Hyppää sisältöön

Liikkumissuositus aikuiselle

Kestävyyskuntoa ylläpitääkseen aikuisen (18-64-vuotiaat) tavoitteena on liikkua viikossa yhteensä ainakin 2 tuntia 30 minuuttia reipasta liikkumista tai 1 tunti 15 minuuttia rasittavaa liikkumista. Kaikenlainen kevyt liikkuminen on terveyden kannalta merkittävää, erityisesti vain vähän liikkuville.

Annukka Alapappila
Julkaistu 30.8.2018
Päivitetty 10.11.2020
Kuva: Anna Kara

Terveydesta huolehtimiseksiLiikunnan tulisi olla monipuolista ja sen tulisi tapahtua mahdollisimman monena päivänä, ainakin kolme kertaa viikossa. Reipas liikkuminen hengästyttää lievästi. Reipasta liikkumista ovat mm. arki- hyöty- ja työmatkaliikunta, kävely, sauvakävely, marjastus, metsästys, raskaat koti- ja pihatyöt. Rasittava liikkuminen hengästyttää selvästi. Rasittavaa liikkumista ovat mm. kuntouinti, aerobic, juoksu ja maila- ja juoksupallopelit.

Terveysliikunta-annoksen voi koota myös arkisen liikunnan ja kuntoliikunnan yhdistelmästä.
Terveysliikuntasuosituksessa tarkoitetaan liikkumista, joka tulee päivän niin sanotun välttämättömän liikkumisen lisäksi.

Niin sanottu välttämätön liikunta

  • sisältää kaikki siirtymiset jaloin kotona, työpaikalla ja kaupassa
  • on tyypillisesti hitaampaa kuin reipas kävely ja on kevyttä ja
  • kestää kerrallaan vain muutamia minuutteja.

Viikottaiseen liikunta-annokseen voi laskea mukaan pienetkin liikuntatuokiot. Terveyden kannalta vähäinenkin säännöllinen liikkuminen on parempi kuin ei ollenkaan. Terveyshyödyt lisääntyvät, kun liikut pidemmän aikaa tai rasittavammin kuin liikuntapiirakassa suositellaan.

Lue seuraavaksi