Hyppää sisältöön
Etusivu / Elvytys / Yksinhuoltajaisän kohtalon hetket

Yksinhuoltajaisän kohtalon hetket

Risto Lauronen, 55, oli päässyt rakkaimman jalkapalloharrastuksensa pariin Espoon Nuuksioon, Solvallan urheilupuiston kentälle. Kukaan ei olisi osannut odottaa, että hetkeä myöhemmin leppoisa tunnelma muuttuisi elämän ja kuoleman kilpajuoksuun.

Esa Takala, Asiantuntija, markkinointi ja viestintä
Julkaistu 14.3.2024
Päivitetty 21.3.2024
Riston sydän pysähtyi kesken jalkapallopelin. Hänet elvytettiin sydäniskurin avulla.

Täysin yllättäen ja ilmoittamatta

50 vuotta jalkapalloa harrastaneen Riston pelit olivat viime kesänä lähellä päättyä lopullisesti. Korson Palloilijoiden ja Kauniaisten Kasavuoren välisessä ottelussa hän lyyhistyi kentälle. Hänen sydämensä oli pysähtynyt.

”Päivä oli alkanut leppoisana. Automatkalla pelipaikalle rupattelimme kaverien kanssa niitä näitä, eikä mikään ilmoitellut ennakkoon mistään poikkeavasta. En olisi voinut kuvitellakaan, että kohta makaan pelikentällä elottomana.”

Dramaattiset minuutit

Riston lyyhistyttyä kentälle alkoi kilpajuoksu elämän ja kuoleman välillä. Onneksi hänen ympärillään oli parikymmentä ihmistä, jotka tiesivät mitä tehdä. Pelikaverit soittivat heti hätänumeroon 112 ja alkoivat paineluelvyttää Ristoa. Porukasta joku tiesi, että läheiseltä urheiluopistolta löytyy sydäniskuri. Se juostiin minuuteissa paikalle. Riston sydämelle alettiin antamaan sähköiskuja, joilla se pyrittiin palauttamaan lyömään normaalisti.

”Muistan käyneeni vielä ennen pelin alkua vessassa urheiluopistolla, jonka käytävällä sydäniskuri sijaitsi. Oli valtava tuuri, että opiston ovet eivät olleet pelimme aikana lukittuina. Ne olivat poikkeuksellisesti auki talossa olevan nuorisotapahtuman takia. Mikäli ovet olisivat olleet lukossa, en luultavasti olisi tässä kertomassa tarinaani.”

Pelikaverien rooli ratkaiseva

Nuuksio ja Solvallan urheilupuisto ovat Ristonkin sanoin kaukana kaikesta. Tämän vuoksi ambulanssi ja ensihoito pääsivät paikalle vasta noin 20 minuutin päästä hätänumeroon soitosta. Koska sydänpysähdystilanteessa ensimmäiset 5 minuuttia ovat kaikkein ratkaisevammat, oli Ristonkin tapauksessa elintärkeää, että lähellä oli osaavia auttajia ja sydäniskuri.

Vaikka toisin voisi ajatella, Risto puhuu mielellään viime kesän dramaattisista tapahtumista. Puhuminen on auttanut paitsi häntä itseään, mutta myös hänen läheisiään käsittelemään asiaa.

Riston puheissa paistaa suuri kiitollisuus Korson Palloilijoiden ja Kauniaisten Kasavuoren pelaajia kohtaan. Unohtamatta osaavaa ensihoidon sekä Meilahden ja Peijaksen sairaaloiden hoitohenkilökuntaa. Heidän ja saatavilla olleen sydäniskurin ansiosta hänen elämänsä pääsi jatkoajalle.

Tue työtä suomalaisten sydänten turvaamiseksi

Lahjoittamalla edistät suomalaisten elvytystaitoja ja -rohkeutta sekä mahdollisuuksia saada sydäniskuri hätätilanteessa käyttöön.

Sydänliitto hallinnoi valtakunnallista defi.fi-palvelua, jonka avulla lähimmät sydäniskurit voidaan paikantaa — myös 112 Suomi -sovelluksesta. Palvelun tunnettuuden ja sinne rekisteröityjen sydäniskurien määrän kasvaessa yhä useammalla on mahdollisuus pelastua sydänpysähdyksestä.

Tue lahjoituksella tärkeää työtämme, jolla lisäämme suomalaisten mahdollisuuksia toimia hengenpelastajina jonkun sydämen pysähtyessä. Se voi tapahtua kenelle tahansa.

Tue työtä suomalaisten sydänten turvaamiseksi:

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi