Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / Liikkumissuositus aikuiselle

Liikkumissuositus aikuiselle

Kestävyyskuntoa ylläpitääkseen aikuisen (18-64-vuotiaat) tavoitteena on liikkua viikossa yhteensä ainakin 2 tuntia 30 minuuttia reipasta liikkumista tai 1 tunti 15 minuuttia rasittavaa liikkumista. Kaikenlainen kevyt liikkuminen on terveyden kannalta merkittävää, erityisesti vain vähän liikkuville.

Annukka Alapappila
Julkaistu 30.8.2018
Päivitetty 10.11.2020
Kuva: Anna Kara

Terveydesta huolehtimiseksiLiikunnan tulisi olla monipuolista ja sen tulisi tapahtua mahdollisimman monena päivänä, ainakin kolme kertaa viikossa. Reipas liikkuminen hengästyttää lievästi. Reipasta liikkumista ovat mm. arki- hyöty- ja työmatkaliikunta, kävely, sauvakävely, marjastus, metsästys, raskaat koti- ja pihatyöt. Rasittava liikkuminen hengästyttää selvästi. Rasittavaa liikkumista ovat mm. kuntouinti, aerobic, juoksu ja maila- ja juoksupallopelit.

Terveysliikunta-annoksen voi koota myös arkisen liikunnan ja kuntoliikunnan yhdistelmästä.
Terveysliikuntasuosituksessa tarkoitetaan liikkumista, joka tulee päivän niin sanotun välttämättömän liikkumisen lisäksi.

Niin sanottu välttämätön liikunta

  • sisältää kaikki siirtymiset jaloin kotona, työpaikalla ja kaupassa
  • on tyypillisesti hitaampaa kuin reipas kävely ja on kevyttä ja
  • kestää kerrallaan vain muutamia minuutteja.

Viikottaiseen liikunta-annokseen voi laskea mukaan pienetkin liikuntatuokiot. Terveyden kannalta vähäinenkin säännöllinen liikkuminen on parempi kuin ei ollenkaan. Terveyshyödyt lisääntyvät, kun liikut pidemmän aikaa tai rasittavammin kuin liikuntapiirakassa suositellaan.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi