Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Yrteistä ytyä

Yrteistä ytyä

Yrteillä eli maustevihanneksilla loihdit ruokiin ihania makuja ja tuoksuja, väristä puhumattakaan. Yrttien runsas ja monipuolinen käyttö helpottaa myös suolan käytön vähentämistä.

Mari Olli, ruokakasvatuksen ja ruokapalveluiden asiantuntija
Julkaistu 27.5.2018
Päivitetty 22.1.2020
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

Tilli kalaruoissa ja persilja lihakeiton viimeistelijänä ovat useimmille tuttuja. Kaupan maustehyllyssä tai vihannesosastolla on lukuisia uusia vaihtoehtoja. Kokeilemalla löydät omat suosikkisi ja opit käyttämään yrttejä monipuolisesti.

Ota tavoitteeksi tutustua yhteen uuteen yrttiin joka kuukausi. Kun löydät itsellesi maistuvimmat vaihtoehdot, voit jatkaa makuseikkailua yhdistelemällä eri tuotteita entistä maukkaampien ruokien aikaansaamiseksi.

Oletko kokeillut jo näitä yrttejä?

Basilikan kenties tyypillisin makupari on tomaatti. Silppua basilikaa tomaattipohjaisen lihapullakastikkeen tai vaikka vihersalaatin maustajaksi. Yrtin makuun pääset myös kuorruttamalla uunilohen pestokastikkeella. Uskallatko kokeilla tuoretta basilikaa suklaakakussa?

Kirveli muistuttaa persiljaa ulkonäöltään ja myös käyttötavoiltaan. Ihastu kirvelin makuun sieni- ja kasvisruoissa. Esimerkiksi purjo-perunasosekeittoon tai sienikastikkeeseen se tuo uuden säväyksen.

Oregano ja pitsa lienee kaikille tuttu yhdistelmä. Oregano sopii mainiosti myös tomaatti- ja pastaruokiin, esimerkiksi kasvislasagneen. Uudista lihapullat tai jauhelihakastike ensi kerralla oreganolla!

Rakuuna on ranskalaiseen keittiöön kiinteästi kuuluva yrtti ja monen klassisen kastikkeen olennainen mauste. Broilerinkoivet ja riistapaistit sekä keitetyt porkkanat tulevat entistä maukkaammiksi rakuunalisällä. Rakuuna on myös parhaita mausteita erilaisille kasvissosekeitoille.

Rosmariini on erinomainen liharuokien mauste. Erityisen hyvin se sopii vaalean lihan, kuten broilerin, kalkkunan tai possun, maustamiseen. Käyttävätpä toiset sitä myös mansikkaisten herkkujen ja hedelmäsalaattien mausteena.

Salvia on hyvin voimakkaan makuinen yrtti, jonka sanotaan hävittävän rasvaista makua ruoista. Sopii mainiosti lihalle, esimerkiksi porsaalle ja lampaalle rosmariinin rinnalla sekä rasvaisiin kalaruokiin. Mausta kesän grillipihvit tai lammas-kaalikeitto vaihteeksi salvialla.

Timjami sopii lähes kaikkiin ruokiin, oli sitten kyse liha-, kala- tai kasvisruoasta. Herkännäköisen timjamin vahva maku voi yllättää. Aloita tutustuminen vaikkapa palapaistista tai uunikalasta. Punajuuri ja sienet muodostavat timjamin kanssa myös erinomaisen liiton. Kokeile esimerkiksi punajuuri-jauhelihavuokaa.

Yrttivinkit

  • Yrttien herkät aromit haihtuvat helposti kuumennuksessa, toisten maku voi kitkeröityä pitkään keitettäessä. Sen vuoksi useimmat, esimerkiksi basilika, kirveli ja oregano, kannattaa lisätä vasta aivan ruoanvalmistuksen lopussa tai juuri ennen ruokailua.
  • Poikkeuksena esimerkiksi rakuuna, rosmariini ja timjami säilyttävät makunsa myös pidempiaikaisessa kypsennyksessä.
    Kylminä tarjottaviin ruokiin, esimerkiksi öljyisiin salaatinkastikkeeseen yrtit kannattaa lisätä hyvissä ajoin maun vahvistumiseksi.
  • Saat yrttien mauista myös enemmän irti, jos hienonnat niitä esimerkiksi repimällä, kämmenpohjassa hieromalla tai saksilla pilkkomalla.
  • Kuivattujen yrttien maku on tuoreita yrttejä vahvempi. Yksi teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa noin 1 ruokalusikallista tuoretta.
  • Kun aloitat tutustumisen yrttien maailmaan, hanki niitä pienissä erissä. Kuivattujen tuotteiden maut ja värit haalistuvat pitkään säilytettäessä.
  • Lisää yrttivinkkejä: www.kasvikset.fi, www.jarvikyla.fi/

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi