimijoista sekä koordinoi valtakunnallista tutkijaverkostoa ja tekee alan tutkimusta tunnetummaksi.

”Olemme todella iloisia ja kiitollisia Taikusydämessä tästä tunnustuspalkinnosta. Se kertoo, että pitkäjänteisellä monialaisella yhteistyöllä on vaikutusta. Taiteen ja kulttuurin merkitykset kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ovat erityisen tärkeitä juuri tässä ajassa. Taiteen äärellä voimme pysähtyä oppimaan, nauttimaan ja ihmettelemään sekä tulla kosketetuksi, nähdyksi ja kuulluksi monella eri tavalla. Kuitenkin vain koettu kulttuuri ja taide lisäävät hyvinvointia. On paljon ihmisiä, jotka jäävät ulkopuolelle. Toivomme, että yhteiskunnassamme kulttuurin arvostus näkyisi yhä enemmän kulttuurin tekijöiden ja matalan kynnyksen kulttuurihyvinvointipalveluiden tukemisena ja toiminnan avaamisena terveysturvallisesti mahdollisimman pian”, sanoo erityisasiantuntija Anna-Mari Rosenlöf Taikusydän-yhteyspisteestä.

Taikusydän haluaa juhlistaa tunnustuspalkintoa taiteilija Ulla Remeksen teoksella Perhosen siiven viesti (2021) ja sen välittämällä viestillä

Ulla Remeksen Perhosen siiven viesti

Teoksen taustalla olevaa viestiä taiteilija kuvaa näin:

”Maalasin ihmisen, joka on vastavalossa tumma, pieni, korkealle kurkottava. Hänen vartalonsa sulautuu perhoseksi, ja koko koettu elämä iloineen, suruineen, ristiriitoineen ja luopumisineen väikkyy perhosen siipinä. Perhosen siivistä lähtee kahahdus, värähdys, tuskin havaittava liike, joka kuitenkin laajenee ja kasvaa vaikuttamaan kauas. Liike on sydämen muotoinen ja sykkii elämää.

Maalatessani mietin, miten elämä tuntuu sydämessä ja välillä möykkyyntyy tai patoutuu sinne, välillä kuohuu vahvana ja vapaana. Miten voisi vapauttaa sydäntä sykkimään sellaisena kuin se on, omana arvokkaana itsenään? Taide voi olla yksi myötätuntoisen kohtaamisen tapa. Perhosen siiven viesti -teoksella teen näkyväksi myös sitä, miten jokaisesta meistä lähtee viesti, oman siipemme kahahdus – millaisen viestin Sinä haluat lähettää?”

”Elämä, erityisesti poikkeusaikojen yksinäisyys tai epävarmuus tuntuvat sydämessä, ne voivat kuristaa sen kasaan tai kovettaa sen tukkeutumaan. Sydämessä tuntuu myös taide, joka vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti. Taide voi aivan olennaisesti koskettaa ja auttaa käsittelemään tunteita ja purkamaan möykkyjä tai keventämään surua ja kipua. Taide voi laittaa liikkeelle valoa, jaetun kokemuksen viisautta ja myötätuntoa ja auttaa meitä jaksamaan ja selviytymään yhdessä! Levitetään yhdessä valoa!”

Teos on taiteilijan omistuksessa ja myytävänä. Lisätietoja taiteilijalta:  ulla.remes@gmail.com.

Kuvia Taikusydän-toiminnasta

Tanssia yhdessä

Tanssilla on suotuisia vaikutuksia muun muassa koettuun elämänlaatuun. Tanssi on myös erinomaista liikuntaa. Se aktivoi samanaikaisesti useita eri alueita aivoisamme. Tanssi herättelee mielikuvitusta ja tunteita, ja siihen sisältyy usein mukavaa yhdessäoloa. Kuva: Kulttuurikeskus PiiPoon Teijo-hankkeen yhteisötanssista Karoliina Kähköinen.

Musiikin kuuntelua sairaalassa

Musiikilla on tutkitusti monia positiivisia vaikutuksia terveyteen. Musiikin kuuntelu edistää toipumista leikkauksen jälkeen, lievittää kipua, rauhoittaa sekä edistää aivoinfarktista kuntoutumista. Kuva: Kristiina Välimäki, Turun ammattikorkeakoulun sairaala- ja hoivamuusikkotoiminta.

Musiikin hyvää tekevä voima

Bänditoiminta tuo nuorten oman äänen kuuluville. Uusien taitojen oppiminen ja onnistumisen kokemukset tuovat hyvää mieltä. Mielekkäät harrastukset kuuluvat kaikille! Kuva: Itä-Suomen Hyvinvointivoimala, JiiPee

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi